Vineri,
07.10.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Bustul scriitorului Radu Stanca va fi amplasat în faţa Teatrului Naţional „Radu Stanca”

Bustul scriitorului Radu Stanca va fi amplasat în faţa Teatrului Naţional „Radu Stanca”

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca”, a început demersurile în vederea „amplasării şi realizării bustului scriitorului Radu Stanca în zona verde din Piaţa Unirii”, vizavi de clădirea teatrului.

Într-un comunicat al Direcției Județene de Cultură Sibiu, se amintește că scriitorul, dramaturgul, poetul şi eseistul Radu Stanca (1920-1962) şi-a legat viaţa şi activitatea de oraşul Sibiu timp de două decenii, activând (ca dramaturg şi regizor) la Teatrul de Stat din Sibiu, profesând ca asistent al lui Lucian Blaga la catedra de filozofie şi fiind o prezenţă activă în cercurile literare din Sibiu. Contribuţia sa la patrimoniul cultural al Sibiului şi al ţării rămâne incontestabilă.

„Bustul propus va fi realizat din bronz (86 cm înălţime, 60 cm lăţime), pe un soclu din beton armat (250 cm înălţime), placat cu piatră de Vratza, inscripţionată cu texte ale scriitorului. Accesul la statuie se va face frontal, dinspre teatru, cu perspective largi, fără necesitatea altor modificări peisagistice”, se menționează în comunicat.

 

Lucrarea este realizată de artistul plastic prof. Ioan Cândea, autorul, printre altele, al busturilor lui Hermann Oberth, Octavian Goga, Iacob Bologa, Alexandru Vaida-Voevod (în Sibiu), al bustului lui Mihai Viteazul din Şelimbăr şi al generalului Jozef Bem din Slimnic.

Documentaţia a intrat în procesul de avizare al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Direcţia pentru Cultură din Sibiu. Se propune un plan de amplasament cu alee şi avizarea componentei artistice prin Comisia Naţională de For Public. Direcţia pentru Cultură din Sibiu a început de un an de zile un proces de avizare/ introducere în legalitate a tuturor monumentelor de for public din municipiul Sibiu şi din judeţ. Amplasarea bustului scriitorului Radu Stanca poate fi un exemplu de bună comunicare între instituţii, de înţelegere a simbolisticii culturale şi de recunoaştere a meritelor personalităţilor culturale sibiene.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus