Vineri,
03.02.2023
Partial Noros
Acum
1°C

Țăranii pot înființa puncte gastronomice locale: „Mănânci ca acasă la mama unui localnic”

Țăranii pot înființa puncte gastronomice locale: „Mănânci ca acasă la mama unui localnic”

Punctele Gastronomice Locale sunt bucătării particulare, care servesc turiștilor rețete specifice zonei, și se pot afla în spațiul micilor ferme, exploatații familiale, stâne sau adăposturi pescărești. Cadrul legislativ și fiscal al Punctelor Gastronomice Locale – un instrument la îndemâna gospodăriilor țărănești care oferă servicii turistice – este de acum finalizat, deci acestea pot fi înființate și exploatate.

Acest tip de organizare vine în sprijinul celor care produc alimente de bază și doresc să ofere servicii de alimentație publică în deplină siguranță pentru consumator, fără să dețină însă pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism. Este o facilitate pentru unitățile de tip familial, care vor să presteze turism de scară mică (turism rural, ecoturism, turism cultural).

„Când ești în vacanță nu poți să mănânci „ca la mama acasă”, dar cum ar fi să poți gusta ceva ca „acasă la mama unui localnic”? După părerea mea, așa arată un concediu pe care îl ții minte. În plus, pentru noi e o mare bucurie să îi ajutăm să-și completeze venitul pe cei care locuiesc în zone turistice cu o puternică tradiție culinară. Lucrăm de aproape 3 ani la acest proiect care ne-a fost inspirat de realitatea turismului Deltei și sunt încântat că am ajuns la acest rezultat” a spus Ivan Patzaichin, președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, organizație ce a inițiat încă în 2016 împreună cu ANSVSA discuţiile pentru modificarea Ordinului nr. 111/2008 privind condiţiile de înfiinţare a punctelor gastronomice locale.
Demersul dintre cele două părți a urmărit să simplifice modul în care gospodăriile din mediul rural pot desfășura activități economice care să nu fie doar profitabile, ci să și contribuie la consolidarea profilului identitar al zonei respective.

Cei ce doresc să înființeze un Punct Gastronomic Local pot intra în legătură cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

nobody like everybody

Acum 3 ani

Sa te ții toxinfectii alimentare si evasion fiscala! Sa fim seriosi, ce imbecilitate e asta cu " un concediu pe care il vei tine minte "? Adica doar daca crăpi in tine ca un salbatic poti bifa un concediu reusit ? La asta se rezultate totul? Pana si relaxarea inseamna doar sa bagi in tine ca spartul? Deci o experienta noua in concediu nu e de dorit, vrei doar sa te simti "ca acasa". Pai atunci de ce mama zmeului ai mai plecat de-acasa măi tâmpitule, pardon, turisti le ??
Raspunde

Scripcaru Cristina

Acum 3 ani

Un gurmand nu este omul care-și dorește să mănânce ca ,, spartul" cum comentează cineva.Este un om căruia i-i plac anumite produse, sa deguste feluri alese tradiționale sau nu. Este , o bucurie interioară de a savura si in special de a aprecia ceea ce fac cei mult mai pricepuți sau specializați în ale gastronomie. Nimeni , nu te pune sa mănânci,, ca spartul" , lipsit de bun simt si educatie.
Raspunde

Scripcaru Cristina

Acum 3 ani

Felicitări pentru inițiativă!
Raspunde

Pavel Veres

Acum 1 an

Bănuiesc ca doar proprietarii de pensiuni proaste, fără clienți pot face postări negative și cei care vor să-și hrănească doar spiritul ca să nu "crape" mâncând (nu știu dece - mult). Lui Gica Contra îi recomand sa mănânce cartofi prăjiți în Dubai sau Zimbabwe.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus