Joi,
26.01.2023
Innorat
Acum
-0°C

Klaus Iohannis a respins-o din nou pe Lia Olguța Vasilescu pentru Ministerul Dezvoltării

Klaus Iohannis a respins-o din nou pe Lia Olguța Vasilescu pentru Ministerul Dezvoltării

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, joi, o scrisoare premierului Viorica Dăncilă în care anunţă respingerea numirii Liei Olguţa Vasilescu în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

"Am decis să resping propunerea de numire a doamnei Lia Olguţa Vasilescu în funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice", se arată în scrisoarea citată de Agerpres.

Şeful statului îi solicită premierului să facă o altă propunere pentru funcţia respectivă.

"În consecinţă, în conformitate cu dispoziţiile art. 85 alin. (2) din Constituţie şi ţinând seama de jurisprudenţa Curţii Constituţionale urmează să înaintaţi o altă propunere pentru funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, care, în mod necesar, pe lângă respectarea condiţiilor prevăzute de lege, ar trebui să răspundă şi cerinţelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea", a afirmat Iohannis.

Preşedintele a explicat că a respins numirea Liei Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării deoarece nu are pregătirea necesară pentru acest domeniu.

"Analizând activitatea persoanei propuse, astfel cum rezultă aceasta din documentaţia transmisă, constat că doamna Lia Olguţa Vasilescu nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă. De asemenea, din aceeaşi documentaţie constat că doamna Lia Olguţa Vasilescu nu are experienţa în materie necesară promovării şi gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel naţional în domeniul complex al dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Astfel, în calitate de primar, doamna Lia Olguţa Vasilescu nu a promovat şi nu a gestionat politici publice de nivel naţional, iar în calitate de parlamentar a desfăşurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei şi mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experienţa obţinută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii şi protecţiei sociale", a motivat el.

Potrivit şefului statului, Vasilescu a promovat în calitate de ministru al Muncii un cadru "lipsit de transparenţă" în relaţia cu societatea civilă şi în procesul de dialog social şi a avut o serie de declaraţii "controversate".

"Nu se poate ignora faptul că, în calitate de ministru al Muncii şi Justiţiei sociale, doamna Lia Olguţa Vasilescu a promovat un cadru lipsit de transparenţă în relaţia cu societatea civilă şi în procesul de dialog social, fără consultarea actorilor implicaţi. Or, realizarea şi asigurarea unui dialog autentic, prin implicarea partenerilor din administraţia publică, mediul academic şi societatea civilă, alături de pregătirea şi experienţa profesională sunt esenţiale pentru exercitarea acestei funcţii de demnitate publică. La conturarea acestui profil se adaugă declaraţiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiţiei, reţinute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin în contradicţie cu cerinţele de responsabilitate pe care le implică deţinerea unei funcţii de înaltă demnitate publică, precum cea de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice", a evidenţiat preşedintele Iohannis.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Viorel

Acum 3 ani

Un ministru este numit politic,nu este obligat sa aiba studii in domeniu mai ales ca a fost ministru timp de doi ani!Constitutional nu are scuza Iohannis,a respins o pentru motivul simplu ca l a atacat de mai multe ori si i a spus celebra fraza :Trebuie sa ai curaj sa vorbesti de gazare ,fiind neamt!
Raspunde

viorelee piciorul

Acum 3 ani

Va rog stergetiva comentariu ca va faceti de ras :)))) Din aceasta cauza suntem unde suntem....din cauza unora ca dumneavoastra. In orice tara civilizata ministri sunt pusi in functie de studiile, cunostiintele pe care le-au dobandit si aptitudinile lor intr-un anumit domeniu si pe urma politic. Nu neg ca politica nu are o influienta, dar nu poti zice ca nu sunt obligatorii studiile. Ca tot ziceti asta. Ce au autoritatiile cu falsul medic de la bucuresti? El nu e obligat sa aiba studii in domeniu. Asta rezulta din gandirea dumneavoastra. Ce ar fi daca politaiul nu ar avea studii si v-ar impusca? Ce ar fi daca medicul nu ar avea studii si v-ar omora? Ce ar fi daca soferul nu are carnet si face accident? Ce ar fi ..... Ce ar fi .... ?????????? Singura diferenta este ca la uni faptele sunt vizibile ( vezi ca omul moare, sau ca face accident) pe cand la uni faptele nu sunt vizibile ( ministri care nu stiu sa coordoneze atributiile, sau sa cheltui bani)
Raspunde

sibianca

Acum 3 ani

Sa se marita si sa plece in Oltenia la ea acasa, sa-si creasca copilul sanatos. Nu mai are ce cauta in govern. Ii prea ingamfata sa-I mai scada coarnele.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vasile

Acum 3 ani

Iohannis face ce vrea muschii lui,cum a facut si in Sibiu in cei 14 ani cat a fost primar!Va dau un exemplu din anul 2001:a fost un concurs de administrator la Primarie pentru doua blocuri ANL din Sibiu la care a paerticipat 8 persoane majoritatea cu studii superioare!Concursul a fost castigat de o persoana cu studii superioare administrative ,fiind singurul care a avut lucrarea scrisa peste 8!Iohannis a respins persoana respectiva pe considerentul ca nu stia sa dea cu MISTRIA!Fiind o persoana de bun simt nu a dat publicitatii in presa centrala acest caz,desi trebuia sa l dea!Comparativ se explica si dupa 18 ani cele doua cazuri!
Raspunde

HOP

Acum 3 ani

ce curaj .....se pune cu dragnea ? daca-l suspenda ? BRAVO !
Raspunde

lia prostia romania

Acum 3 ani

Tot psd-ul ar fi trebuit respins... Dar romanii sunt inca prea incuiati sa realizeze asta, ca altfel n-am fi ajuns cu asemenea dejectii la conducere in 2019.
Raspunde

dap

Acum 3 ani

De acord insa opozitia nu are o oferta mai buna si nici nu ne ofera o alternativa serioasa. Nu exista un plan de guvernare alternativ din pacate iar oferta politica actuala este de toata jena. Toti cei care ar putea schimba tara in mai bine au fost speriati, incuiati sau indepartati.
Raspunde

C.T.

Acum 3 ani

Olguta este precum centurista insistenta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus