Marţi,
29.11.2022
Innorat
Acum
0°C

Președinta Cîmpean: ”Regiune Gastronomică nu înseamnă doar bulz și oaie, ci și pizza”

Președinta Cîmpean: ”Regiune Gastronomică nu înseamnă doar bulz și oaie, ci și pizza”

Președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, cea care alături de primarul Sibiului, Astrid Fodor, accepta acum trei ani în numele județului titlul de Regiune Gastronomică Europeană se declară mulțumită de cum e implementat până acum programul. Și este de acord cu organizarea unor concursuri de pizza în cadrul acestui program, deși ”nu promovăm pizza”.

Președinta Consiliului Județean Sibiu a ales să motiveze într-un stil propriu de ce este nevoie ca în cadrul programului Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019 este nevoie de organizarea unui concurs de pizza. După cum este Competiția Internațională de Pizza, organizată alături Competiția Internațională de Paste în cadrul programului gastronomic sibian. ”Regiunea gastronomică Sibiu nu înseamnă doar bulz și oaie, înseamnă tot ce poate să găsească cel care vine în Sibiu. Poate să mănânce și pizza. Nu promovăm pizza, ci arătăm că se poate să mănânce și pizza. Deci trebuie să ne gândim: inclusiv gastronomia se adaptează. Regiunea gastronomică Sibiu nu înseamnă numai tradiții culinare, asta vreau să explic. Regiunea înseamnă tradiții culinare, mâncare reinterpretată, dar și rețete care corespund și celor care nu apreciază neapărat doar rețetele tradiționale. Sibiul poate fi apreciat pentru tot ceea ce găsește aici. Unii mănâncă pizza, alții și mâncare tradițională. La fel cum oferă multiculturalitatea un tablou complex pe parte culturală, așa și gastronomia cu toate componentele ei aduce turiști în Sibiu”, este explicația Danielei Cîmpean.

Obiectivele Sibiu Regiune Gastronomică Europeană Stimularea dezvoltării economice sustenabile a regiunii prin exploatarea creativă a patrimoniului gastronomic și abordarea integrată a comunităților locale, educației, culturii și mediului de afaceri. Consolidarea identității gastronomice a regiunii în context european prin implicarea și recunoașterea importanței culturii gastronomice în rândul populației. Contribuția directă pentru asigurarea pe termen lung a securității alimentare, dezvoltarea măsurilor de adaptare și reducere a efectelor schimbărilor climatice și mentenanța rezilienței comunităților locale.

Sursa: dosarul de candidatură a Sibiului la titlul de Regiune Gastronomică

Se schimbă regulile. Dar nu se schimbă

”În ceea ce privește derularea programului, apreciez că se derulează în condiții optime și în direcția pe care ne-am dorit să îl derulăm”, spune Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, despre programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. Programul este implementat de un consorțiu de cinci instituții (CJ Sibiu, primăriile Sibiu și Mediaș, Universitatea ”Lucian Blaga”, Asociația județeană de turism și Camera de comerț), cărora recent li s-a alăturat și Academia Forțelor Terestre.

Iar tocmai în aceste zile, cei din consorțiu au decis să schimbe modul de implementare a proiectului. În sensul că Asociația înființată anul trecut pentru Sibiu RGE 2019 este înlocuită acum de un nou acord în care filosofia de lucru să fie ”«triplu helix» cu interacțiune hibridă”. Și în acest caz, Daniela Cîmpean are o interpretare proprie a acestor modificări. ”Nu este vorba de o schimbare a modului de implementare, ci de a prinde și aceste aspecte: erau stabilite niște responsabilități și niște actori. Acum nu se schimbă responsabilitățile, nu schimbăm actorii, ci se adaugă un actor, Academia forțelor terestre, care ne-a fost un partener și fără a fi inclus în acest program și ni s-a părut corect să ni-l asumăm, din moment ce este un partener al nostru.

Cu toate acestea, noul acord care urmează a fi adoptat în cursul acestei zile și de către Consiliul Județean Sibiu, lasă cea mai mare parte din organizarea Sibiu RGE 2019 în sarcina Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu.

Citește mai multe despre acest subiect aici: Sibiul – regiune gastronomică renunță la vechea orânduială și introduce o filosofie de lucru: ”triplu helix”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Regiunea (G)astronomică

Acum 3 ani

Si nu doar pizza. Ci si icre de manciuria, homari in sos de rodie, foie gras cu levanțică arctică, pulpă de antilopă impala, limbă de crocodil de Nil in aspic, file de cangur afumat cu lemn de mahon, etc, toate pe gratis la receptii zilnice
Raspunde

Porfir Radauteanu

Acum 3 ani

Propun un cook-off intre Prima si KonTiki, dar numai pentru ciorba de burta.
Raspunde

Sufana

Acum 3 ani

De parca din branza de burduf nu se poate face pizza. Oricum pizza e pentru saraci, sibienii adevarati nu mananca nimic ce costa sub 50 de lei portia, umilirea ar fi prea mare.
Raspunde

Nelu

Acum 3 ani

la voi acasa sigur, si prajitura sau inghetata de burduf.....
Raspunde

viorel

Acum 3 ani

Destul de rau ca doamna Campeanu nu stie nici acum ce reprezinta si la ce se rezuma titlul de Regiune Gastronomica Europeana. Tocmai bulz si oaie inseamna, nu pizza, fast food si alte porcarii servite pe strada. Nu e de mirare de ce lucrurile merg prost cu acest program, cata vreme unii considera ca Regiune Gastronomica Europeana inseamna doar mancare cate se poate si cat mai diversa. Programul se doreste o scoatere in evidenta a culturii gastronomice locale, specifice unei anumite zone. Nimic mai mult. Daca nu suntem in stare sa promovam ce avem traditional la noi in zona, atunci ce rost are totul
Raspunde

Sloi de oaie

Acum 3 ani

Era atât de simplu și de benefic pentru Sibiu, daca se respectau obiectivele programului. Distinsă doamnă, ce înseamnă pt dvs. Identitate? Din păcate, în momentul de față, nu se mai poate vorbi de Sibiu, Regiune Gastronomică Europeană! Cel mult evenimente patronate de Iordănescu & Company....
Raspunde

Raul

Acum 3 ani

Pe proiectul asta se incaseaza 25% la salariu sau doar pe altele? Oricum merita mai mult de 25% la cat de bine il implementeaza. Pacat ca implementarea ingrasa si este posibil sa iasa din gratiile lui ..........D.......(pardon), daca nu a si iesit.
Raspunde

yyy

Acum 3 ani

n-am inteles nimic din explicatiile ei, daca tacea...
Raspunde

Nelu

Acum 3 ani

Probabil Burebista a invetat pizza....
Raspunde

City Zen

Acum 3 ani

Și Decebal a inventat shaorma...
Raspunde

Sanda Marin

Acum 3 ani

De unde trebuie sa cumparam pizza, madame Campean ? De la Lidl sau de la Dabo Doner ? Se poate un "quatro helix" cu sos suplimentar ?
Raspunde

Concos

Acum 3 ani

Pai da: "Să mânce 4 oameni o pizza!!" Horror explicația! Mi-ar fi rușine, în locul ei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus