Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Fosta mănăstire a Ursulinelor ar putea intra în reabilitare anul acesta

Fosta mănăstire a Ursulinelor ar putea intra în reabilitare anul acesta

Reabilitarea impunătoarei clădiri a fostei mănăstiri a maicilor Ursuline, dar și cea în care și-a avut sediul Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” din Sibiu - și care stă abandonată de mai mulți ani în centrul orașului - poate să înceapă în acest an. Monumentul va fi transformat, cel mai probabil, în hotel și restaurant. Nu se știe însă când, spun reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba Iulia, care deține edificiul. Investițiile se vor face cu fonduri proprii, după o încercare eșuată de a obține fonduri nerambursabile.

În anul 2012, la 9 ani după retrocedarea clădirii Arhiepiscopiei Romano-Catolice de către Primărie, situația imobilului încă era neclară, iar specialiștii atenționau că aceasta va degrada dacă nu se va interveni la ea. Vicarul administrativ al Arhiepiscopiei spunea atunci că această clădire nu era încă predată. „Suntem proprietari asupra ei, retrocedarea a avut loc, dar ea nu ne-a fost predată. Credem că ea va fi predată în perioada aceasta, până la primăvară. Până la acel moment nu putem vorbi despre viitoare planuri sau proiecte”, declara Szász János pentru Turnul Sfatului.

Ulterior, s-a anunțat că edificiul care este monument istoric datat din secolul al XV-lea, a fost închiriat unei mari companii din județul Alba, SC Corint Grup SA. Aceasta s-a angajat să restaureze complet clădirea, apoi să amenajeze aici un centru de conferințe, un centru cultural și un hotel. Dar situația nu era clară în ceea ce privește termenii și costurile.

monument cladire ursuline

La fel cum nu este foarte clară nici în prezent. Komáromi Attila, consilierul juridic al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, ne-a spus astăzi același lucru: că se intenționează restaurarea clădirii și că există un investitor „cu care avem un contract”. Noutatea este că imobilul s-ar afla în prezent „în fază de autorizare”.

Corint Grup SA însă este o societate aflată în procedură de faliment începând cu luna mai 2017.

„Investitorul va pune în valoare acea clădire. Va trebui restaurată, vă dați seama că e o investiție mai mare. S-au apucat la un moment dat de igienizarea acelei clădiri. Au încercat să obțină niște fonduri nerambursabile, dar se pare că a eșuat acea încercare și acum din fonduri proprii se vor apuca de restaurarea și punerea în valoare a clădirii”, a explicat Komáromi Attila.
Potrivit juristului Arhiepiscopiei, după restaurare clădirea va deveni, cel mai probabil, un edificiu care va oferi servicii de turism - hotel, restaurant.

„Nu știu să vă spun în ce fază e proiectul, știu că e în fază de autorizare, avize, pentru restaurare. Din informațiile pe care le dețin anul acesta cel puțin se vor apuca , dar când se vor finaliza , nu știu”, a adăugat Komáromi Attila.

În prezent, clădirea este încuiată, tencuiala de pe fațadă cade în mai multe locuri, iar unele ferestre sunt sparte.

monument cladire ursuline 4

monument cladire ursuline 3

monument cladire ursuline 2

monument cladire ursuline 5

monument cladire ursuline 6

Iniţial, biserica şi mănăstirea ursulinelor, situată în Sibiu pe strada Sării (în prezent strada Gheorghe Magheru), a fost lăcaşul de cult al unei mănăstiri a călugărilor dominicani, care în anul 1474, când s-au mutat în interiorul zidului de apărare, au construit biserica şi apoi mânăstirea. În anul 1543, în urma Reformei, populaţia săsească a trecut la luteranism, iar mănăstirea a fost desfiinţată. Biserica a intrat în posesia luteranilor. În perioada habsburgică biserica, cunoscută sub numele de “Biserica mănăstirii” a revenit cultului romano-catolic, fiind încredinţată maicilor ursuline, pentru a construi alături un pension de fete. Clădirea propriu-zisă a mănăstirii a fost construită în anul 1734 lângă biserică.

În perioada interbelică aici a funcționat atât școala elementară de fete romano-catolică "Sf. Ursula", cât și Gimnaziul de fete (rom-cat) "Sf. Ursula", care a fost desființată în anul 1948.

În perioada comunistă aici a funcționat Liceul Pedagogic care după 1990 și-a schimbat denumirea în Colegiul Pedagogic „Andrei Şaguna”. (Sursa)

Clădirea a aparținut primăriei și a fost retrocedată în anul 2003. În anul 2010 colegiul s-a mutat în noul sediu de pe Aleea Turnu Roșu.

În prezent, sediul administrativ din Sibiu al Bisericii Romano-Catolice este în Piața Mare.

Fostul spațiu al Colegiului Pedagogic a beneficiat de refaceri importante în perioadele 1733-1772 și 1891-1904. Este înregistrat la Ministerul Culturii și Cultelor ca monument istoric, având codul SB-II-m-A-12091.02.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Ion Veres

Acum 4 ani

Cei mai mari afaceristi popii.. urmeaza biblia intocmai. Stau pe o gramada de cladiri din oras, daca se enerveaza ne cumpara cu totul. Asta e, pacat de cei care s-au sacrificat pentru tara - s-au adaptat si vitejii din ziua de azi au devenit interlopi.
Raspunde

Luca

Acum 4 ani

Cine ne explica cum o societate intrata in faliment poate sa restaureze asa o bijuterie ?
Raspunde

Bzz

Acum 4 ani

Nu astepta expilatii pt ca nu o sa le primesti si nu mai pune intrebari care deranjeaza pt ca o sa te deranjeze altii. Asta e tara talharilor si a nelegiuitilor!
Raspunde

marius

Acum 4 ani

Cea mai potrivita destinatie ar fi institutie de invatamant, indiferent de forma de proprietate.Are toate argumentele posibile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

B.Utoru

Acum 4 ani

Hoție mai mare ca retrocedările nu există! Ia să ne gândim cum au acumulat sașii averile, timp de secole! Nu cumva prin exploatarea la sânge a românilor iobagi și a bogățiilor pământului românesc? Apoi, cui folosesc aceste retrocedări? Câți enoriași mai au religiile catolică sau protestantă, ca să primească zeci de clădiri de maximă importanță edilitară? Per a contrario, câți oameni suferă din cauza acestor retrocedări: elevi, părinți, profesori, practic tot Sibiul? Și totul aici este din cauza lui Iohannis, omul care a făcut (și încă mai face) abuzuri condamnabile.
Raspunde

TiTi

Acum 4 ani

esti un habarnist oltean ca si Zexe
Raspunde

rosu

Acum 4 ani

Utorule, daca nu cunosti istorie, nu trebuie sa ne arati si noua. Chiar crezi ca aceste "cladiri de maxima importanță edilitară" s-or facut din venitul din agricultura? Si ca numa romanii or fost iobagi, sasii si maghiarii nu? Ura si xenofobie. Un biet trol.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus