Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
16°C

Ce le place și ce nu le place turiștilor străini care vin în Sibiu

Ce le place și ce nu le place turiștilor străini care vin în Sibiu

Turiștii străini care vizitează Transilvania n-au prea mari așteptări, România nefiind în topul destinațiilor mondiale. Centrul istoric, dar și satele din Mărginime sunt principalele atracții ale vizitatorilor Sibiului.

Spune că a venit în Sibiu cu 18 ani în urmă ca să facă studii, iar de atunci s-a îndrăgostit de acest oraș și a rămas aici. Între timp, și-a deschis o agenție de turism - mai mult din plăcere decât pentru a face bani -, iar astăzi acest lucru reprezintă principala sa activitate. Este vorba despre Florin Ionescu, care invită străinii să cunoască Sibiul propunându-le și organizându-le tururi prin oraș. „Dacă pereții din orașul vechi al Sibiului ar putea vorbi, n-ai avea niciodată nevoie de un ghid, dar deoarece aceștia sunt tăcuți, va fi o plăcere pentru mine să împărtășesc cu tine din istoria din spatele fiecărei clădiri, a străzilor care au o istorie pentru ochii curioși ai vizitatorilor”, scrie acesta.

Ionescu spune că a a devenit oficial ghid de turism acum 8 ani și le propune turiștilor care ajung în Sibiu câteva idei de descoperire a locurilor.

Spre exempu, acesta se oferă să descopere orașul împreună cu vizitatorii la pas: de la Catedala Ortodoxă, la cea luterană, să le  vorbească despre legendele despre Podul Minciunilor sau despre istoriile comunităților medievale. Turul mai include plimbări prin Piața Mică, vizitarea Turnului Sfatului, Piața Mare, dar și fortificațiile din partea de sud a orașului: „Turul va fi și o bună oportunitate de a identifica mai multe aspecte istorice, culturale, geografice și economice ale Sibiului în particular, dar și ale Transilvaniei și României în general”.

 

De unde vin cei mai mulți turiști în Sibiu, apelând la agenția dvs.?

„E greu de făcut o statistică pentru că nu se distinge clar o țară de unde să provină cei mai mulți turiști care apelează la servicile mele. În ultima perioadă am avut mai mulți turiști veniți din Marea Britanie, Israel sau Statele Unite, dar de exemplu, ultimii trei pe care i-am avut au fost din Malaezia, Bulgaria și Rusia (în premieră în activitatea mea). Pe ansamblu, sunt contactat de turiști care vin din toată lumea, iar printre țări mai exotice aș putea numi Mauritania, Panama, Fillipine sau Mexic”.

Balea lac toamna

Ce le place lor cel mai tare în Sibiu, dar în împrejurimi?

„Centrul Vechi este de departe atracția principală. Putem vorbi de un melanj de ingrediente care contribuie la succesul orașului: aspectul de oraș medieval al străduțelor din orașul de jos, clădirile cu patina istorică, piețele centrale, ochii orașului, atmosfera boemă din Piața Mică. În împrejurimi turiștii sunt atrași de peisaje montane sau de satele din Mărginime sau cele săsești de pe Valea Hârtibaciului și Valea Târnavelor.

O să dau un exemplu. Anul trecut am avut un grup de fermieri din Germania și printre altele am fost și în Cașolț, un sat săsesc care nu apare pe nicio hartă turistică. Am fost acolo pentru a se întâlni cu un fost angajat de-al lor. Le-a plăcut foarte mult satul pentru că le-a amintit de copilăria lor, mărturisindu-mi că arată cum arăta satul în care au crescut ei acum 50 de ani.

Balea Lac

În general, apreciază interacțiunile cu localnicii, sunt interesați să vadă cum trăiesc, să le viziteze gospodăriile, să afle cum își câștigă existența (dacă trăiesc doar din agricultură sau au un loc de muncă stabil). Sunt impresionați de cadrul natural al satelor din zonă, de arhitectura tradițională (acolo unde încă nu au apărut construcții moderne, de turmele de oi pe care le văd peste tot, de căruțele trase de cai, de mirosul de fum de lemne în timpul iernii.

Pe de altă parte, când am trecut prin Poiana Sibiului au fost uimiți să vadă câte mașini de lux pot să existe: am numărat împreună vreo cinci Porsche, iar la BMW-uri am pierdut numărul și cât de mari pot să fie casele, dar Poiana nu se mai încadrează la categoria de sat tradițional”.

Cum s-au schimbat preferințele celor care vizitează orașul în ultimii ani?

„Preferințele au rămas aceleași. Abordăm în general aceleași teme, le prezint oaspeților mei istoria regiunii, abordăm teme culinare, politice, economice, sociale. Desigur, Dracula rămâne în continuare o temă de care turiștii cu care interacționez sunt des interesați”.

Ce îi nemulțumeste pe turiști?

„Foarte multe nemulțumiri nu sunt, pentru că nici așteptările nu sunt foarte înalte, România nefiind (percepută) o atracție turistică de prim rang. Cele mai des aspecte negative semnalate sunt legate de rețeaua de transport în comun (știm doar cât de repede merg trenurile în România) sau de calitatea serviciilor din restaurante (ospătari care nu zâmbesc, nu neaparat mâncare proastă).

Deși nu am putea spune că este o nemulțumire, foarte mulți turiști străini îmi spun că țara noastră nu este deloc promovată în exterior”.

Muzeul astra

Florin Ionescu le mai propune turiștilor tururi de mai multe zile prin Transilvania, Maramureș, Bucovina sau în orașele din jurul Sibiului: Alba Iulia, Sighișora, Brașov, Hunedoara, iar printre principalele puncte de interes se numără Transfăgărășanul, Lacul Bâlea, Hotelul de gheață, Castelul Corvinilor, satul Biertan etc.

https://www.youtube.com/watch?v=wF-7MgORQiE

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Bogo

Acum 5 ani

Reclama!
Raspunde

rosu

Acum 5 ani

Oricine poate fi ghid? Daca esti informat si pui intrebari, habar n-au. Experienta facuta de mine la Peles, in Cisnadioara si la Medias. Invata si ei ceva pe de rost, detalii insa nu cunosc.
Raspunde

Turist dezamagit

Acum 5 ani

Cine nu are bani sa mearga la Bucuresti si Brasov, vine la Sibiu! Haideti sa fim seriosi, centrul istoric e doar spoit, evenimentele "culturale" sunt simple schelambaieli expirate, restaurantele sunt execrabile (cu maxim 2 exceptii), viata de noapte se reduce la manele, nu exista activitati pentru timpul liber vara, iarna Paltinisul e o gluma sinistra, iar oamenii sunt extrem de infatuati desi au IQ negativ, majoritatea.
Raspunde

sibian mandru

Acum 5 ani

Cel mai mic IQ se pare ca il ai chiar tu !
Raspunde

Alzara 1918

Acum 5 ani

Reclamă prost mascată Provincialism jalnic , oraș di împrejurimi frumoase
Raspunde

Cititescu

Acum 5 ani

MAGAZINUL DUMBRAVA este rusinea Sibiului si e in centru! Nu exteriorul este deplorabil, ci interiorul: e un fel de talcioc cu haine ieftine, demodate, nadragi rupti, "adidasi" papagal, scari murdare si standuri inghesuite lipsite de orice atractie. Marfa pe care o gasesti si duminica in targ. Cu siguranta dl. Florin Ionescu nu le-a recomandat turistilor sa-l viziteze, ca ne-am fi facut de ras! Nu stiu cui apartine, dar in mod evident proprietarul habar nu are cum se organizeaza o magazie, cu atat mai putin un magazin intr-o asemenea pozitie! Si vine si samitul la Sibiu si s-ar putea ca niste ziaristi mai curiosi sa viziteze "magazinul". Si apoi sa vezi reclama.
Raspunde

Doc

Acum 5 ani

Pentru senzatii tari, autentice, turistii pot incerca traseele de seara ale Tursib catre periferii :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus