Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Încălcarea drepturilor elevilor în Sibiu: directorii nu cred în sondajele online și vor face cercetări paralele

Încălcarea drepturilor elevilor în Sibiu: directorii nu cred în sondajele online și vor face cercetări paralele

Consiliul Județean al Elevilor din Sibiu a anunțat că a trimis primele două cereri către două licee din județ în care sesizează directorii despre mai multe drepturi ale elevilor care s-ar fi încălcat. Membrii organizației cer luarea de măsuri. La rândul lor, directorii spun că au rezerve față de cele incriminate și spun că vor face cercetări paralele pentru a confirma dacă în instituțiile lor se întâmplă lucruri negative.

CJE Sibiu menționează într-un comunicat de presă, întitulat „Normalitatea practicilor inadecvate din școli”, că a demarat o primă campanie „Cutia CJE”, implementată la sfârșitul lunii noiembrie și care a constat într-un formular online pe care elevii l-au putut completa, exprimându-și nemulțumirile în legătură cu aspecte privitoare la instituțiile educaționale din care fac parte.

„În urma plângerilor depuse în Cutia CJE, structura responsabilă de reprezentarea elevilor din județul Sibiu a redactat cereri care vor fi trimise către liceele din județ privind încălcarea drepturilor din Statutul Elevului și Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Printre punctele cel mai frecvent încălcate se numără drepturi fundamentale precum: dreptul la tratament nediscriminatoriu, dreptul la o evaluare corectă și obiectivă, dreptul de a fi informat înainte de trecerea notelor în catalog, dreptul elevilor majori de a părăsi incinta unității de învățământ. Încălcarea acestora este o dovadă de comportament inadecvat la catedră, care trimite automat procesul educațional în plan secund. Se concretizează astfel o normalitate deformată a unui act educațional care nu izbutește să urmărească interesul superior al elevului”, menționează CJE, ONG care este condus în prezent de David Drăgan, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”.
Primul liceu pe lista cererilor trimise către direcțiune a fost Colegiul Economic “George Barițiu”, urmat de Liceul Tehnologic „Școala Națională de Gaz” din Mediaș. Turnul Sfatului a solicitat un comentariu de la directorii celor două instituții, reușind să discute deocamdată cu Daniela Roșca, directorul Colegiului „George Barițiu”.

În scrisoarea adresată instituției se menționează despre patru probleme care ar fi fost identificate în urma sondajului online: tratamentul discriminatoriu, existența băilor comune pentru băieți și fete, lipsa pauzelor între ore și cea a pauzei mari, precum și strângerea de fonduri pentru bazarul liceului.

Directoarea instituției ne-a spus că neagă aproape toate cele concluzionate de CJE, argumentând că rezultatele ar putea să nu fie reprezentative și crede că cineva ar fi rău intenționat.

„Liceul nostru nu a avut probleme până acum. La rezultatele noastre acestea sunt niște răutăți”, a spus Daniela Roșca, adăugând că „ne-am rezervat dreptul ca într-o lună de zile să le răspundem după ce noi ne pregătim să facem o cercetare în paralel, reprezentativă pe școală - chestionare anonime, pe care să le repartizăm la clase. Atunci vom afla dacă într-adevăr opiniile acelea aparțin elevilor noștri și dacă într-adevăr sunt reprezentative și vom lua măsuri în ceea ce privește nemulțumirile acestor elevi. Dacă ei au numărat doar câteva plângeri atunci la 1.000 de elevi cred că n-ar fi corect să fim puși la zid pentru lucruri care nu ne aparțin”, ne-a explicat diretoarea.
Curios este că cererea către Colegiul Economic „George Barițiu” este semnată de un elev al instituției respective, secretarul CJE Sibiu. „Eu am purtat o discuție cu el și mi-a spus că nu știe din câte voturi s-au tras concluziile menționate. La fel și șefa copiilor pe școală mi-a spus același lucru”, a adăugat Roșca.

În ceea ce privește cele patru probleme identificate ca fiind pezente în cadrul Colegiului, directoarea are câte o explicație pentru fiecare:

Prima: tratament discriminatoriu. „Pot să vă spun că acele cadre didactice menționate și pe care copiii se plâng că îi face să se simtă stresați la ore, noi nu am avut nicio astfel de plângere. Cred că în primul rând ar trebui să se adreseze directorului școlii. Eu nu pot să zic că nu este așa – intenționez să aflu mai multe despre chestia aceasta”.

A doua: băi comune. „Într-adevăr, sunt băi care nu pot fi separate pentru băieți și fete, dar copiii folosesc veceurile în funcție de etaj. Avem la etajul unu pentru fete, la doi - pentru băieți. Există situații în care ei le folosesc la comun pentru că nu respectă acest lucru. Copiii desenează pe uși, rup - asta este situația. Există dozatoare de săpun, hârtie. Iar închizătorile de care se plâng ei sunt puse în fiecare an, dar sunt rupte”.

A treia: scurtarea pauzelor între ore. „Există situații în care probabil profesorul poate să rămână câteva minute în pauză, noi nu negăm asta. Dar copiii cu care am discutat mi-au spus că pe ei nu-i deranjează acest lucru - e normal ca să se rămână un pic în clase, dacă profesorul nu a terminat propoziția. Se poate întâmpla să stea câteva minute, dar nu înseamnă că se întâmplă în mod obișnuit. Legat de pauza mare, se poate acorda, așa spune regulamentul. În condițiile noastre însă, nu, pentru că avem foarte mulți copii navetiști. Dacă am face această pauză mare, mulți dintre ei n-ar prinde autobuzele cu care se întorc spre casă. Noi asta am verificat-o și acesta e motivul pentru care de mulți ani noi nu avem pauză mare. Și până acum nu s-a plâns nimeni”.

A patra: bazarul liceului și strângerea de bani. „Avem un proiect, aprobat de IȘJ, și care nu este de strângere de fonduri. Copiii fac lucruri manual sau oferă produse făcute acasă, gogoși, ceaiuri, pe care le vând aici între noi, la prețuri derizorii. Iar toate aceste fonduri sunt folosite ca mai apoi să se ducă la aziluri de bătrâni, orfelinate. În sensul acesta s-au strâns bani. Dar doamna profesoară nu a cerut bani. Am întrebat în clasa respectivă dacă s-a întâmplat asta și copiii ne-au spus că doamna a întrebat dacă ei sunt dispuși, în niciun caz nu strânge bani”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

22 comentarii

City Zen

Acum 5 ani

Vedeți câți elevi sunt prin barurile din raza Liceului economic, la orele prânzului. De asta nu se plânge nimeni ?
Raspunde

///

Acum 5 ani

Nu le incalca nimeni niciun drept! vai de ei, vor doar drepturi!
Raspunde

elevul bula

Acum 5 ani

As vrea sa-i vad pe acesti elevi revolutionari peste vreo 10-12 ani cand vor lucra intr-o multinationala si vor sta drepti in fata sefilor fara a indrazni sa pomeneasca ceba de drepturi. Atunci si-or aminti ce viata dulce au avurt in scoala si ce fraieri au fost... Numai drepturi, dar obligatiii?
Raspunde

Me

Acum 5 ani

Faptul că nu sunt lăsați afară din școală să fumeze, pauze și toalete pt ei reprezintă un comportament inadecvat la catedra și o trimitere a educației in plan secund și o incălcare a drepturor lor. Dar prin faptul că ei au pus la dispoziție un chestionar online pe care il poate completa oricine fără absolut nici un control nu reprezintă o incălcare a drepturilor profesorilor la propria imagine? Nu poate verifica nimeni cine a completat formularul. Astfel membrii CJE devin doar instigatori in loc să indrune elevii la lucruri bune. CJE ar trebui să se ocupe de constientizarea elevilor să pună mâna pe carte nu doar să xeară drepturi. Obligațiile nu și le cunosc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elev

Acum 5 ani

Problema ar fi ca Colegiul Economic e printre singurele licee din Sibiu in care elevii nu sunt lasati nici macar sa stea in fata porții sa primeasca de la cineva vreun caiet, chei sau orice altceva, in niciun caz sa plecam din scoala. Dacă s-ar respecta regulile in toate unitățile de învățământ din oras va asigur ca nu ne-am mai plange de aspectele acestea (nu avem voie sa iesim afara sau sa mergem la baie in timpul orelor), dar asa e inevitabil sa te abții.
Raspunde

!!!

Acum 5 ani

Hopa! \Dar telefoanele, dar obrazniciile, dar temele nefacute? va pedepseste cineva pt. asta? in alte tari nici nu este permis cu telefonul la scoala! In germania daca ai note mici si nu te corectezi intr-o perioada de timp data te transfera la alta scoala, inferioara celei la care ai fost si nu urla nimeni ca se face discriminare! Nu vi se incalca drepturile, aveti prea multe!
Raspunde

relu paralelu

Acum 5 ani

Paraleli sunt elevii! Cu scoala@
Raspunde

Elev din Economic

Acum 5 ani

Rusine elevului din Economic care și-a spus aceste nemulțumiri doar in fata consiliului județean, la scoala a stat tăcut și mulțumit de scoala in loc sa semnaleze aceste probleme. Nu mai exagerați cu comentariile astea, dupa cum spune doamna director, din cei 1000 elevi ai scolii, cei care sunt de acord cu nemulțumirile din acest articol sunt maxim 10.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elev

Acum 5 ani

Elevul care face aceste comentarii este un papa-lapte care inca nu accepta ca nu a fost ales președinte al consiliului elevilor in scoala, iar acum se răzbunat pe doamna director și implicit, liceul nostru.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

xxE

Acum 5 ani

Phahahaha, dar tu cine ești? Ești un mâscărici, aia ești. Se pare ca am ajuns și pe la aceste comentarii. Dacă nu cunosti, nu mai vorbi, te pot asigura ca nu m-am atins de niciun formular, iar probleme care se pun actual, nu ar trebui sa te intereseze dacă tot le critici atâta. Toți comentați, dar cu numele ascuns, ați făcut liceul sa para sub orice critica. Nu e asa, liceul Economic este unul foarte bun. Are anumite probleme și defecte ca orice alt liceu, însă elevii s-au conformat pana acum. Voi dați vina pe elevi, dar dacă ar fi sa fiți pusi in locul nostru, ați refuza sa ne înțelegeți.Aveți viața și problemele voastre, bine ar fi sa va vedeți de ele, ca vedem noi de problemele care sunt aici. Iar la capitolul pauza și fumat... NOI SUNTEM OBLIGAȚI SA RESPECTAM OBLIGAȚIILE, DAR DE CE NU SUNTEM OBLIGAȚI SA NE RESPECTAM ȘI DREPTURILE?
Raspunde

***

Acum 5 ani

Sunt elev al liceului economic și pot spune că atâta timp cât nu fumezi , îți vezi de treaba ta și îi respecți pe ceilalți ...nu văd ceva deplasat la acest liceu . În legătura cu pauza mare , chiar este adevarat , acum 2 ani s-a discutat dar suntem foarte mulți navetiști , unele comune au doar 3 autobuze pe zi. Mai am câteva luni de stat in acest liceu ,am învățat lucruri utile de la niște profesori extraordinari , care ne vor ajuta în viața de zi cu zi .Mai sunt câțiva profesori care exagerează în unele momente , dar să fim realiști , cu toții suntem oameni , avem zile și zile , și cu siguranță dacă am fi puși noi elevii , prin absurd , în situația de a ne comenta niște copii cu 20-30 de ani mai mici decât noi am lua-o razna instantaneu. Mai sunt lucruri de reparat în liceu , însă să nu exagerăm .
Raspunde

Sibian

Acum 5 ani

Dragi elevi care spuneti ca aveti numai drepturi la pauze la fumat la iesit din curtea scoli voi in acelasi timp nu aveti si obligați de a respecta un regulament. De ce nu veniti cu un părinte la scoala si sa faceti o cerere prin care părintele.este de acord ca sa fumezi si sa părăsești incinta scoli si sa distrugi bunurile unitati școlare sau sa reclamație ca un anume profesor întârzie la ora sau va da drumu mai repede sau ca nu isi tine lectia si faceti orice altceva decât ceea ce ține de ora respectiva? In cazul de fata nu aveti dreptul de a face o sesizare? Normal ca nu se face ca voua va place sa fiti liberi si apoi respectivul profesor ii devina pentru eșecurile voastre. Respectați ca sa fiti respectați.
Raspunde

Un fost elev, acum student

Acum 5 ani

Elevul are dreptul la educație și obligația de a respecta regulamentul școlar. Din păcate, societatea îi învață că au doar drepturi, fără sa le spună că drepturile decurg din respectarea obligațiilor. Aceste chestionare ar trebui completate doar de elevi cu prezența la ore peste 90% și cu media generală peste cap 8. Restul nu cred că a pricep ce înseamnă școală, drepturi și obligații.
Raspunde

Todea Denisa

Acum 5 ani

Sunt profesor la Colegiul Economic "G.Baritiu" si unul dintre cei care au conceput proiectul bazarului ,care de 2 ani este un proiect judetean aprobat de ISJ.Fiind un liceu tehnologic noi pregatim elevi pentru calificarile"Comert","Alimentatie publica" .In cadrul orelor de laborator din programa elevii realizeaza produse pt a intelege procesul de productie,calculul de pret pe produs,etichetare,ambalarea,asortimentul,fluxurile de circulatie ale marfurilor,etalarea ,comunicarea cu clientii,etc. Cele mai frumoase produse sunt vandute si banii directionati in scopuri umanitare si pt. imbunatatirea actului educational. Anul trecut am ajutat Caminul de batrani Selimbar,50 de familii defavorizate din Broscarie sub indrunarea parintelui paroh,copii cu dizabilitati din cadrul altor proiecte umanitare,etc. Nu stiu ce elev a scris asa ceva, dar nu a fost obligat la nimic in afara de obligatia de a invata ceva util pentru viitorul sau profesional prin formareasi dezvoltarea competentelor profesionale din SPP.
Raspunde

Todea Elena

Acum 5 ani

Sunt profesor la Colegiul Economic "G. Baritiu Sibiu si sunt mandra.Sunt si absolvent al acestui liceu acum 32 de ani.Ma intorc in timp si ma gandesc ca eu nu am avut aceasta oportunitate de a ma implica in proiecte ,pentru ca nu existau ....Dupa liceu am urmat o facultate si am lucrat in invatamant si in vanzari ,am avut chiar o firma. Pot spune ca am aplicat toate cunostintele mele din "Comert" in procesul instructiv-educativ.Consider ca sunt vremuri prielnice pentru dobandirea competentelor profesionale inca din liceu. Liceul nostru este unul tehnologic,pregateste elevi pentru calificarile Comert ,Alimentatie publica ,etc. In programa scolara sunt prevazute ore de laborator pentru dobandirea cunostintelor,deprinderilor si competentelor profesionale cum ar fi procesul de productie,calcul pret,etichetare,ambalare,comunicarea cu clientii,promovarea produselor,asortiment ,fluxuri de circulatie marfuri,etalare dar si competente antreprenoriale,sociale etc Elevii realizeaza produse ,au primit nota ,intrucat reprezinta lucrare de laborator.cele mai frumoase produse sunt expuse si vandute in cadrul unui proiect care prevede buget si toate aceste informatii se raporteaza. Banii au fost folositi in scopuri umanitare ,donati la Caminul de batrani Selombar,la 50 de familii defavorizate din Broscarie,la copii din mediul rural,copii cu dizabilitati sau pt imbunatatirea procesului instructiv -educativ.Elevii au participat direct in proiect doar daca au dorit,nu au fost obligati.In acest an am fost prezenti in Targul de Craciun prin bunavointa unei asociatii care ne-a pus la dispozitie o casuta.Important este ca elevii au realizat singuri acele produse, le-au vandut ,au fost prezenti pe o piata reala,au dobandit competente profesionale.Profesorii i-au indrumat si elevii nu au fost obligati. In legatura cu celelalte subiecte, apreciez ca benefica "mana de fier "a doamnei director,si a doamnei director adjunct , care au dovedit eficienta de-a lungul a 10 ani de colaborare ,si in nici un caz discriminatorie.La noi elevii sunt in siguranta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un parinte

Acum 5 ani

cum poate minti "doamna" directoare ROSCA cu atata nerusinare spunand ca nu a avut probleme pana acum.sunt parinte de copii ;i nu doar unul din liceul Economic si FOARTE MULTI PARINTI si elevi din generatile trecute si cea prezenta i-am adus la cunostinta nenumarate nereguli si sesizari si plangeri si ne-a dus cu zaharelu destul neluand niciodata nici o masura. baiatul meu cel mare a terminat anul trecut si la romana asa-zisa "profesoara" TURCU CORINA de limba romana nici in clasa a 12 nu avea note in ultima saptamana de scoala dupa care tot dansa urla la ei si ameninta si nu venea la ore, nu preda nimic. la 18 ani fiului meu i-a ajuns decat doar i s-a dictat in caiet ca la clasa a doua. mi-a aratat baiatul cum se filamu in timpul orei in timp ce copiau toti raspunsurile de pe net si doamna nu avea nicio reactie. i reamintesc directoarei ca trei ani de zile am tot scris degeaba la sedintele cu parintii si n-a luat nicio o masura. acum am o fata in aceasi situatie in clasa a 10 iar doamna de romana e in acelasi hal. fiul meu inclusiv anul trecut pentru ca era in consiliul elevilor au scris de cine si cum sunt total nemultumiti iar cand i-a adunat iar doamna ROSCA si-au scris tot nnemultumirile legate de multe probleme, mai ales la orele doamnei TURCU si tot nici o masura nu a luat. SI MINTE ACUM CU ATATA NESIMTIRE CUM CA NU AU FOST PROBLEME? PE CE LUME TRAITI ATUNCI? LASATI VA DE MESERIE DACA NU SUNTETI IN STARE SA CONDUCETI SCOALA. nu mai zic de doamma de economie GAURA care doar urla si insulta copii clasei de cate ori intra la ora iar la matematica profesoara avea si ea crize mari daca elevii nu intelegeau ceva. DESPRE CE VORBIM AICI? fica mea vrea sa invete germana dar n are de la cine ca doamna nu i stiu numele e vezi doamne in consiliu de administratie a scolii si ori nu ajunge la ore ori le da drumul. am putea continua mult si bine si cu altele dar "doamna" ROSCA risca prea multe dupa aia. cand impreuna cu alti parinti am fost anii trecuti in scoala la sedinte facea sa para ca totu e cum vrea dansa si ne tot zicea ca o sa vorbeasca cu x si y si ca sa intelegem si noi parintii ca cica elevii sunt de vina dar romana era materie de bac si e ca si matematica sau economia pentru unii. noroc mare ca sunt acolo in liceu si profesori cu adevarat foarte implicati inclusiv la romana si alte discipline ca daca nu tot mai rau ar fi. DOAMNA DIRECTOARE MAI BINE SE GANDESTE DE O SUTA DE ORI INAINTE SA MINTA CA ORICUM MULTE AU IESIT SI VOR MAI IESII LA IVEALA IN CHESTIONARELE DE CARE SE VORBESTE CA LE DA IAR ELEVILOR. COPII MEI NU FAC NAVETA SI NU INTARZIE LA ORE DAR DOAMNA DIRECTOARE DE CE NU SE OCUPA DE PROFESORII ACEIA CARE NICI EI NU AJUNG LA ORE SAU NU FAC ORE SI APOI SA VORBEASCA DE ALTI. IA SA DEA CHESTIONARE SI LA PROFESORI CA CINE STIE CE MAI AFLA. SA VA FIE RUSINE CA ATI MINTIT CA NU ASA SE REZOLVA PROBLEMELE ORICUI AR FI
Raspunde

Nicușor Mihaelescu

Acum 5 ani

E adevărat ca exista elevi care își vad de treaba lor și elevi mai neserioși, însă la fel putem clasifica și cadrele didactice, exista profesori buni, care își vad de treaba lor și profesori total paraleli cu școala, oameni simplii care nu depun niciun efort pentru a-și câștiga salariul... E trist de copiii care pleacă de la ore mai prosti decât au intrat, noroc de cei care învață acasă și fac meditații ca altfel nu se poate, cu profesori ca și cea de germana...
Raspunde

////

Acum 4 ani

Nu vă supărați dar cum ar putea fiica dumneavoastră sa învețe germana dacă Dvs. nici nu știți cum o cheamă pe doamna profesor?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

un parinte

Acum 5 ani

cum poate minti "doamna" directoare ROSCA cu atata nerusinare spunand ca nu a avut probleme pana acum.sunt parinte de copii ;i nu doar unul din liceul Economic si FOARTE MULTI PARINTI si elevi din generatile trecute si cea prezenta i-am adus la cunostinta nenumarate nereguli si sesizari si plangeri si ne-a dus cu zaharelu destul neluand niciodata nici o masura. baiatul meu cel mare a terminat anul trecut si la romana asa-zisa "profesoara" TURCU CORINA de limba romana nici in clasa a 12 nu avea note in ultima saptamana de scoala dupa care tot dansa urla la ei si ameninta si nu venea la ore, nu preda nimic. la 18 ani fiului meu i-a ajuns decat doar i s-a dictat in caiet ca la clasa a doua. mi-a aratat baiatul cum se filamu in timpul orei in timp ce copiau toti raspunsurile de pe net si doamna nu avea nicio reactie.
Raspunde

.........................

Acum 5 ani

Dar de unde aveau net/ nu cumva de pe telefon? nu cumva e interzis cu telefonul la ore?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Conteaza

Acum 5 ani

La etajul doi este baie de fete... Săraca directoare a uitat cum arată școala din cauza emoțiilor. Păcat că se reînnoiește rețeaua de electricitate și se lucrează în timpul orelor. Când îți găurește pereții în două locuri simultan e greu să îți auzi gândurile, suferă și ea. Nenumărați profesori s-au plâns dar ce să și faci. Așa este sistemul ei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus