După topirea zăpezii și sosirea primăverii, pe râurile Calva și Visa de pe raza localității Șeica Mare au apărut adevărate baraje de gunoaie. Primarul de acolo și-a tras pantalonii de trening și cizmele de cauciuc și a pus mâna la curățenie, alături de cetățeni. În Sibiu, primăria a inaugurat de aproape trei săptămâni un sediu nou, pe strada Turismului. În a cărui curte, ferite după parcare, zac o mulțime de pet-uri și gunoaie.
Revenind la Șeica, pe anumite porțiuni, cantitățile de pet-uri și mizerii aruncate pe albiile râurilor sunt atât de mari încât aproape că blochează cursul apei. Octavian D., născut în Șeica și stabilit în Sibiu, a vizitat zilele trecute plaiurile natale, ocazie cu care s-a îngrozit de ce a văzut.
Imaginile cu gunoaiele au fost postate pe pagina personală de facebook, unde au devenit virale.
”Acum aș dori să-l văd pe acela care are curajul să intre în aceste ape. Nu știu ce vaccinuri ar trebui să facă înainte! Dacă există șobolani, șerpi sau alte vietăți printre aceste gunoaie, cred că au mutații genetice de la atâta plastic. Gândiți-vă că acest plastic eliberează treptat substanțe toxice care ajung în apă, din apă în pământ și atmosferă, de aici în iarba pe care animalele noastre din curte le mănâncă, și așa ne îndopăm noi cu găini și porci BIO mâncați „din curtea” noastră, carne sănătoasă! Domnilor din toată țara, care vă lăudați că mâncați din curtea dumneavoastră, carne bună - curată, ce spuneți?”, a scris Octavian, care încheie optimist invitând oamenii să se organizeze și să strângă mizeria.
”Noi, cei care am fost atât de fericiți când străbăteam albia acestor râuri, sa facem ceva. Până când nu dă lăstărișul, haideți să ne organizăm și să facem curățenie. La vară putem să le oferim un loc de joacă natural, curat și igienizat copiilor și nepoților noștri”.
Problema a ajuns și la urechile reprezentanților Prefecturii Sibiu și cele ale oficialilor Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș, care au în grijă cele două râuri. Prefectura a dispus în această primăvară deplasarea unor echipe mixte de control pe toate râurile și pârâurile din județ.
”Primăvara debitele apelor cresc, antrenând deșeuri menajere de toate felurile: industriale, agricole, forestiere... În cazul râului Calva ne referim mai ales la deșeuri menajere sub formă de pet-uri, pungi și ambalaje din plastic. Nu este un poluant foarte puternic, în schimb dă un aspect dezolant zonei. În data de 20 martie o echipă a verificat Calva, în zona localității Șeica Mare și a observat aceste depozite de deșeuri. Procesul verbal lăsat la sediul primăriei confirmă acest lucru, precum și termenul de 5 aprilie pe care l-a primit administrația locală pentru a curăța albia”, a declarat Călin Fokt, purtătorul de cuvânt al SGA Mureș.
În cursul zilei de ieri, fără să anunțe în prealabil primăria, reporterul Turnul Sfatului aflat pe teren a găsit primarul din Șeica Mare în mijlocul apei, strângând gunoaie și verificând dacă a mai rămas ceva.
”Când am venit aici am găsit baraje artificiale create de către pescari pentru a crește adâncimea apei și pentru a putea pescui. Din nefericire, aceste baraje au blocat și deșeurile pe care apa le aduce la vale. Eu cred că aici s-au strâns pet-uri de pe o rază de 20 de kilometri, aruncate de diferite persoane. S-au blocat aici și efectiv au copleșit zona. Ieri am avut o acțiune cu 15 persoane, le-am adunat, astăzi am continuat, am adus și un tractor pentru a le trage dinapă și transporta. Nu e normal așa ceva și o să transmitem celor care au grădini în vecinătate să nu se mai întâmple lucrul acesta”, a declarat primarul Nicolae Șușa.L-am întrebat și de ce a fost nevoie să vină personal și să intre în apă, dacă a avut pe cine trimite la curățenie.
”Îmi place să mă implic personal și lucrând cu persoane asistate sociale, acesta nu sunt asigurate pentru a lucra în apă, există pericolul să cadă cineva în apa rece, sau să alunece pe maluri. Vreau să mă asigur că nu pățește nimeni nimic, că totul este curățat și n-am nicio problemă să pun mâna la muncă”, mai spune primarul Șușa.
De partea cealaltă, pe strada Turismului, funcționează de câteva săptămâni noul sediu al Direcției Fiscale Locale și al Poliției Locale.
”Clădirea în care funcționează acest nou sediu al Primăriei Sibiu de pe strada Turismului a fost complet reabilitată prin modernizarea rețelelor de utilități, înlocuirea tâmplăriei, refacerea tencuielilor și zugrăvelilor, amenajarea unei rețele pentru date și telefonie, instalarea sistemelor de siguranță la incendiu și amenajarea curții interioare. După ce Direcția Fiscală se va instala aici, va începe relocarea birourilor Poliției Locale în acest imobil”, anunța municipalitatea sibiană în 13 martie.
Sibienii care locuiesc în vecinătatea noului sediu au sesizat redacția TS că în curte ”este leopardul” și există mormane de gunoaie, care nu fac cinste deloc Sibiului. Pe lângă aspectul neplăcut, acestea degajă în razele soarelui și un miros greu.
Reporterul Turnul Sfatului a prezentat situația reprezentanților primăriei, cerându-le un punct de vedere pe această temă, încă de acum două zile. Până la publicarea acestui articol poziția primăriei pe această temă nu a fost făcută publică.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Apa Sâmbetei , Direcției Fiscale Locale , Poliției Locale Cisnădie , Şeica Mică , Gura Râului , Turnul Sfatului , În Sibiu , Peter Schommers , Șeica Mare , App Image , Primăriei Sibiu , Prefecturii Sibiu , Direcţia Fiscală , Reporterul Turnul Sfatului , Pentru Sibiu , mizerie , Apelor Mureș , stiri sibiu , gunoaie , Nicolae Șușa , Călin Fokt , stiri ibiu
Vizualizari: 9242
Ultimele comentarii
Acum 10 ore
Diana
Acum 10 ore
Il ie
Acum 10 ore
Emil
Acum 10 ore
Eori
Acum 10 ore
Nelutu O