Miercuri,
28.09.2022
Partial Noros
Acum
9°C

Corina Crețu, despre Autostrada Sibiu-Pitești: Este veriga lipsă. Există riscul ca unele zone să nu fie eligibile

Corina Crețu, despre Autostrada Sibiu-Pitești: Este veriga lipsă. Există riscul ca unele zone să nu fie eligibile

Autostrada Sibiu-Pitești este unul din proiectele fanion pe care Comisia Europeană îl așteaptă să fie depus la Bruxelles pentru a obține finanțare. În același timp, Guvernul României și-a asumat începerea construcției prin scoaterea la licitație a două secțiuni, însă există riscul ca unele zone să nu fie eligibile, ne-a spus comisarul european Corina Crețu.

Aflată luni la Făgăraș, la lansarea strategiei de creare și dezvoltare a Microregiunii Țara Făgărașului, comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a vorbit și despre fondurile europene, precum și despre milioanele de euro pe care România le poate absorbi de la UE, însă nu o face.

„Noi investim deja în regiune. De pildă, în Brașov și în Sibiu deja implementăm proiecte de milioane de euro - în primul rând legate de infrastructura de canalizare și apă, modernizări de spitale, transportul urban. Deja s-au depus proiecte de 354 milioane de euro. Regiunea Centru este una de succes în implementarea fondurilor europene, alături de nord-vest. Dar noi încercăm să încurajăm autoritățile locale să o facă în continuare.

Până acum s-au finanțat proiecte în valoare de 800 de milioane de euro, iar la ora actuală a exercițiului financiar 2014-2020 media de absorbție este de 26%, iar cu agricultură, cu tot cu fonduri regionale - 19%. Ar mai fi 80% de absorbit pentru care avem nevoie de proiecte mature; un rezervor de proiecte care să fie depuse și banii să nu fie pierduți”, ne-a spus Corina Crețu.

Am întrebat-o pe comisarul european despre autostrada Sibiu-Pitești - ce șanse sunt ca proiectul să fie realizat în viitorul apropiat. „Așteptăm ca proiectul să fie depus la Comisia Europeană”, a fost răspunsul, același pe care l-a dat de mai multe ori presei. Aceasta a explicat însă că anunțul autorităților de a scoate la licitație lucrările de proiectare pentru primul și ultimul lot reprezintă o asumare a Guvernului, însă mai departe pot apărea anumite riscuri.

„Am avut ca dată anunțată de Guvernul României că ne vor depune până în septembrie 2018 acest proiect. Nu s-a depus. Am înțeles că la tronsonul 1 și 5 deja s-au licitat lucruri și a început și construcția. Este o chestiune pe care Guvernul și-o asumă. În Regulament este posibil să înceapă lucrările pe un anumit tronson fără aprobarea Comisiei Europene, dar există riscul ca unele zone să nu fie eligibile. Am înțeles că încă nu s-a dat avizul de mediu pentru a fi depus la Comisia Europeană. Este unul din proiectele fanion pe care noi le așteptăm să fie depuse la Comisie, alături de autostrada Ungheni-Iași-Târgul Mureș, alături de podul de la Brăila. Deci, lucruri pe care România și le-a asumat în Master planul de la transport și pe care din păcate încă nu le-a depus la Bruxelles”, a explicat Crețu.
În ceea ce privește tergiversarea lucrurilor de către procedurile birocratice, oficialul european a dat de înțeles că acest lucru nu influențează Bruxelles-ul atunci când decide să finanțeze proiecte. „Nu e vorba de birocrație, ci de lipsă de coordonare și de faptul că s-au schimbat atâtea guverne, priorități, s-au sschimbat miniștri ai transporturilor. Pentru toți trebuia ca Sibiu-Pitești să fie prioritate, nu să schimbe prioritățile în funcție de numele ministrului. Din acest punct de vedere aș vrea să se înțeleagă că la Bruxelles vorbim de România, nu de un guvern. „Sibiu-Pitești” este veriga lipsă pe care noi o așteptăm să fie depusă la Comisia Europeană pentru a fi analizată de specialiștii noștri”, a conchis Corina Crețu.

Amintim că valoarea totală a investiţiei în autostrada Sibiu-Piteşti va fi de 3,34 miliarde euro, 85% din sumă urmând a veni de la Uniunea Europeană. În bugetul pentru anul 2019 Ministerul Transporturilor a alocat 100 de milioane de lei, însă documentul a fost atacat la Curtea Constituțională de șeful statului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus