Luni,
27.06.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Președintele Iohannis a anunțat temele pentru Referendum

Președintele Iohannis a anunțat temele pentru Referendum

Interzicerea OUG în domeniul infracţiunilor şi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie sunte cele două teme anunțate de președintele Klaus Iohannis pentru Referendumul din 26 mai.

"Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes naţional care vor fi supuse consultării populare, în cadrul referendumului organizat pe 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare.

Prima: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie.

A doua: Interzicerea OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi organizării judiciare, corelată cu sesizarea directă a CCR cu privire la ordonanţe.

Aceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetăţenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie să li se şteargă efectele condamnărilor şi dacă vor ca Guvernul să adopte OUG în domenii sensibilie pentru organizarea sistemului judiciar", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele afirmă că ordinea de zi reală a şedinţelor de guvern nu este cunoscută.

"Da, toleranţă zero faţă de fenomenul corupţiei prin interzicerea amnistierii şi graţierii reprezintă calea cea mai corectă pentru continuarea luptei împotriva corupţiei, dar e şi o garanţie pentru asigurarea integrităţii în funcţii publice.

Ceea ce se întâmplă în guvernarea PSD acest asalt al pesediştilor a presupus evaluiarea şanselor, pregătirea mijloacea şi cutarea momentului potrviti, deturnând un mecanism constituţional pe care noi, societatea românească trebuie să îl regândim.

Societatea trăieşte cu teamă când e anunţată şedinţă de Guvern, a cărui ordinea de zi reală nu se cunoaşte. OUG pot fi atacate la CCR numai de către Avocatul Poporului. E momentul ca cetăţenii să decidă dacă nu şi alte autorităţi trebuie să aibă dreptul de a sesiza Curtea pentru a stopa aceste ordonanţe",a mai spus Iohannis.

"Dacă CSM ar fi avut posibilitatea să sesizeze CCR nu am fi ajuns în situaţia în care suntem acum. Au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuşi să rişte stabilitatea şi chiar viitorul României numai pentru a îşi albi dosarele", a afirmat şefu statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în urmă cu câteva zile, o nouă consultare a Parlamentului, în vederea lărgirii ariei de cuprindere a referendumului, în condiţiile în care, în februarie 2017, Legislativul a adoptat un aviz favorabil pentru un referendum anticorupţie.

De asemenea, Klaus Iohannis le-a spus luni jurnaliştilor prezenţi la Palatul Cotroceni, într-o discuţie informală, că va convoca partidele politice la consultări pe tema referendumului pe justiţie.

Preşedintele României a anunţat, luni, că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient şi mai puternic”.

Şeful statului a avut săptămâna trecută consultări pe tema referendumului pe justiţie cu reprezentanţii societăţii civile.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Sufana

Acum 3 ani

Doua teme absolut neconstiturionale, pe lanva faptul ca sunt stupide, care ne demonstreaza capacitatea extrem de limitata a preapupatului (de catre unii) presedinte. De aceea, PSD va castiga distantat orice alegere!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 ani

Se pare ca cei care l-au suspectat pe Presedinte de gindire cu premeditare si-au cam luat-o !
Raspunde

///

Acum 3 ani

In sfarsit, dl. Johannis si-a facut temele...
Raspunde

sibianca

Acum 3 ani

Si cele doua propuneri din referendum sa fie trecute in constitutie. Iar constitutia sa fie modificata. prin votul popular.
Raspunde

Gruia

Acum 3 ani

In sfarsit, dupa 2 ani a gasit 2 teme, nu intrebari asa cum trebuie la un referendum. :) •⎳•
Raspunde

Sigur

Acum 3 ani

Regie ieftina ... o sa ne mai tina toți in aceeasi regie încă 30 ani si nici atunci nu o sa ne mai deșteptam .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus