Miercuri,
28.07.2021
Cer Senin
Acum
21°C

Războiul bucătarilor: ”Acolo unde e găleata de bani există și mult rahat”

Războiul bucătarilor: ”Acolo unde e găleata de bani există și mult rahat”

Membrii Asociației Culturale Euro-Est Alternativ (ACEEA), partenerul Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică 2019, sunt acuzați că pe lângă faptul că nu au nicio pregătire de bucătar, ignoră etica profesională și normele sanitar-veterinare. Pe adresa redacției Turnul Sfatului au venit mai multe mailuri compromițătoare la adresa membrilor ACEEA, soții Iulia Drăguț și Radu Zărnescu. Convorbiri între ei și personalități din gastronomia europeană, în care condiționează participarea la evenimente dacă nu sunt invitate anumite persoane, fotografii în care se arată cum prepară ciolanul cu fasole din conserve de la Kaufland, precum și cum se vinde carne de taur, lăsată în ploaie și praf.

”Sunt cumva interzise de lege conservele, sau care e problema?”

Într-un clip video se arată cum la evenimentul din 10 august din Piața Mare, taurii la proțap au fost lăsați în ploaie. ”Acesta este modul în care ACEEA și domnul Zărnescu fac comerț cu mâncare în Piața Mare a Sibiului. Carnea este lăsată neacoperită pe o ploaie torențială, după care este vândută, vizitatorilor. La acel moment s-a făcut o sesizare la DSV, însă nu s-a luat nici o măsura. Aceștia sunt ambasadorii gastronomiei românești când suntem Capitala Europeană a Gastronomiei?”, se întreabă cei care au transmis video-ul. ”Se vede în imagini cum după ploaie se spală de praf steagurile Consorțiului, dar carnea e scoasă la vânzare”, se semnalează.

24131412_1762124093858854_7234096616519113958_n

În alte fotografii se vede cum se prepară ciolanul cu fasole. ”Doamna Iulia Drăguț, desfăcând conserve de fasole în spatele scenei, în condiții complet insalubre. Aceștia sunt reprezentanții gastronomiei românești la Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019?”, este comentariul la aceste fotografii.

Radu Zărnescu a explicat pentru Turnul Sfatului care au fost împrejurările în care s-au făcute aceste fotografii și filme. ”E vorba de acum doi ani, de 1 Decembrie, la Alba Iulia. Eu nu înțeleg, sunt cumva interzise de lege conservele, sau care e problema? Acum doi ani, cei de la Kaufland, care erau sponsorii Primăriei Alba Iulia. Noi facem acolo masa populară în fiecare an. E o masă pe care o dă primăria gratuit. Și pentru această masă a fost asigurată materia primă de un sponsor care se numește Kaufland și care ne-a adus fasolea la conservă. Fasolea era prefiartă, probabil că cei de la primărie au comandat-o. Noi ne-am dus să facem doar manopera și după aceea, acești dobitoci le trimit, că nu pot să-i numesc altfel, care-mi poartă mie sâmbetele și care sunt de fapt niște ratați care acum s-au activat după 50 de ani. Această asociație din Brașov n-a fost interesată niciodată de ce se întâmplă în Sibiu și dintr-o dată sunt foarte interesați, încearcă să ne atace cu rahaturi din ăstea. Bun, care-i problema? S-a gătit din conserve pentru că asta am primit ca materie prim”, spune Zărnescu legat de fasolea din conserve. Despre taurii din Piața Mare spune că e doar apă de ploaie. ”Acum îmi aduc aminte, da, într-adevăr, a plouat. Dar nu știu ce relevanță are apa de ploaie”, a spus Zărnescu.

”De ce contractul dintre Consorțiu și Lidl este semnat de o entitate privată, numită Camera de Comerț?”

Adrian Neag este project Manager la Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România (A.N.B.C.T) și susține că spre deosebire de asociația condusă de soții Drăguț – Zărnescu (ACEEA) ei nu au realizat proiecte din banii Sibiului. ”Noi nu am intrat pe zona Sibiului, pentru că am considerat de cuviință să nu creăm acea imagine că la Sibiu e o găleată de bani și că toți trebuie să se înfrupte de acolo. Noi am propus celor din Consorțiu câteva evenimente punctuale, care nu necesită finanțare, noi nu am solicitat în niciun fel finanțare de la Sibiu. Ce am propus sunt proiecte făcute pe resursele asociației naționale, dar considerând că 2019 e un an reprezentativ pentru gastronomia românească, nu numai pentru cea din Sibiu, am zis să facem acolo câteva evenimente importante, inclusiv Conferința Internațională a Bucătarilor. Restul deciziilor care se iau la nivelul consorțiului nu ne aparțin. Sunt multe semne de întrebare pe care dumneavoastră le-ați și semnalat de mai multe ori, cu modul de gestionare al banilor, de ce contractul dintre Consorțiu și Lidl este semnat de o entitate privată numită Camera de Comerț? Sunt mai multe nebuloase, dar acolo unde e găleata de bani există și mult rahat. Asta e, din păcate”, spune Adrian Neag.

taur sibiu 2

În plus, el explică faptul că nu Asociația Națională a Bucătarilor a făcut demersuri de excludere a asociției soților Zărnescu – Drăguț din Institutul Escoffier Internațional. ”Asociația Națională a Bucătarilor până în acest moment nu a considerat de cuviință să semnaleze anumite chestiuni legate de Sibiu, în condițiile în care sunt convins că orice imagine negativă adusă acestei chestiuni, Sibiu Regiune Gastronomică, este nedorită, mai ales în relația dintre Consorțiul din Sibiu și acel institut din Spania Institutul Gastronomic pentru Artă, Cultură și Turism. În luna decembrie, Asociația noastră a fost contactată de către cei de la Institutul Conffier, care au primit mai multe semnale de la membri din România. Și aici îl menționez pe David Contant, care e fondatorul Institutului Escoffier România, ce urmează să fie certificat. În baza acestor certificări de informații pe care cei de la Escoffier le-au făcut, au luat această decizie de excludere. Nu noi, ei au luat decizia de a retrage acreditarea reprezentanței din România a Institutului, considerând că le-au înșelat așteptările. Ținând cont și de niște antecedente s-a ajuns aici. Noi am fost atacați permanent pe plan internațional de către cei doi soți. Ei au spus că dacă ne cheamă cineva la un concurs internațional, atunci nu mai merg ei. Ei s-au clamat ca fiind singura asociație de bucătari acreditată din țară, la începutul lunii februarie a hotărât să le retragă acreditarea”, a mai spus Neag pentru Turnul Sfatului.

Partenerul Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică 2019, exclus din branșa bucătarilor

Asociația Culturală Euro-Est Alternativ (ACEEA), partener de nădejde al Consorțiului Sibiu Regiune Gastronomică 2019 a fost dat afară din Institutul Escoffier Internațional, cea mai importantă instituție gastronomică din lume.

Fondat de Auguste Escoffier, părintele mondial al gastronomiei, institutul a anunțat printr-un document emis în 30 ianuarie că românii Radu Zărnescu și Iulia Drăguț, soț și soție, sunt excluși, deși dețineau funcții importante. ”Ați fost numit președinte al Disciples Escoffier România în martie 2018, în timpul congresului internațional. Doamna Iulia Drăguț, soția dumneavoastră, a fost numită secretar general al delegației române. Dumneavoastră sunteți membru, înregistrat în Italia, la Forfimpopoli, în 2016. De atunci, nu am mai primit vreo veste de la dumneavoastră. Pe rețelele sociale sunteți foarte activ, v-am văzut doar de două ori purtând eșarfa Disciple, și ați purtat-o greșit. Logo-ul nostru, aura Disciples Escoffier acordate dumneavoastră sunt purtate de asemenea într-un mod eronat, pentru scopuri greșite. Spiritul Escoffier este mai mult în sensul ce poți face tu pentru organizație, decât ce face organizația pentru tine. Se vede că ați înțeles asta într-un mod greșit”, scrie în scrisoarea de excludere transmisă lui Radu Zărnescu.

6

Scrisoarea a fost transmisă mai departe către Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică de către Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România (ANBCT). ”Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România, membru cu drepturi depline WorldChefs, înființată în 1971 (...) a luat act cu profundă indignare și mâhnire de modalitatea în care falși bucătari, sub acoperirea unei asociații ne-profesionale, au indus în eroare, pentru foloase personale, unul dintre cele mai prestigioase institute culinare din lume, respectiv Disciples Escoffier International.

Luând act de considerentele deciziei de retragere a drepturilor conferite lui Radu Zărnescu, Iulia Drăguț și asociației ACEEA, de către boardul institutului Disciples Ecoffier International, având în vedere antecedentele celor menționați, fără nicio calificare în domeniul gastronomic – Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism din România ANBCT a luat decizia de a se desolidariza de orice acțiune în domeniul gastronomic a persoanelor menționate mai sus.

Comunicăm pe această cale că am decis retragerea recomandării acordate asociației ACEEA în anul 2009 pentru a fi partener afiliat WorlChefs – World Association of Chefs Societes, solicitând în același timp retragerea calității de partener afiliat WorldChefs”, se arată în scrisoarea transmisă de forumul național.

Zărnescu: organizație de comuniști

Radu Zărnescu este preşedinte al Asociației profesionale Euro-Toques România, membră în Euro-Toques Internațional și fondator al Asociației Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA), organizator al mai multor festivaluri cu caracter culinar în țară (Festivalul Peștelui Durabil și Campionatul Internațional de Gătit în Aer Liber) , dar și căpitan și manager al Echipei de Bucătari a României. Susține că încă nu știe exact dacă ceea ce a fost transmis de ANBCT este adevărat. ”Noi încă nu avem o certitudine clară că suntem scoși din Escoffier, atâta timp cât noi avem o hotărâre de adunare generală de anul trecut, pe care o putem pune la dispoziție oricui și ea se stinge tot cu o decizie de adunare generală. Foarte interesant că aici e o hotărâre de consiliu director, despre care nu știu ce să zic dacă e reală sau e fabricată de cineva. Însă nu știm la ora actuală. Facem cercetări deocamdată. Noi am vrut să facem o școală de gastronomie la Sibiu pe care am vrut să o atestăm și să fie sub Escoffier Internațional, am stârnit foarte multe invidii la București și la Brașov și m-am trezit cu o grămadă de mizerii și locale și la nivel internațional lansate de această organizație de comuniști care acum 10 ani era moartă. Nu știu cum a înviat peste noapte”, a declarat Zărnescu pentru Turnul Sfatului.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Elena

Acum 2 ani

Festival de fake-uri ! Sibiu regiune gastronomica=fake, primar=fake, rector=fake, cj=fake, iordanescu fura banii !
Raspunde

yyy

Acum 2 ani

cum de ce e semnata de Camera de Comert? altfel cum se mai baga in seama Ciordanescu si stapanul lui, Aldea? sa manance si gura lor ceva, ca nu au destul...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus