Marţi,
20.04.2021
Innorat
Acum
8°C

Guvernul a “actualizat“ autostrada dintre Șelimbăr și Boița. “Contractul va putea fi semnat în cel mai scurt timp“

Guvernul a “actualizat“ autostrada dintre Șelimbăr și Boița. “Contractul va putea fi semnat în cel mai scurt timp“

Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anunțat că documentul care împiedica semnarea contractului de proiectare și execuție a primului lot din autostrada Sibiu – Pitești a fost adoptat de Executiv.

La o lună de la anunțarea firmei câștigătoare a contractului pentru proiectarea și execuția primului lot de autostradă care va traversa munții României, Guvernul a reușit să adopte și o hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici. Această actualizare se impunea atât din cauza modificărilor legislative și economice (creșterea salariului minim în domeniul construcțiilor și creșterea prețurilor la bitum, de exemplu), ci și pentru că actualul traseu al autostrăzii este diferit față de cel din 2008, când a fost elaborat primul studi de fezabilitate. "Este vorba despre o secţiune în lungime de 14,15 km. Va fi construită între localităţile Boiţa şi Sibiu atât din fonduri naţionale, cât şi din fonduri europene. Valoarea totală a investiţiei pentru acest tronson este de 1,13 miliarde de lei din care pentru construcţii şi montaj aproximativ 896 de milioane de lei. Ofertantul câştigător a fost recent desemnat, astfel încât contractul va putea fi semnat în cel mai scurt timp, cel mai probabil săptămâna următoare", a afirmat Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului condus de Viorica Dăncilă.

Din cei 14,15 km ai secțiunii I, în contractul ce urmează a fi semnat cu austriecii de la Porr Construct SRL vor fi realizați doar 13,7 km (adică de la conexiunea cu centura ocolitoare a Sibiului până la un viitor viaduct ce va fi construit la Boița). Restul de aproape 500 de metri vor rămâne de executat o dată cu atribuirea contractului pentru secțiunea 2.

Valoarea contractului de proiectare și execuție ce urmează a fi semnat cu Porr Construct SRL era de 612,6 milioane de lei, fără TVA, înainte de modificarea indicatorilor. În primele 12 luni de la semnarea contractului ar trebui realizat proiectul tehnic al lucrării, urmând ca execuția să se desfășoare pe parcursul a trei ani. Prin urmare, în cel mai optimist scenariu, în care nu vor fi depuse contestații la atribuire și nu vor apărea probleme în derularea contractului, primul lot al autostrăzii Sibiu – Pitești ar trebui să fie deschis circulației în martie 2023. De subliniat faptul că cei de la Porr Construct SRL au ofertat o perioadă de garanție a lucrărilor de zece ani.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus