Luni,
28.09.2020
Parțial Noros
Acum
19°C

HARTĂ Sibiul, printre județele unde laptele, brânza sau untul sunt înlocuite cu grăsimi hidrogenate

28 Martie 2019 11:23

HARTĂ Sibiul, printre județele unde laptele, brânza sau untul sunt înlocuite cu grăsimi hidrogenate

Cunoscut ca fiind un mediu bun pentru producerea brânzei, a cașcavalului, a untului, județul Sibiu se află printre regiunile în care mulți agenți economici obișnuiesc să înșele consumatorii, înlocuind aceste produse cu grăsimi hidrogenate. Se întâmplă în timp ce producătorii locali de produse pe bază de lapte se plâng că nu pot ajunge la clienți.

Trei instituții mari ale statului - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) - au anunțat în aceste zile că au reluat, în anul 2019, acțiunile de control pentru „evaluarea corectitudinii practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hihrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu”.

În primele 2 luni ale anului au fost verificate 708 unități comerciale, dinter care 233 patiserii, 157 cofetării (laboratoare cofetărie/patiserie), 182 pizzerii, 73 restaurante/catering, 52 fast-food-uri și 11 magazine alimentare.

Principalele neregulile constatate:
  • prepararea și comercializarea unor produse de patiserie/cofetarie/fast-food etc. utilizând în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, produsele finite fiind prezentate consumatorilor ca având în compoziție brânză, telemea de vacă, cașcaval, unt etc;
  • dezinformarea consumatorilor privind compoziția acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte (brânză, smântână, cașcaval), în realitate acestea fiind absente sau prezente într-un procent redus.
Autoritățile anunță că au aplicat amenzi în valoare de 1.782.000 lei, precum și 177 sancțiuni cu avertisment. Totodată, au fost confiscate și distruse mai multe produse neconforme, printre care creme de brânză, merdenele cu brânză, pateuri cu brânză, specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, unt, produse semipreparate etc.

Chiar dacă inspectorii spun că de data aceasta au depistat mai puține încălcări față de anul trecut, adică un procent de 40% în medie pe țară, numărul acesta rămâne îngrijorător, mai ales că se întâmplă în județe cu tradiție în fabricarea produselor lactate: peste 60% în județul Sibiu.

harta falsificare de lapte

„Substituirea produselor lactate cu specialități de grasimi hidrogenate și dezinformarea consumatorilor creează posibilități pentru activități ilicite și profituri majorate ale operatorilor economici prin înșelarea și în detrimentul consumatorilor”, concluzionează inspectorii sanitari.

Astfel, județele în care au fost aplicate cele mai mari sancțiuni de către comisarii ANPC și ANSVSA sunt Bistrița (140.000 lei), Prahova (136.000 lei), Sibiu (125.000 lei) și Bihor (104.000 lei). La polul opus se află județele Alba (4.400 lei), Bacău (3.200 lei), Vaslui (3.000 lei).

Amintim că în curând se împlinește un an de când Telemea de Sibiu a devenit un produs protejat la nivel național. Producătorii sibieni ne-au spus că așteaptă cu nerăbdare să ajungă în supermarketurile din țară, însă că nu au marfă suficientă și că trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu este Florin Dragomir, spune că producătorii sibieni au pornit procesul de protejarea a brânzei cu denumirea „Telemea de Sibiu” din cauza multiplelor falsificări de pe piață.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/03/08/producatorii-de-telemea-de-sibiu-vor-sa-duca-branza-in-magazinele-din-bucuresti/

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

2 comentarii

City Zen

Acum 1 an

Care sunt unitățile cu pricina ? E secret de stat ?
Raspunde

Eu

Acum 1 an

Ce produs o fi "Teemea de Sibiu"?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus