Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Colegiul “Samuel von Brukenthal“ are un nou regulament de admitere. Unul care dă emoții părinților

Colegiul “Samuel von Brukenthal“ are un nou regulament de admitere. Unul care dă emoții părinților

Continuarea studiilor de către absolvenții claselor a IV-a din trei școli din Sibiu în care se predă în limba germană este pusă în pericol de noile reguli de admitere adoptate de către Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, se plâng părinții. Care au și angajat un avocat prin care să atace în instanță noul regulament.  Inspectoratul școlar județean spune însă că procesul de admitere în învățământul gimnazial german va fi același ca și în anii trecuți și că în clasele de a V-a de la „Brukenthal” se pot înscrie absolvenții claselor primare de la aceste trei școli.

Mai mulți părinți din Sibiu ai căror copii învață în limba germană în clasa a IV-a la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”, Școala gimnazială nr. 2 și Școala gimnazială nr. 18 ne-au semnalat faptul că aceștia nu vor mai fi admiși automat în ciclul gimnazial al Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, după cum se întâmpla până anul trecut. În cele trei școli mai sus amintit nu există clase gimnaziale cu predare în limba germană, iar până acum absolvenții de învățământ primar din școlile respective mergeau direct la Colegiul „Brukenthal”.

În toamna anului trecut, însă, Consiliul de administrație al Colegiului a aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a instituției cu profil german din Sibiu care prevede că „în clasele a 5-a ale Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu se vor putea înscrie absolvenții claselor a 4-a de la școli cu predare în limba germană maternă, conform unei proceduri elaborate și aprobate de Consiliul de administrație al unității de învățământ. În cazul în care numărul elevilor înscriși depășește numărul de locuri, elevii vor susține un test scris de limbă germană”. Cu alte cuvinte, susțin părinții elevilor din cele trei școli, la Colegiul “Samuel von Brukenthal“ se vor putea înscrie la ciclul gimnazial elevi de la oricare școală din Sibiu. “Pentru un părinte de la Școala nr. 6, de exemplu, unde există clase cu predare în limba germană va fi foarte simplu: își înscrie copilul și la examenul de admitere de la Colegiul “Samuel von Brukenthal“ și, dacă trece acest examen, bine, dacă nu, iarăși bine, deoarece are loc asigurat în ciclul gimnazial al Școlii nr. 6. Dar, pentru elevii celor trei școli care până acum erau arondate Colegiului, acest sistem este în total dezavantaj: dacă ei nu trec examenul, nu mai au unde continua studiile în limba germană. Și ne vor obliga, pe noi, părinții, să apelăm la tot felul de intervenții și discuții și nervi“, rezumă situația una din mamele care s-a implicat în această speță. Una care a luat amploare, având în vedere că părinții s-au asociat și au angajat chiar și un avocat cu ajutorul căruia să atace în instanță noul regulament adoptat de consiliul de administrație al Colegiului național “Samuel von Brukenthal“.

Părinții sunt de părere că noul regulament “de la Bruk“ ar putea da peste cap tot sistemul de învățământ în limba germană. “Se poate ajunge, teorectic, la situații în care școlile cu predare în limba germană la gimnaziu să rămână fără elevi, care pleacă înspre Brrukenthal, în timp ce elevii celor trei școli unde numai la ciclul primar se predă în limba germană nu vor mai avea unde să își continue studiile“.

Discuții și cu reprezentanții Forumului

Conducerea Colegiului „Samuel von Brukenthal” a explicat că „regulamentul școlii noastre, împreună cu Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar și Statutul Elevului, vor fi discutate la începutul fiecărui an școlar de către diriginți în clasă, iar elevii vor semna pentru luare la cunoștință”.

Părinții cred că acest lucru ar condiționa accesul copiilor lor la Colegiu, având în vedere că la Școala 2, Școala 18 și Colegiul „A.Șaguna” nu există clase gimnaziale în limba germană. Astfel, au sesizat Inspectoratul Școlar Județean, dar și reprezentanța din Sibiu a Forumului Democrat al Germanilor din România. Asta deși, potrivit directorilor acestor școli, procedura a rămas aceeași ca și în anii trecuți - inclusiv prin susțierea unor teste dacă numărul de solicitanți era mare. În schimb, Inspectoratul Școlar Județean a anunțat într-o adresă că absolvenții claselor primare de la școlile nr. 2 și nr. 18, precum și de la Colegiul Pedagogic „A. Șaguna” se pot înscrie la acestea. „Absolvenții clasei a IV-a, secția germană, din unitățile de învățământ unde există clasele V-VIII cu secții de predare în limba germană vor continua studiile la școlile respective”, au precizat reprezentanții Inspectoratului Școlar

Pentru anul 2019-2020, IȘJ Sibiu a aprobat patru clase de a V-a la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” cu un număr total de 112 locuri.

Totodată, într-un răspuns adresat părinților, IȘJ Sibiu menționează că prin noua prevedere din regulamentul Colegiului „Brukenthal” conducerea instituției „a respectat legislația școlară în vigoare”. Instituția a amintit însă că „în ultimii ani școlari, s-a făcut pe baza unor adrese anuale transmise de către IȘJ Sibiu, prin care elevilor celor trei unități de învățământ li s-a dat exclusiv posibilitatea să se înscrie în această unitate”.

„Referitor la problema expusă de dvs., reprezentanți ai IȘJ au avut întrevederi cu dna Monika Hay, director al Colegiului Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu, cu domnul Martin Bottesch, reprezentant al FDG Transilvania, cu domnul Helmut Lerner, reprezentant al Consiliului Local Sibiu, dar și cu părinți ai elevilor de clasa a IV-a din cele trei unități de învățământ menționate. În urma discuțiilor purtate, s-a conturat necesitatea unei soluții de durată pentru situația celor trei școli fără gimnaziu din mun. Sibiu. În acest sens, IȘJ Sibiu propune și sprijină încheierea unui protocol între cele trei unități de învățământ și Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu, în vederea stabilirii unui acord cu termeni propuși de cele două părți”, se menționează în răspunsul inspectorului școlar general, Marius Novac.
Turnul Sfatului a contactat-o pe directoarea Colegiului „Samuel von Brukenthal”, Monika Hay, pentru a-i solicita un comentariu cu privire la această situație. Directoarea ne-a spus că nu dorește să se pronunțe asupra acestui subiect: „Nouă nu ni s-au adresat acești părinți. Nu doresc să comentez pentru că în momentul de față se mai poartă discuții cu IȘJ. Părinții au primit răspunsuri de la cei la care s-au adresat. Schimbarea operată în regulament este legală, a constatat Inspectoratul”.

Conform hotărârii Consiliului de administrație al Colegiului, în situația în care numărul elevilor înscrişi va depăşi  numărul de locuri aprobat (112), elevii vor susţine un test scris de limba germană, care va avea loc sâmbătă, 15.06.2019 la ora 8.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

OanaP

Acum 3 ani

Articolul se bazeaza pe informatii vechi si incomplete, intre timp situatia s-a schimbat. Si in acest an inspectoratul a trimis o adresa (nr. 2688/04.08.2019) celor 4 scoli implicate , prin care se specifica in mod clar faptul ca doar elevii de la sc. 2,sc. 18 si pedagogic se pot inscrie in clasele gimnaziale de la Brukenthal.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion Surdu

Acum 3 ani

Ce informații sunt vechi și incomplete? Referitor la adresă - despre aceasta și conținutul ei este menționat în articol.
Raspunde

Dino

Acum 3 ani

4 august 2019?!? Vai de voi...
Raspunde

Silviu

Acum 3 ani

Gresiti cand afirmati ca elevii proveniti de la scolile 2 , 18 si Saguna au fost admisi direct la Bruckenthal , fara examen. Toti au sustinut examen si au fost destui neadmisi. Ca ulterior s-au suplimetat clase cum a fost anunl trecut- in asa fel incat sa fie admisi toti copii inscrisi- este o alta poveste
Raspunde

sibianul realist

Acum 3 ani

Se suplimenteaza locurile tot mereu, in functie de ce parinti au copii respinsi. Pt. ce atata tevatura? chiar trebuie sa studieze in limba germana? daca in familie s-ar vorbi germana as intelege. Dar 905% sunt din familii de romani care baga bani grei in meditatii... Uite asa se se incurajeaza fitele si apar protestele...
Raspunde

Hayden Marian

Acum 3 ani

Ce atata tam-tam?Scolarizarea este obligatorie oricum.Va certati si fugiti ptr o himera.Stiu din propria experienta ca Brukenthal lasa de dorit din toate aspectele de la profesori incepand pina la infrastructura.Scoala de fitze cu renume si atata tot.Faceti scoli ptr toata lumea si nu o sa mai fie discutii.Auzi examen ptr clasa a 5-ea!Doamne fereste,in ce lume traim?Si va mai plangeti ulterior de copii cu depresii si stresati si cu copilaria 10% din ce ati avut voi.
Raspunde

John al glanetasului

Acum 3 ani

Sunt cel mai mare fan a parintilor "elicopter". Acesti parinti care muta muntii si pun in miscare cele mai puternice pile pentru ca odrasla lor sa mearga la o anumita scoala cu un anumit profesor. Si trag de copii sa fie "performanti" - meditatii, colocvii, workshopuri, meditatii, cursuri, pregatire.... Cretinilor! Lasati copii sa se joace.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus