Cunoscut ca fiind un mediu bun pentru producerea brânzei, a cașcavalului, a untului, județul Sibiu se află printre regiunile în care mulți agenți economici obișnuiesc să înșele consumatorii, înlocuind aceste produse cu grăsimi hidrogenate. Se întâmplă în timp ce producătorii locali de produse pe bază de lapte se plâng că nu pot ajunge la clienți.
Trei instituții mari ale statului - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) - au anunțat în aceste zile că au reluat, în anul 2019, acțiunile de control pentru „evaluarea corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hihrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu”.
În primele 2 luni ale anului au fost verificate 708 unități comerciale, dinter care 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast-food-uri și 11 magazine alimentare.
Principalele neregulile constatate:
-
prepararea și comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food etc. utilizând în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziție brânză, telemea de vacă, cașcaval, unt etc;
-
dezinformarea consumatorilor privind compoziția acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte (brânză, smântână, cașcaval), în realitate acestea fiind absente sau prezente într-un procent redus.
Chiar dacă inspectorii spun că de data aceasta au depistat mai puține încălcări față de anul trecut, adică un procent de 40% în medie pe țară, numărul acesta rămâne îngrijorător, mai ales că se întâmplă în județe cu tradiție în fabricarea produselor lactate: peste 60% în județul Sibiu.
„Substituirea produselor lactate cu specialități de grasimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor creează posibilități pentru activități ilicite și profituri majorate ale operatorilor economici prin înșelarea și în detrimentul consumatorilor”, concluzionează inspectorii sanitari.
Astfel, județele în care au fost aplicate cele mai mari sancțiuni de către comisarii ANPC și ANSVSA sunt Bistrița (140.000 lei), Prahova (136.000 lei), Sibiu (125.000 lei) și Bihor (104.000 lei). La polul opus se află județele Alba (4.400 lei), Bacău (3.200 lei), Vaslui (3.000 lei).
Amintim că în curând se împlinește un an de când Telemea de Sibiu a devenit un produs protejat la nivel național. Producătorii sibieni ne-au spus că așteaptă cu nerăbdare să ajungă în supermarketurile din țară, însă că nu au marfă suficientă și că trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu este Florin Dragomir, spune că producătorii sibieni au pornit procesul de protejarea a brânzei cu denumirea „Telemea de Sibiu” din cauza multiplelor falsificări de pe piață.
http://www.turnulsfatului.ro/2019/03/08/producatorii-de-telemea-de-sibiu-vor-sa-duca-branza-in-magazinele-din-bucuresti/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ministerul Agriculturii , Autoritatea Națională , Dezvoltării Rurale , Siguranța Alimentelor Sibiu , Președintele Asociației Produc , Florin Dragomir , Protecţia Consumatorilor Sibiu
Vizualizari: 4552
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Craciunescu Felicia
Acum 2 ore
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 2 ore
Gabytza Gabor
Acum 3 ore
Noi noi
Acum 3 ore
Mihnea