Joi,
18.04.2024
Innorat
Acum
5°C

132 de profesori din Sibiu protestează: „Nici măcar regimul comunist nu și-a permis să distrugă Geografia”

132 de profesori din Sibiu protestează: „Nici măcar regimul comunist nu și-a permis să distrugă Geografia”

Propunerea ministurlui Educației Ecaterina Andronescu, de a exclude Geografia din lista probelor care trebuie susținute la examenul de Bacalaureat, a trezit nemulțumiri în rândul profesorilor de geografie. Inspectorul Școlar pentru Geografie din Sibiu crede că importanța materiei este explicată prin cunoștințele vaste și necesare pe care le transmite elevilor.

Săptămâna trecută ministrul Ecaterina Andronescu a anunțat că intenționează să introducă patru tipuri de bacalaureat - diferite pentru profilul diferit al absolvenților de licee. Astfel, se propune ca cei din domeniul studiilor liceale profesionale să susțină un examen care se va numi „BAC T” (la probele: Limba română, Limba străină și Științe), iar cei care vor absolvi un liceu de științe, socio-umanist sau vocațional vor putea alege între alte trei tipuri de bacalaureat: BAC A1 (Limba română, Limba străină, Matematică, Fizică/Chimie/Biologie și noua Probă de creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini); BAC A2 (Limba română, Limba străină, Istorie, Filozofie/Logică/Sociologie și Proba de creativitate) și BAC V (Limba română, Limba străină, Proba specifică și Proba de creativitate).

Sursa: edupedu.ro Sursa: edupedu.ro

Spre deosebire de anii trecuți, lipsește proba de Geografie. Azi dimineață Societatea de Geografie din România a transmis o scrisoare în care își arată nemulțumirea față de idee enunțată la minister, lansând o petiție online. Până la această oră petiția a fost semnată în 3 zile de peste 7.000 de persoane din întreaga țară, dintre care 163 din Sibiu, 14 din Agnita.

„La o sută de ani de la crearea României întregite, Ministerul Învățământului ne-a făcut o surpriză enormă prin câteva inițiative de așa-zisă reformă, deși, în ultimii 30 de ani, învățământul a mai fost supus la tot felul de reforme, fără efecte benefice de fond și fără a primi, măcar într-un singur an, bugetul alocat prin lege.

La 100 de ani ai României moderne iată cum un membru al echipei guvernamentale, nici nu mai are importanță numele lui, încearcă să anuleze, la finalizarea școlii, fără nici un fel de răspundere, o materie care a fost și va rămâne fondatoare pentru personalitatea umană, care este parte formativă a conștiinței oricărui popor, o materie care fundamentează gândirea rațională, care motivează respectul și toleranța față de ceilalți oameni, față de propriul mediu de viață, care oferă răspunsuri multiplelor întrebări puse de viața de fiecare zi (...) Nici măcar regimul comunist nu și-a permis să distrugă geografia”, se menționează în scrisoarea Societății de Geografie, semnată de președinte Corneliu Iațu.

Potrivit reprezentanților Societății, elevii care au succes la Geografie „aduc faimă României”: „niște oameni care ridică în mod repetat steagul României, aducând onoare țării pe care o reprezintă și probând astfel un patriotism real, sunt tratați la rubrica diverse a unor rapoarte”.

În județul Sibiu sunt 132 de profesori care predau Geografia, iar cel care coordonează activitatea acestora este inspectorul școlar pentru Geografie, Constantin Dincă, pe care l-am întrebat de ce e important ca materia să fie una obligatorie la BAC.

„În primul rând, datorită faptului că această știință este cea care efectiv explică ceea ce se întâmplă astăzi, dar și ceea ce s-a întâmplat de-a lungul istoriei – toate fenomenele pe care până la urmă omul le trăiește. Gândiți-vă cum ar fi o situație de genul: să te întrebe oricine de ce este zi și noapte? Cine poate să răspundă la această întrebare? De ce sunt anotimpuri, de ce bate vântul? Toate acestea se învață la Geografie, inclusiv probleme actuale, legate de migrație, de terorism, de sărăcie, de globalizare, de împărțirea aceasta bipolară – lumea nordică bogată și lumea sudică săracă. Toate acestea noi le facem cu copii la clasa a XI-a”, a comentat Dincă.

În această săptămână reprezentanții Societății de Geografie se întâlnesc la Academia Română, acolo unde își are sediul, pentru a stabili ce trebuie să facă după ce președintele Iațu va merge în audiență la ministrul Andronescu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

???

Acum 5 ani

Acestia sunt mult mai rai decat comunistii! N-ati observat pana acum?!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus