Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Ce spun directorii din Sibiu despre decizia ca grupa mare în grădiniță să devină obligatorie

Ce spun directorii din Sibiu despre decizia ca grupa mare în grădiniță să devină obligatorie

Directorii școlilor gimnaziale din județul Sibiu care au în structură grădinițe spun că decizia Parlamentului de a obliga părinții care au copii de vârstă preșcolară să-i ducă la grădiniță este bună. În același timp, aceștia se așteaptă la un număr mai mare de copii, în special în mediul rural.

Parlamentarii au modificat la începutul acesti luni Legea educației, care prevede creșterea duratei învățământului obligatoriu. Astfel, grupa mare de grădiniță și liceul devin obligatorii până cel mai târziu anul 2020. Din 2023 obligatorie va deveni și grupa mijlocie, iar din 2030 - și grupa mică.

În total, învățământul obligatoriu va avea din anul următor o durată de 14 ani, iar din 2030 - 16 ani.

Am întrebat responsabilii de la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu dacă grădinițele din județ sunt pregătie pentru acest lucru.

„Gradinitele sunt pregatite, există spații suficiente. Numărul de preșcolari din grupa mare va fi ceva mai mare decât cel actual al grupei mijlocii, deoarece în zona rurală, în special, cu această obligativitate vor veni mai mulți copii la grădiniță”, a explicat pentru Turnul Sfatului Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt al IȘJ Sibiu.
În prezent, în grădinițele din județ 4.188 de copii frecventează grupele mijlocii.

Am discutat cu câțiva directori de școli gimnaziale din mediul rural, care au în subordine și grădinițe despre această modificare. Aceștia salută modificarea și au un argument forte: copiii vor pleca astfel mai pregătiți la școală.

În structura Școlii din Cârța activează o grădiniță, la care merg 39 de copii din comună. Aceștia sunt împărțiți în două grupe: una mixtă cu predare în limba română și una mixtă cu predare în limba germană. Directoarea instituției, Iuliana Turi, spune că din toamna aceasta la grupa de română va fi introdus programul prelungit – copiii mănâncă și dorm în grădiniță. „E pentru părinții care voiau să se angajeze și care sunt angajați. Și, într-adevăr, e o problemă în faptul că majoritatea părinților dacă știu că frecventarea grădiniței nu este obligatorie, atunci altfel se raportează la prezența copiilor”.

„Noi avem capacitate. Modificarea legii nu ne-ar afecta, dimpotrivă - ne-ar face un bine, pentru că copiii ar avea ritm, alt nivel în competențele pe care le-ar dobândi și atunci pregătirea lor pentru școală ar fi superioară”, adaugă directoarea.

În comuna Brateiuexistă două grădinițe ca și structuri ai școlii gimnaziale din localitate: una în Brateiu și alta în Buzd.

Maria Mija, directoarea instituției, spune că se așteaptă la un număr mai mare de copii, dar „și la o frecvență mai bună”. „Și atunci să sperăm că asta se va oglindi și în rezultate. Pentru că avem probleme cu frecvența la grădiniță. Copiilor le place aici, dar noi avem un segment de populație care nu prea înțelege importanța educației, deși acum nivelul de trai a mai crescut. Dar părinții nu îi mai aduc pe copii, mai ales că grădinița nu e obligatorie”, spune Mija.

Potrivit directoarei, la grădinița din Brateiu sunt trei grupe cu 66 de copii în total, iar la cea din Buzd - două grupe cu 45 de copii. „Sunt la capacitate maximă: avem trei săli de grupă și îs ocupate, dincolo – două săli și îs ocupate. Din câte am înțeles, primăria a inițiat un proiect de extindere la grădinița din Buzd, dar nu cunosc mai multe detalii. Mie mi se pare o măsură bună, sperăm să le îmbunătățim frecvența, că atunci sunt mai pregătiți pentru școală”, a concluzionat directoarea Școlii gimnaziale din Brateiu.

Precizăm că în județul Sibiu funcționează grupe de învățământ preșcolar în 198 de unități de învățământ de stat, de masă și două unități de învățământ special de stat au și grupe de nivel preșcolar. În municipiul Sibiu sunt în total 29 de unități de învățământ preșcolar din care 22 unități cu program prelungit și șapte unități de învățământ cu program normal.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/02/20/totul-despre-inscrierea-la-gradinitele-din-sibiu-program-reguli-si-locuri-disponibile/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1878

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Andu

Acum 3 ani

Personal am o mare problema cand vine vorba despre obligarea pe cineva la ceva. Fie el copil, adult, angajat. Ori un copil de cativa anisori nu cred ca trebuie educat, obisnuit si crescut in acest mod. Directorii sa-si dea tot interesul, in asa fel incat copii sa vina cu drag la scoala, iar parintii sa fie convinsi ca este cel mai bun loc unde copilul lor poate fi si cu siguranta ca vor merge negresit la gradinita. Si am o intrebare, cum vor fi "pedepsiti" cei care incalca aceasta nemaipomenita obligatie?
Raspunde

Anonymus

Acum 3 ani

nu toata lumea are cu cine lasa copii si in plus daca copii aia sunt crescuti in puf si fite acasa fara o educatie scolara de comunitate cand vor ajunge in comunitate (la grupa mare) vor veni cu un comportament de "fita" dobandit acasa prin rasfatul bunicilor/parintilor si nu se vor adapta usor si in plus s-ar putea sa aiba chiar un "handicap scolar" din punct de vedere informational pentru ca sunt putini parinti/bunici care se ocupa de educatie si nu doar de joaca si rasfat... pe vremea lui ceausescu copii erau dati de la cresa deja pentru ca lumea mergea sa munceasca si era mai bine pentru ca se forma o cumunitate de la varste fragede cu toate regulile ei si mai ales comunicarea si relationarea copiilor din medii diferite ajuta mult ca nu era doar joaca...
Raspunde

Andu

Acum 3 ani

Miza este alta de fapt. Se doreste vaccinarea obligatorie, ne invata rand pe rand cu diferite modalitati de a obligati sa facem ceva impotriva propriilor crezuri. Apoi ai un viitor adult obedient, facem ce zice sefu, Uniunea Europeana, sefu de partid si tot asa. In plus, copii vor sa nu fie primiti in colectivitate daca nu sunt injectati cu ce o dori guvernele sa achizitioneze ca si seruri de imunizare, din cine stie ce tari si vaccinuri in curs de testare... nu le pasa lor de educatia copiilor, sa fim seriosi, la 84 lei/luna alocatie, dati-mi va rog voie sa ma indoiesc de bunele intentii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus