Producătorii de „Telemea de Sibiu” se pregătesc să-și ducă producția în magazinele din București, dar încă nu au destulă marfă. În județul Sibiu va începe în curând un nou sezon al produsului devenit protejat la nivel național cu aproape un an în urmă. Doar opt producători individuali, o întreprindere familială și un SRL au dreptul exclusiv să producă și să vândă brânza cu denumirea „Telemea de Sibiu”.
Telemeaua de Sibiu a devenit produs protejat la nivel național în iunie 2018. De atunci, numărul celor interesați de acest produs s-a mărit substanțial, spun reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. „La noi la minister au venit foarte multe solicitări de informație despre producție, despre producători. Lumea a văzut că e un produs protejat, și ne întreabă unde se găsește. E un grad de interes sporit semnificativ în ultimul an. Solicitările vin din partea operatorilor economici, a consumatorilor, dar și a supermarketurilor”, ne-a spus Ionuț George Diaconeasa, consilier al ministrului Petre Daea.
În prezent, la Bruxelles se află dosarul celor zece producători care au dreptul exclusiv de a produce brânza cu denumirea „Telemea de Sibiu”. Aceștia așteaptă de la Comisia Europeană un răspuns favorabil pentru protejarae acestui produs pe teritoriul Uniunii Europene. „În funcție de complexitatea dosarului, analiza acestuia poate dura un an sau 3 ani”, a explicat Diaconeasa.
Printre cei zece producători din județul Sibiu care sunt protejați la nivel național sunt opt producători individuali (doi din Șura Mare, doi din Marpod și câte unul din Vurpăr, Moșna, Sadu și satul Burgard, comuna Șelimbăr), o întreprindere familiară din comuna Jina, precum și SC Lacto Com SRL din comuna Sadu.
Ileana Ivan, din Sadu, este unul dintre producătorii individuali. Ne spune că deocamdată nu a simțit schimbări esențiale de când „Telemeaua de Sibiu” a devenit protejată. Femeia a precizat că produce brânza în cantități limitate - pentru familie și oamenii din localitate, dar că se pregătește pentru noua producție. În ceea ce privește extinderea către magazine, există o condiție esențială. „Așteptăm să ducem brânza pe piață - să o înfoliem și să o vindem. Dar toată lumea vrea desfoliată, să o guste: oamenii spun că înfoliată e ca în supermarket. Dar trebuie să o avem înfoliată, să o avem cu etichetă. E o condiție pentru a intra în magazine”, explică Ileana Ivan.
Președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu este Florin Dragomir, și el producător individual, ne spune că producătorii sibieni așteaptă cu interes acceptarea dosarului la Bruxelles. Acest lucru va permite protejarea brânzei la nivel european, dar și extinderea numărului de producători din județul Sibiu.
„Așteptăm să ne vină și de la Bruxelles acreditarea. Suntem numai zece persoane deocamdată. După ce vor veni actele de la Comisia Europeană atunci putem să mai primim și pe alții. Acum începem să facem iarăși telemea, pe cea de anul trecut am terminat-o. Așteptăm să dăm mieii în perioada sărbătorilor pascale și începem să facem telemea de sibiu iarăși”, spune Dragomir.
În ceea ce privește cantitatea de telemea produsă de cei zece producători, aceasta este de aproximativ 150-200 de tone pe an. „Unul produce cam 20 de tone. Plus, eu sunt din Vurpăr, dar pot lua lapte de la cei care au animale care pasc în județul Sibiu. În caietul nostru de intrări-ieșiri menționăm cât lapte punem la telemea. La 1.000 de oi se poate face 15.000 de kg de brânză, asta înseamnă 15 tone, dar depinde fiecare cât lapte are”.
Florin Dragomir adaugă că producătorii sibieni au pornit procesul de protejarea a brânzei cu denumirea „Telemea de Sibiu” din cauza multiplelor falsificări de pe piață.
http://www.turnulsfatului.ro/2018/12/09/ce-se-intampla-doctore-cu-telemeaua-de-sibiu/
În prezent, însă, acesta spune că „falsificatorii” au dispărut sau ar fi rămas foarte puțini. „Unii dintre producătorii noștri au magazinele lor sau pot fi găsiți în piață la Cibin. Avem o colaborare cu trei magazine din București. Am fost contactați și de alte magazine mari, dar nu avem marfă. După ce o să avem brânză, o să-i contactăm (...) Tocmai de aceea încercăm să o protejăm, că telemeaua de Sibiu a început să fie falsificată. Noi avem o etichetă cu un timbru de protecție, o hologramă. Pe de altă parte, dacă cineva găsește la cineva brânză cu această denumire, să întrebe dacă are intrarea de la mine sau alt membru al asociației. Eu pot s-o dau si altuia să vândă, dar să aibă actele că a cumpărat-o de la mine. Să fie Telemea de Sibiu, nu Telemea sau Telemea de oaie. Noi cât am dus până acum la București, am dus etichetată, în vid”, ne-a spus producătorul.
Un kilogram de Telemea de Sibiu costă între 32-35 de lei.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Șura Mare , Petre Daea , Uniunii Europene , Comisia Europeană , Dezvoltării Rurale , Florin Dragomir , Lacto Com , Ionuț George Diaconeasa , Ileana Ivan , Ministerului Agriculturii
Vizualizari: 8419
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Iliescu
Acum 3 ore
Troll.E.Buzu
Acum 3 ore
Lutte
Acum 3 ore
Pastor Marginas
Acum 4 ore
Emil