Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Comandament de trei stele: Sibiul devine punct crucial pe harta NATO. Tribunalul trebuie să își caute chirie

Comandament de trei stele: Sibiul devine punct crucial pe harta NATO. Tribunalul trebuie să își caute chirie

Aproximativ 400 de ofițeri de Stat Major din țările aliate NATO (dintre care șase generali și 38 de colonei) se vor muta la Sibiu, orașul desemnat să găzduiască primul și singurul Comandament NATO de trei stele din această parte a Europei. Comandamentul multinațional va funcționa în clădirile militare de pe Calea Dumbrăvii, fapt pentru care Tribunalul și Judecătoria Sibiu vor trebui să se mute în chirie.

Faptul că în România va funcționa un Comandament multinațional NATO a fost stabilit în vara anului trecut, la Summit-ul NATO organizat la Bruxelles pe 11 iulie. Că acest comandament va funcționa la Sibiu, însă, a devenit public abia în cursul zilei de azi. Vestea vine dinspre Tribunalul Sibiu, instituție care acum funcționează într-o clădire de pe Calea Dumbrăvii nr. 30.

Pentru a putea fi utilizată de către Tribunal, clădirea respectivă a fost transferată în urmă cu cinci ani în administrarea Ministerului Justiției de la Ministerul Apărării, în baza unei hotărâri de Guvern. Transferul administrării este limitat și expiră pe 19 mai anul acesta. Cum Ministerul Justiției nu a reușit până acum să reabiliteze sediul Palatului Justiției (în care tot așteaptă magistrații sibieni să se mute înapoi), a solicitat prelungirea administrării clădirii de pe Calea Dumbrăvii. Însă acest lucru nu mai este posibil, au arătat reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, deoarece pe Calea Dumbrăvii va funcționa cel mai important comandament militar multinațional care a funcționat vreodată în România. “Ministerul Apărării Naționale a comunicat Ministerului Justiției faptul că nu poate da curs acestei solicitări deoarece, în contextul punerii în aplicare a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării privitoare la înființarea Comandamentului Corpului Multinațional de Sud Est - garnizoana Sibiu, amplasamentul pe care este situat imobilul în care își desfășoară activitatea Tribunalul Sibiu și Judecătoria Sibiu va face obiectul unor lucrări de reabilitare“, se arată în comunicatul Tribunalului Sibiu, remis redacției Turnul Sfatului.

Ultima ședință a CSAT în care s-a discutat despre Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est (denumirea oficială a Comandamentului NATO de trei stele de la Sibiu) a avut loc la finele anului trecut. Condus de fostul primar al Sibiului, actualul președinte al României, Kaus Iohannis, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a stabilit atunci conceptul de constituire a acestei entități în țara noastră.

Lucrările încep de anul acesta

Comandamentul va funcționa în toate corpurile și pavilioanele clădirilor militare de pe Calea Dumbrăvii, inclusiv în fostul sediu al Direcție Finanțelor Publice (clădire folosită în ultimii ani de Centrul de limbi străine al Garnizoanei Sibiu), cât și în clădirile închiriate o perioadă de Alma Mater și cele folosite în prezent de Tribunalul și Judecătoria Sibiu. O parte din aceste clădiri au intrat deja în lucrări de reabilitare. Termenul de punere în funcțiune a Comandamentului NATO de la Sibiu este, potrivit informațiilor Turnul Sfatului, luna septembrie a anului 2021. De menționat că, pentru găzduirea acestui comandament multinațional, s-au mai “bătut“ orașe precum Timișoara sau Bucureștiul.

Aici vor lucra 400 de ofițeri din întreaga lume, care se vor muta la Sibiu cu familii cu tot Aici vor lucra 400 de ofițeri din întreaga lume, care se vor muta la Sibiu cu familii cu tot

Ce înseamnă un Comandament NATO de trei stele la Sibiu?

400 de ofițeri de Stat Major – adică de rang înalt – din diferite țări NATO vor începe să lucreze la Sibiu din toamna anului 2021. Cum mandatul (statul la post) fiecărui ofițer într-o astfel de structură este de trei ani, cu posibilitatea de prelungire a mandatului cu încă un an, este evident faptul că cei 400 de ofițeri se vor muta la Sibiu cu tot cu familii.

Însă, cel mai mare impact asupra orașului va fi generat de importanța unei astfel de structuri militare. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie amintit faptul că brigada militară e condusă de un general de brigadă cu o stea, divizia este condusă de un general de divizie cu două stele, iar comandamentul, corpul despre care vorbim a funcționa la Sibiu, este condus de un general cu trei stele. Comandamentul de la Sibiu va avea în subordine mai multe divizii NATO, care, la rândul lor, vor avea în subordine mai multe brigăzi NATO. Comandamentul de la Sibiu devine cea mai mare structură de acest fel din România, în condițiile în care în acest moment, armata noastră mai este organizată doar în divizii. Ca un detaliu, “Aruncarea în luptă“ se decide la nivelul unui corp de trei stele (de unde rezultă impresionanta forță militară ce urmează a fi concentrată la Sibiu).

Importanța constituirii unui astfel de comandament la Sibiu o descrie și generalul de brigadă Ghiță Bârsan, rectorul Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu“. “Vom avea la Sibiu un element de comandă și control, care va conduce misiunile de apărare colectivă ale NATO în flancul de est al Europei. Sunt puține structuri NATO de acest fel în lume și, personal, mă bucur că a fost ales Sibiul ca locație pentru acest comandament de trei stele", declară prof. univ. dr. Ghiță Bârsan (trebuie precizat faptul că Academia Forțelor Terestre de la Sibiu nu este implicată în organizarea și constituirea noii structuri militare în discuție).

În acest moment, structurile din România sunt coordonate de comandamentele NATO de la Napoli (Italia) sau din Izmir (Turcia), de exemplu. O dată cu înființarea Comandamentului de la Sibiu, tot ce înseamnă flancul NATO din sud-estul Europei va fi coordonat de la Sibiu.

Judecătorii își caută chirie

În noul context, Tribunalul și Judecătoria Sibiu își vor căuta un nou sediu. În clădirea Palatului Justiției, de pe bulevardul Victoriei, prea devreme nu se vor putea reîntoarce: contractul cu constructorul a fost reziliat, cel cu dirigintele de șantier, la fel, pentru anul în curs au fost alocați zero lei, iar volumul lucrărilor rămase de executat este echivalentul a peste 23 de milioane de lei (cu un termen rezonabil de minim trei ani).

Cu sediul propriu în lucrări fără sfârșit, judecătorii sibieni își caută chirie Cu sediul propriu în lucrări fără sfârșit, judecătorii sibieni își caută chirie

Prin urmare, se va reveni la varianta din 2011, anul în care au început lucrările de reabilitare a Palatului Justiției: va fi lansată o licitație de închiriere a unui spațiu. “Pentru rezolvarea situației imobiliare a celor două instanțe, având în vedere răspunsul comunicat de Ministerul Apărării Naționale, Tribunalul Sibiu, cu acordul Ministerului Justiției, urmează să inițieze procedura de licitație publică prin care să fie desemnat noul spațiu în care să își desfășoare activitatea Tribunalul Sibiu și Judecătoria Sibiu“, se mai arată în comunicatul transmis redacției Turnul Sfatului de către reprezentanții magistraților sibieni.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

yyy

Acum 5 ani

multumim slugarel pentru fondurile prinse in buget pentru Tribunal
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionela

Acum 5 ani

Pam pam. Sibieni plecați repede pâna se mai poate! Da nu spuneți la nimeni. Să rămână aici cei din Țările de jos( sau făra apa calda cum spunea tata Klaus). ŞŞŞT
Raspunde

Bla bla

Acum 5 ani

Pff..tare! O mica ironie, de ce nu la Bucuresti, Brasov, Cluj, Iasi?
Raspunde

A

Acum 5 ani

Felicitari, acum in caz de ceva Sibiul va fi tinta clara. Multumim desteptilor din nato si mapn :)) (inainte sa sariti cu gura ca idiotii: de ce credeti ca in tarile cu adevarat importante din lumea asta nu Romania sau alta tara Europeana, comandamentele, bazele sau unitatile sunt puse in zone cat mai distante de aglomeratii urbane?)
Raspunde

yyy

Acum 5 ani

minte putina, gura mare...
Raspunde

Jean

Acum 5 ani

Ce prostie, să facem titlu de lauda, ca o sa fim tinta clara si vizibilă. Hai sa facem protest impotriva acestui lucru care este foarte periculos pentru noi si copii nostrii, lasati naibii ordonantele !!! Noi ne vom confrunta doar cu lipsa parcarilor, însă copii nostrii vor avea teatru de lupte aici.
Raspunde

Oha

Acum 5 ani

Nu o sa te mai poti nici c ..a prin,Sibiu fara sa fi ascultat sau urmarit...spionajul si contraspionajul vor fi la mare clasa. Prevad subit o crestere a numarului de turisti de nationalitati asiatice dar si de origine rusa. Prin hoteluri si restaurante probabil o sa stea microfoanele ca mustele. O sa fie distractiv la Sibiu :)))))))))!!!!
Raspunde

Babu

Acum 5 ani

MAPN are sute de cladiri in zone izolate, departe de populatie si care pot fi aparate in caz de "probleme". Drumul spre Cisnadie din Selimbar, dealul Surii Mari etc. Astea numai la cateva minute de oras. Sa faci asa ceva in mijlocul populatiei, e o strategie foarte proasta.
Raspunde

Ion 07

Acum 2 ani

Dimpotriva.... suntem folositi ca scut uman. Suntem carne de tun inc azul unui conflict, in mod voit ! Asa ne trebuie daca ne inchinam la globalisti si ale lor politici criminale...
Raspunde

Traiască nato

Acum 5 ani

Trump catre Putin : Băi Putine, io am așa o racheta de performanta că dacă vreau ti-o bag pe geamu de la baie cand faci duș. Putin răspunde: Băi Trumpule, io nu am asa o rachetă. Da din 50 de mii de ale mele una tot intră
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus