Marţi,
21.09.2021
Partial Noros
Acum
11°C

Partenerul Sibiu - Regiune Gastronomică 2019, acuzat de impostură. ”Falși bucătari”

Partenerul Sibiu - Regiune Gastronomică 2019, acuzat de impostură. ”Falși bucătari”

Asociația Culturală Euro-Est Alternativ (ACEEA), partener de nădejde al Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică 2019 a fost dat afară din Institutul Escoffier Internațional, cea mai importantă instituție gastronomică din lume.

”Purtați logo-ul Disciples Escoffier în scopuri greșite”

Fondat de Auguste Escoffier, părintele mondial al gastronomiei, institutul a anunțat printr-un document emis în 30 ianuarie că românii Radu Zărnescu și Iulia Drăguț, soț și soție, sunt excluși, deși dețineau funcții importante. ”Ați fost numit președinte al Disciples Escoffier România în martie 2018, în timpul congresului internațional. Doamna Iulia Drăguț, soția dumneavoastră, a fost numită secretar general al delegației române. Dumneavoastră sunteți membru, înregistrat în Italia, la Forfimpopoli, în 2016. De atunci, nu am mai primit vreo veste de la dumneavoastră. Pe rețelele sociale sunteți foarte activ, v-am văzut doar de două ori purtând eșarfa Disciple, și ați purtat-o greșit. Logo-ul nostru, aura Disciples Escoffier acordate dumneavoastră sunt purtate de asemenea într-un mod eronat, pentru scopuri greșite. Spiritul Escoffier este mai mult în sensul ce poți face tu pentru organizație, decât ce face organizația pentru tine. Se vede că ați înțeles asta într-un mod greșit”, scrie în scrisoarea de excludere transmisă lui Radu Zărnescu.

scrisoare

Scrisoarea a fost transmisă mai departe către Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică de către Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România (ANBCT). ”Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România, membru cu drepturi depline WorldChefs, înființată în 1971 (...) a luat act cu profundă indignare și mâhnire de modalitatea în care falși bucătari, sub acoperirea unei asociații ne-profesionale, au indus în eroare, pentru foloase personale, unul dintre cele mai prestigioase institute culinare din lume, respectiv Disciples Escoffier International. Luând act de considerentele deciziei de retragere a drepturilor conferite lui Radu Zărnescu, Iulia Drăguț și asociației ACEEA, de către boardul institutului Disciples Ecoffier International, având în vedere antecedentele celor menționați, fără nicio calificare în domeniul gastronomic – Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România ANBCT a luat decizia de a se desolidariza de orice acțiune în domeniul gastronomic a persoanelor menționate mai sus.

Comunicăm pe această cale că am decis retragerea recomandării acordate asociației ACEEA în anul 2009 pentru a fi partener afiliat WorlChefs – World Association of Chefs Societes, solicitând în același timp retragerea calității de partener afiliat WorldChefs”, se arată în scrisoarea transmisă de forumul național.

Nu sunt bucătari!

Laurențiu Mâță, directorul regional București – Muntenia al ANBCT spune că nici Radu Zărnescu și nici Iulia Drăguț nu sunt bucătari, iar decizia Ecoffier International este cât se poate de corectă. ”Soții Zărnescu și Drăguț au înscris, au înregistrat asociația lor în acest grup de elită, Institutul Escoffier cu niște temeiuri destul de false și de neclare. În urma unor investigații făcute de cei de la Institutul Escoffier, au înțeles că de fapt asociația respectivă nu îndeplinește toate criteriile pe care trebuie să le aibă pentru a urca la acest nivel. Ni s-a trimis o scrisoare de excludere pe 30 ianuarie, în care erau înștiințați că sunt excluși fără drept de apel din Escoffier. Această scrisoare a fost dată la foarte multe persoane din lumea culinară mondială a ajuns și la Asociația noastră. Noi am înaintat o scrisoare către cei care se ocupă de programul Sibiu Regiune Gastronomică, în care se detaliază această nouă situație, pentru a evita alte probleme. E o situație destul de gravă. E un demers normal al unei asociații naționale, tocmai pentru a evita posibile situații absolut neplăcute în care o asociație care a fost dată afară printr-o scrisoare foarte urâtă dăunează extrem de mult. Noi, cei din branșa asta, ținem foarte mult la imaginea României, iubim țara și nu dorim ca greșeala repetată a unor indivizi să afecte imaginea țării, mai ales acum când suntem în centrul atenției Europei culinare. Din câte știu eu ei nu sunt bucătari. La bază sunt organizatori de evenimente. Asta știu eu. Doamna Drăguț spune că are niște licențe, dar nu în domeniul culinar”, susține Laurențiu Mâță, precizând că Asociația va reveni public cu mai multe detalii.

Zărnescu: organizație de comuniști

Radu Zărnescu este preşedinte al Asociației profesionale Euro-Toques România, membră în Euro-Toques Internațional și fondator al Asociației Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA), organizator al mai multor festivaluri cu caracter culinar în țară (Festivalul Peștelui Durabil și Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber) , dar și căpitan și manager al Echipei de Bucătari a României. Susține că încă nu știe exact dacă ceea ce a fost transmis de ANBCT este adevărat. ”Noi încă nu avem o certitudine clară că suntem scoși din Escoffier, atâta timp cât noi avem o hotărâre de adunare generală de anul trecut, pe care o putem pune la dispoziție oricui și ea se stinge tot cu o decizie de adunare generală. Foarte interesant că aici e o hotărâre de consiliu director, despre care nu știu ce să zic dacă e reală sau e fabricată de cineva. Însă nu știm la ora actuală. Facem cercetări deocamdată. Noi am vrut să facem o școală de gastronomie la Sibiu pe care am vrut să o atestăm și să fie sub Escoffier Internațional, am stârnit foarte multe invidii la București și la Brașov și m-am trezit cu o grămadă de mizerii și locale și la nivel internațional lansate de această organizație de comuniști care acum 10 ani era moartă. Nu știu cum a înviat peste noapte”, a declarat Zărnescu pentru Turnul Sfatului.

radu zarnescu italy 4

”Lovitură de imagine dată momentului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană”

Dr. Iulia Drăguț, este membru al World Association of Chefs Societies, membru al World Cultural Heritage Committee, fondator Culinary Division Masters of  Flames, membru de Onoare al Canadian Chefs Federation și Gourmet Restaurateurs Association of the America. Recunoaște că nu are o calificare de bucătar, însă spune că nu a făcut niciodată un secret din asta. ”E foarte bine că au făcut ce au făcut pentru că n-au avut puțină răbdare pentru a le da replica. Acolo sunt foarte multe inadvertențe. Ei nu știu diferența dintre Institutul Escoffier și Asociația Escoffier, care sunt două instituții diferite, care poartă același nume. Asta demonstrează lipsa lor de cunoaștere. E instrumentată ca o lovitură de imagine pe care vor să o dea momentului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. E foarte trist, pentru că se bat cu cărămida în piept că suntem români și că vai de mine cât de tare suferim noi pentru țara asta și tu te bucuri că unui român i s-a făcut un foarte mare deserviciu. E o minciună sfruntată ce se întâmplă și o să probez. Am așteptat să iasă ei, pentru a le cere prejudiciile de imagine care îmi sunt aduse”, spune Drăguț pentru Turnul Sfatului.

IMG_2303-Copie

Iulia Drăguț susține că toată această acțiune a pornit din cauza invidiilor privind participarea ACEEA în cadrul programului Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană 2019. ”Au aruncat piatra și 10 deștepți încearcă să o scoată din apă. Eu nu am afirmat niciodată că aș fi bucătar. Eu sunt doctor în filosofie, am pornit în 2007 cu Campionatul Internațional de gătit în aer liber și a fost proiectul nostru de căpătâi prin care cream spațiul celei de-a treia culturi în care oameni din medii socio-culturale diferite interacționează prin intermediul gastronomiei. Mâncarea nu înseamnă numai bucătar, numai amestecatul în oală, este un complex cultural de civilizație. Ei au avut exact aceleași șanse ca și noi să organizeze evenimente la Sibiu, problema că ei nu au logistică, nu au oameni nu au nici știință și nici putință. Ei au primit o informație conform căreia sunt extrem de mulți bani la dispoziție”, spune președinta ACEEA.

A desființat activitatea ANBCT dând exemplul Cupei Sibiului în Artă Culinară, desfășurată în Piața Mare, în 19 august 2018. ”Pe 19 august au anunțat că au 40 de concurenți pentru Cupa Sibiului. Au fost șase oameni. Tot timpul așa fac. Din șase, l-au eliminat pe unul pentru că s-au văzut stând de vorbă cu mine. Au avut cinci concurenți. Ăla-i eveniment? Bă, băieți? Nu! Cu fapte, nu cu vorbe. Au trimis la Escoffier această scrisoare. Greșeala celor de la Escoffier e că nu m-au chemat să discutăm despre asta, influențați de mii de scrisori pe care le-au trimis”, a declarat Drăguț pentru Turnul Sfatului.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Alzara 1918

Acum 2 ani

Halatul contează ! Deja vu ?
Raspunde

Bulibasa

Acum 2 ani

cu panglicarii astia nu ajungem departe !
Raspunde

Sighiii

Acum 2 ani

in sfarsit a venit momentul sa iasa in fata adevaratele valori culinare ale sibiului Kontiki cu ciorba se burta servita salopetistilor plini de glet si Nea Gigi cu micii din targ !!!!!! Mens sana in corpore sano !!! mai bine mai tarziu decat niciodata !!
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

acum se cearta bucatarii astia,cu studii sau fara studii de filosofie miine se vor certa portarii de la primarie,care e mai portar cu epoleti dna cimpan ce zice?
Raspunde

Gogu Stelica - om de cultura ( adevarat, se poate ?! )

Acum 2 ani

S-a pornit tavalugul :))..A inceput cu premii Nobel false ( vezi distinctia oferita de catre Nimeni lu' Eugen Simion ) continua cu medici falsi , acum cu bucatari falsi, ...bah baiete ! ...nimic nu e ceea ce pare in Romania :)).
Raspunde

Petrica Daea( ministru..adevarat !!, se poate ?! )

Acum 2 ani

Io zic ca trebui cercetat mai in profunzime. Posibil ca nici cormoranii sa nu fi fost chiar cormorani. Daca erau falsi ? Daca erau pelicani "dati" cormorani ?!?..si am indus in eroare ditamai sedinta europeana ? ..Sa vedem si noi, au patalama de cormoran la mana ?!
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 2 ani

Regiunea Gastronomică 2019 este un fals.
Raspunde

chef la furculita

Acum 2 ani

Si va fi un fiasco!
Raspunde

Adio sperante

Acum 2 ani

Pe doamna Dragut am vazut=o vara trecuta la Medias la un concurs pentru tinerii bucatari si mi s-a parut destul de ciudată...Stimate domnule ziarist, sunt convins ca anul acesta o sa aveti ocazia sa o vedeti prin Sibiu si va rog sa o provocati sa va arate diplomele dansei in domeniul culinar, eventual sa le si publicati , ca sa stim si noi adevarul. Cred ca este un demers jurnalistic pe deplin rezonabil, multumesc
Raspunde

yyy

Acum 2 ani

felicitari tov Iordanescu, ati reusit sa adunati laolalta cei mai jmecheri con-profesionisti, dupa chipul si asemanarea...
Raspunde

McD

Acum 2 ani

S.U.A = tara tuturor posibilitatilor , Romania = tara unde este posibil orice!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus