Joi,
21.10.2021
Cer Senin
Acum
4°C

Rezistența la dreptate. CNSAS, ANI, DNA

Nu e nimic nou ceea ce se întâmplă zilele astea cu Direcția Națională Anticorupție. Acea instituție de anchetare a marilor fapte de corupție a cărui putere (cei de la putere îi spun abuz) se stinge zilele acestea, ”live”, sub privirile întregului popor român. Scenariul prin care în ultimele multe luni, actualii politicieni ascunși sub siglele PSD și ALDE (și nu numai, doar că ceilalți sunt mai tăcuți căci ”așa e jocul”) caută să anihileze DNA este limpede. Nu abuzurile (evident, condamnabile) ale DNA caută PSD și ALDE să le elimine acum, ci întreg DNA-ul.

Doar că scenariul care se derulează acum nu este unul deloc nou. Ci pare a fi o reacție constantă a conducătorilor acestei țări, atunci când în preajma lor crește o instituție de forță, a cărei menire este să aducă și să mențină dreptatea.

Exemple? Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității. O instituție care avea menirea să ne deschidă ochii asupra celor ”buni” și a celor ”răi”, care au profitat sau lucrat alături de Securitatea din vremea comuniștilor. Instituție care a făcut ravagii: Mona Muscă, un nume de politician care ar fi avut șansa chiar să îi fure al doilea mandat de președinte al lui Băsescu a fost scoasă din politică de CNSAS-ul care a catalogat-o drept ”colaborator al Securității ca poliție politică”. Apoi, CNSAS-ul s-a luat la trântă cu Felix, recunoscut după Revoluție ca Dan Voiculescu, mogulul Antenelor. Catalogat, de asemenea, drept ”colaborator al fostei poliții politice”, Voiculescu a devenit mai apoi un reprezentant al tuturor celor care se simțeau vizați de CNSAS. Au urmat lupte pe la Curtea Constituțională, grozăvii ”pe surse” despre membrii CNSAS lansate în spațiul public, discuții ample și atacuri la baionetă, astfel încât în noiembrie 2008 (Călin Popescu Tăriceanu era premier) legea CNSAS este ciuntită prin Ordonanță de Guvern. Iar azi, vedem cu toții ce mai înseamnă CNSAS (noi, la redacție, așteptăm de mai bine de un an rezolvarea unei cereri despre un personaj nu chiar atât de influent și... nimic).

Apoi, să ne mai amintim de Agenția Națională de Integritate. Acea instituție înființată în 2007, anul integrării în Uniunea Europeană, cu rolul de a tempera zecile de mii de funcționari și aleși din țara asta de la a sări gardul incompatibilităților și, mai ales, de a le verifica modul în care le cresc averile. Prin 2009, într-un workshop la care participau și inspectori ANI, aveam să aflu despre scannerele performante achiziționate de Agenție, scannere care permiteau conversia scrisului de mână de pe declarațiile de avere astfel încât, la o simplă căutare după – să zicem – ”teren intravilan Șelimbăr”, găseai toate declarațiile de avere din țara asta în care funcționarii, procurorii, judecătorii arătau că au teren intravilan în Șelimbăr. Nici ANI nu a rezistat foarte mult. Sub guvernarea lui Victor Ponta atacurile la adresa unor șefi ai ANI s-au intensificat (mai ales atacuri venite din trustul de presă al lui Dan Voiculescu), după care, în vara lui 2014 au apărut inițiative de modificare a legii ANI, inițiative care înmuiau de tot instituția. Băsescu – președinte pe atunci – a reîntors legea, dar mandatul lui se apropia de final, oamenii au început să privească în altă parte, iar acum ANI nu este altceva decât un mare server pe care se salvează declarațiile de avere și interese scanate ale tuturor angajaților la stat din țara asta. Adio de motoare de căutare performante, rezolvări de cazuri importante...

În zilele noastre, DNA moare pe același scenariu. Cu scandaluri în care sunt atacați șefii, cu trustul lui Voiculescu – dar acum și cu România TV a lui Ghiță – în prima linie a ”dezvăluirilor bombă”, cu lupte grele pe la Curtea Constituțională. Dar, de data aceasta, cu proteste. Mult mai mari decât cele care au fost pe vremea stingerii CNSAS-ului și incomparabile cu ceea ce s-a întâmplat când a fost pusă cruce peste ANI. Lupta de anihilare a DNA nu s-a încheiat, încă. Dar cred că e foarte aproape.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

yyy

Acum 2 ani

PSD, moartea natiunii!
Raspunde

Morala

Acum 2 ani

Autorul constata niste aspecte. Nu exista constatari corecte sau incorecte, ci doar constatari. E cald sau e frig. Poti sa contrazici constatatorul doar cu termometrul. Legile si institutiile exista. O ultima constatare. Si ma opresc aici ptr ca restul n-ar mai fi constatari.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus