Marţi,
17.06.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Măsuri sanitare în ajun de Paști: atenție la carnea de oi și capre din cauza scrapiei confirmată inclusiv în Sibiu

Măsuri sanitare în ajun de Paști: atenție la carnea de oi și capre din cauza scrapiei confirmată inclusiv în Sibiu

Specialiștii de la ANSVSA au anunțat că au inițiat controale în magazine și abatoare în ajun de Paști pentru a fi siguri că pe masa românilor va ajunge mâncare în conformitate cu regulile sanitare. O atenție deosebită la nivel național se va acorda cărnii de oaie și capre din cauza confirmării în mai multe județe a cazurilor de scrapie, inclusiv în Sibiu.

Carnea, laptele, peștele - toate vor fi verificate minuțios în următoarea lună de către medicii veterinari din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene, circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor (CSVSA) dar şi a circumscripţiilor sanitare veterinare zonale (CSVZ).

Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică, a anunțat ANSVSA într-un comunciat de presă.
Instituția anunță că specialiștii vor munci inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. Inclusiv consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, transmit reprezentanții statului.
„Având în vedere confirmarea scrapiei în judetele Argeș, Caraș Severin, Constanța, Sibiu, TImișoara și Hunedoara este monitorizată circulația pe teritoriul național a ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, respectiv a întregului traseu de la ferme sau exploatații de origine către abatoare autorizate sanitar veterinar.

Pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene sau locale (Primării, Consilii Judeţene, Instituţii ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi”, transmit reprezentanții ANSVSA.

Astfel, acţiunile de control vor avea în vedere modul în care sunt respectate mai multe cerințe. În ceea ce privește animalele destinate sacrificării, vor fi verificate fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile. Iar transportul mieilor pentru tăiere va trebui să fie efectuat numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar şi însoţit de certificate sanitare veterinare, care să ateste sănătatea acestora, precum şi de documente privind informaţiile lanţului alimentar etc.

Direcțiile județene sanitar-veterinare vor permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condiții în care:

– în aceste spaţii amenajate temporar sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitară veterinară;

– există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare la nivelul spaţiilor amenajate temporar.

În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate medicii veterinari vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni, sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor.

Aminti că cinci focare de scrapie (boală specifică ovinelor și caprinelor care afectează lent sistemul nervos central al animalelor) au fost descoperite, în luna octombrie 2018, în câteva sate din județul Sibiu. Ca o consecință a apariției acestei boli, 600 de oi urmau să fie sacrificate, pentru a evita răspândirea bolii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

ciobanitza

Acum 6 ani

Carnea de " oi " ?? rasul plojnitei - ba baieti baaaa
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus