Luni,
23.05.2022
Acum
0°C

Sibienii sunt așteptați la un concurs de mers pe jos, în Muzeul ASTRA

Sibienii sunt așteptați la un concurs de mers pe jos, în Muzeul ASTRA

Cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale a Tinerilor cu Scleroză Multiplă va avea loc la Sibiu în perioada 12-14 aprilie. Cu sprijinul Muzeului ASTRA, în cadrul conferinței va fi organizată o competiție de mers pe jos, 'MS Walk', care să ajute la conștientizarea acestei afecțiuni și a impactului pe care îl are asupra persoanelor tinere (20-40 ani).

Campania internațională World Multiple Sclerosis Day din acest an se axează pe simptomele invizibile ale sclerozei multiple - fatigabilitate, mobilitate, probleme de vedere, durere, amețeli, amorțeli, parestezii, spasticitate, disfuncții intestinale și sexuale, probleme de deglutiție, sensibilitate la căldură, depresie și anxietate etc. și atrage atenția asupra impactului social, economic și psihologic pe care SM îl are asupra persoanei afectate dar și asupra familiei și întregii societăți.

Diagnosticarea acestei boli are loc în tinerețe, afectând în special persoanele apte de muncă, cele care se gândesc la întemeierea unei familii și la copii, la a avea o carieră sau a trăi o viață plină de realizări. Impactul psihologic este major, ceea ce face necesară asigurarea unui suport din partea statului prin servicii psihologice integrate, una dintre nevoile neacoperite în acest moment în România, spun organizatorii.

În egală măsură, pacienții tineri trebuie să se adapteze rapid schimbărilor care au loc în viața lor, iar nevoia de informare și educare este acoperită prin astfel de evenimente realizate de APAN România. Una dintre prioritățile identificate pentru acest an este nevoia de conștientizare a tinerilor a necesității realizării de exercițiu fizic și de reabilitare. Sensibilitatea la căldură generează mitul conform căruia pacienții cu SM trebuie să excludă efortul fizic dar, prin exemple concrete (ca mersul pe jos, înotul, exercițiile de kinetoterapie etc.) sunt oferite soluții care să ajute la sănătatea creierului și la menținerea organismului în bună stare, fizică și mentală.

„Pentru că exemplul direct este cel mai bun, la sfârșitul ediției din acest an al conferinței este organizată o competiție de mers pe jos în natură, 'MS Walk', pe Aleea Pivelor din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Nu este o competiție în care să fie premiați primii finaliști, deși surprize vor exista, ci este un prilej de a lansa o provocare de a face mișcare în fiecare zi, 30 de minute (#30minuteschallenge)”, mai arată organizatorii.

56398436_856931351321142_7617275609290375168_o

Evenimentul se constituie și ca un bun prilej de a strânge fonduri pentru sprijinul acestor persoane, serviciile de reabilitare din țara noastră limitându-se la un număr de 21 de ședințe de fizioterapie pe an, insuficiente pentru o astfel de afecțiune neurologică. Competiția va avea loc duminică, 14 aprilie, de la ora 11.

Conferința Națională a Tinerilor cu SM din acest an are loc la Hotel Golden Tulip Ana Tower din Sibiu, în perioada 12-14 aprilie, și are ca obiectiv crearea unei comunități active a celor nou diagnosticați, o comunitate informată și capabilă să se implice în activități de responsabilizare și susținere a celor care se confruntă cu dificultatea acceptării diagnosticului și a comunicării lui. Evenimentul va oferi cunoștințe despre afecțiune, despre importanța tratamentului timpuriu și aderență, informații despre cele mai recente terapii și tratamente, importanța unui stil de viață sănătos și a suportului psihologic pentru a face față mai bine simptomelor, fiind prezenți neurologi, psihologi și kinetoterapeuți de renume. În același timp, va găzdui un workshop de storytelling, cu povești reale de viață cu SM.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus