Joi,
23.03.2023
Cer Senin
Acum
3°C

Nicu Ștefănuță (USR): „Nu o să vină nimeni altcineva să salveze România. Este datoria generației noastre să o facă”

Nicu Ștefănuță (USR): „Nu o să vină nimeni altcineva să salveze România. Este datoria generației noastre să o facă”

De ce vrei să fii în prima linie în Parlamentul European?

Pentru că știu și vreau să reprezint românii mai bine decât sunt reprezentați acum în Parlamentul European. Lucrez la Bruxelles din prima zi a aderării noastre la UE, din 1 ianuarie 2007. Am lucrat ca expert în comisiile de agricultură și de buget ale Parlamentului European, iar acum sunt diplomat al Uniunii Europene: reprezint Parlamentul European la Washington. Sunt 12 ani în care am căpătat suficientă experiență pentru ca, odată ales europarlamentar, să pot face mai multe pentru cetățeanul român și pentru cel european.

Mai mult, am un plan concret bazat pe afirmarea drepturilor europene ale cetățenilor români, pe protejarea mediului în fața schimbărilor climatice și pe securitate, într-un context tot mai delicat pentru Uniune cu un vecin agresiv la est.

De ce USR?

USR este un partid al oamenilor normali, veniți din stradă, de la proteste, veniți de la joburile lor, nu un partid de politicieni de carieră. Asta ne diferențiază radical de celelalte partide de pe piață, partidele „vechi”. Eu am fost alături pe USR încă din 2016, de la înființare, ca simpatizant, îmi amintesc că la una dintre primele acțiuni am vopsit sediul din Sibiu.

Cunoscându-i pe colegii din filiala SIbiu, unii dintre ei, prieteni din școală, am avut convingerea că USR este o construcție durabilă și că împreună chiar putem schimba România. Poate vă amintiți, unii spuneau în 2016 că USR e o bulă de săpun, care va dispărea ca PPDD. Ei bine, iată că după 3 ani, USR este un partid de peste 11.000 de membri, participă la alegerile europarlamentare, alături de PLUS, în Alianța 2020 USR PLUS, și cred că avem șanse mari să obținem un rezultat foarte bun.

La noi se spune că cei din eșalonul doi sunt cei care conduc, secretari de stat, directori în ministere, nu neapărat ministrul. E același lucru valabil și în Parlamentul European? Tu ai fost în eșalonul doi de acolo, de ce ai vrea să-ți schimbi rolul?

Cred că foarte puține lucruri din administrația din România seamănă cu ce se întâmplă în instituțiile europene. Altfel zis, nu prea încape comparație. Este drept că atunci când am avut ocazia să ajut, nu m-a împiedicat faptul că eram, cum spuneți, în „eșalonul 2”. De exemplu, anul trecut, prin vară, colegii mei parlamentari din Moldova m-au rugat să ajut o delegație de moldoveni să intre în contact cu factori de decizie europeni pentru a le prezenta necesitatea construirii autostrăzii A8 Târgu Mureș - Iași - Ungheni. Le-am facilitat câteva întâlniri și nu mică le-a fost surpriza să afle că există fonduri prevăzute pentru A8, care „așteaptă” să fie accesate, dar Guvernul României refuză s-o facă.

Ca europarlamentar, posibilitățile de a pleda pentru cauzele drepte, pentru români și pentru toți cetățenii europeni, cresc înzecit. De aceea am și decis să candidez. Pentru că în toți acești ani de la aderare, am văzut atâția europarlamentari români mai preocupați de shopping la Bruxelles decât de a rezolva măcar o problemă pentru cetățenii pe care îi reprezintă.

Uniunea Europeană este o soluția pentru o viață mai bună pentru români, nu problema pe care vrea Liviu Dragnea să o portretizeze în discursurile sale ultranaționaliste mincinoase

 La fiecare ciclu electoral pentru Parlamentul European, în Sibiu, subiectul este cum să ajutăm crescătorii de animale. E singurul subiect?

Este de înțeles de ce în Sibiu acesta este un subiect important - și nu doar în Sibiu. Este important pe bună dreptate. La 12 ani de la aderare nivelul subvențiilor de la noi încă rămâne mai mic decât media europeană, pe când costurile sunt aproape la fel. Vreau să atingem egalitatea subvențiilor.

Mai mult, vreau să profităm și de numeroase alte fonduri pentru agricultori, de care mulți nici nu știu. De pildă, există numeroase fonduri pentru măsuri ce protejează mediul și care îi au pe fermieri în centrul activității, pentru că ei lucrează cel mai mult cu terenurile, cu natura.

O altă prioritate a mea este pătrunderea produselor tradiționale de la noi, poate și înregistrarea la nivel european a produselor care aparțin acestui areal geografic, un prim pas a fost făcut deja anul trecut la nivel național. Nu poți să produci telemea de Sibiu din cartierul Militari din București, cum am văzut anumite cazuri.

Eu mi-am construit candidatura în jurul conceptului de drepturi europene ale cetățenilor români. Ce înseamnă asta: datorită faptului că suntem cetățeni europeni, că România este parte din Uniunea Europeană, avem o serie de drepturi ce decurg direct din legislația europeană.

De pildă, avem dreptul la aer curat sau transportatorii au dreptul să facă business liber în UE, așa cum o face orice altă firmă europeană. Directive europene stabilesc exact cum trebuie făcută monitorizarea aerului, iar autoritățile locale ori naționale sunt obligate să ia măsuri pentru reducerea poluării, care are consecințe foarte grave asupra sănătății oamenilor. Zeci de mii de oameni se îmbolnăvesc anual în România de boli pulmonare, precum astmul bronșic și BPOC, din cauza poluării cu particule de praf PM10. România este în procedură de infringement din cauza poluării cu particule PM 10 din București, Brașov și Iași, iar autoritățile nu fac nimic, încălcând dreptul cetățenilor la aer curat și, în cele din urmă, la o viață sănătoasă.

Precum exemplul de mai sus sunt zeci: Uniunea Europeană cere ca alimentele să aibă aceeași calitate în toate țările, și tot UE a venit săptămâna trecută și cu soluția. împuternicind oficiile pentru protecția consumatorilor să verifice și să ia măsuri dacă asta nu se întâmplă.

Ce se va întâmpla, în situația în care vei ajunge europarlamentar, cu relația ta cu Statele Unite. Rămâne în planul doi?

Parlamentul European are delegații de relații cu celelalte state, și aș vrea, desigur, să fiu parte din cea pentru Statele Unite, pe care am deservit-o din rolul de diplomat în ultimul an. Și aici vorbesc doar de relația profesională. Personal, mă leagă de Statele Unite soția, Carolyn, născută în Texas, anul de masterat petrecut la Georgetown și o pasiune veche de-o viață pentru politica americană și tradiția lor legală, citind de mult cazurile faimoase care au ajuns la Curtea Supremă a Statelor Unite.

Relația cu SUA rămâne extrem de importantă, este garantul principal pentru securitatea noastră.

Cel mai probabil vei fi coleg cu Maria Grapini. Cum vezi asta?

Există o soluție la această dilemă. Maria Grapini are nevoie de 15% ca să intre în Parlamentul European. Soluția este să votăm masiv Alianța 2020 USR PLUS, așa încât PSD să nu obțină nici măcar acel 15%.

Tocmai pentru că România a fost reprezentată până acum de eurosceptici, de oameni care vorbesc despre Bruxelles în termeni precum „Înalta Poartă”, este nevoie de un nou val de politicieni, care să ajungă în Parlamentul European și să arate că țara noastră este un partener de dialog demn de încredere.

Ați văzut că doamna Grapini a fost în linia întâi a acuzării la audierea doamnei Kovesi în comisiile reunite ale Parlamentului European. Vi s-a părut că europenii au plecat urechea la acel discurs presărat în mod evident cu dezinformări după dezinformări? Oamenii știu care este realitatea și nu o dată sunt stânjeniți când văd că unii europarlamentari români încearcă să-i prostească în față.

După aceste alegeri, urmează prezidențiale. Pe cine ai alege între Dacian Cioloș și Klaus Iohannis? Probabil vor fi contracandidați în primul tur de scrutin.

Să dea Dumnezeu să avem de a face numai cu astfel de alegeri, între oameni ca Dacian Cioloș și Klaus Iohannis, oameni pe care îi apreciez enorm. Abia atunci România va fi pe drumul cel bun.

WhatsApp Image 2019-04-23 at 12.15.55

Cred că este posibilă și chiar necesară o opoziție care să vadă scopul mai mare și să acționeze în consecință.

Crezi că e posibilă o opoziție unită? Vezi posibilă o colaborare PNL, USR, PLUS, eventual PMP?

Nu este un secret pentru nimeni că aceste patru partide au ADN-uri diferite. PNL, partid istoric, reînființat imediat după Revoluție, cu o istorie postdecembristă deja încărcată - susținătorii noștri, de exemplu, nu le pot ierta coabitarea cu PSD în USL. PMP, un partid de lider, crescând și continuând în siajul unui politician cu un profil mai proeminent decât orice alt membru al partidului, fostul președinte Traian Băsescu.

Și pe de altă parte, USR și PLUS, partide tinere, formate de cetățenii simpli, de oameni care au ieșit la proteste pentru Roșia Montană, pentru Colectiv, pentru DNA și statul de drept, de oameni care s-au săturat de hoție și de proasta administrare a țării acesteia frumoase, și care au decis că nu mai e de ajuns să-și facă treaba la jobul lor, ci că e necesar să se organizeze, să-și păzească votul la alegeri, să candideze și să ia chiar ei puterea.

Tocmai de aceea cred că este posibilă și chiar necesară o opoziție care să vadă scopul mai mare și să acționeze în consecință. Trebuie căutat, așa cum inspirat s-a exprimat cineva, compromisul necompromițător, aurita cale de mijloc a moderației, care exclude să îți vinzi principiile într-o înțelegere cu altcineva, dar exclude și inflexibilitatea.

Cum vezi summitul de la Sibiu? Cu ce crezi că va rămâne în istorie pentru Europa și pentru sibieni?

Cred că Sibiul poate rămâne cu ceva important în urma acestui summit: cu reputația unui important oraș european nu doar pentru cultură, dar și diplomație, un Davos est european.

Jean-Claude Juncker ne-a făcut un cadou important, anunțând summit-ul de la Sibiu în discursul său despre Starea Uniunii Europene din 2017. Ideea lui era că la Sibiu se vor pune bazele noii Uniuni Europene, odată ce Marea Britanie iese cu totul din Uniune, și că la Sibiu, Uniunea Europeană își va asuma ambiția de a fi un jucător de prim rang la nivel global, acoperind vidul lăsat de o America mai izolată în urma politicilor lui Trump.

Din păcate, din cauza politicii britanice, Brexit va ocupa cel mai probabil un loc important pe agendă, și odată cu asta, ambițiile summit-ului vor fi reduse, dar n-aș fi surprins ca liderii europeni să iasă cu o declarație a ambițiilor globale ale Uniunii.

Și tot referitor la sibieni. Cum ai sintetiza relația dintre un simplu sibian și Parlamentul European (cine ce dă, cine ce primește)?

Totdeauna dă cel care servește, adică cel ales celui care l-a ales. Aceasta este normalitatea și aceasta este regula în democrațiile consolidate, regulă pe care trebuie s-o învețe și românii - atât aleșii, cât și alegătorii. În fond, este treaba noastră să ne tragem de mânecă reprezentanții pe care i-am votat.

Sibiul poate însemna ce ne dorim de la România europeană: normalitate.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

13 comentarii

2cents

Acum 3 ani

Niste mici corecturi: USR A FOST un partid al oamenilor normali, veniți din stradă, de la proteste, veniți de la joburile lor, pana la puciul lui Barna. ACUM E UN partid de politicieni de carieră
Raspunde

Zumz

Acum 3 ani

Simpatic este ca oamenii aceia normali sunt in continuare in USR si au votul egal cu al lui Barna. Si cam aici pica teoria ta. In plus, oamenii aceia veniti din strada, atunci cand au intrat in USR, au devenit automat politicieni. Cu unicorni nu bati dinozaurii politicii romanesti actuale.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Arabela Boghiu

Acum 3 ani

Nu, domnule Stefanuta, Romania nu are nevoie de cei ca voi: instrainati de dragostea de tara, atei, crescuti printre straini, platiti de puterile coloniale! Romania are nevoie de sufletul ei romanesc, dacic, de patriotism, de dragoste de neam, de apararea gliei strabune! Romania este PSD!
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

Stiu ca esti un troll dar vreau sa zic ca exceptand ultima propozitie, ai dreptate. Si da, esti penibil destul chiar si pentru un troll
Raspunde

Ion ionescu

Acum 3 ani

Omul asta vorbeste de parcă va lucra pe.gratis ca europarlamentar. Va lua insa un salariu uriaș
Raspunde

2cents

Acum 3 ani

Are deja de multi ani salariul ala gras. Tocmai asta e problema, omul s-a obisnuit cu salariul ala, ajutati-l sa il pastreze
Raspunde

Zumz

Acum 3 ani

Omul asta va ramane cu un salariu mare si daca nu va fi ales europarlamentar. Castiga suficient de mult si acolo unde lucreaza acum, mai mult decat va va da voua vreodata PSD-ul.
Raspunde

Sile

Acum 3 ani

Dl. Stefanuta este o creatie a fostului PDL, secretar al doamnei Iacob Ridzi. Paraschiva Stefanuta a condus SC Sibavis SA (fosta Avicola Sibiu) probabil ca de aici si-a luat avant juniorul spre facultate la Timisoara, apoi Viena, Bruxelles. Ciudat ca USR a ales asemenea "oameni noi"! L-au scolit cei de acolo sa vorbeasca bine si sa ne ceara votul pentru a-si plati ratele casei de la Bruxelles. Miza este un salariu cu adevarat colosal. Dar noroc ca se gasesc destui "corporatisti", tineri care cred in USR si ii vor acorda votul, ca doar PSD este ciuma rosie de care trebuie sa ne scape... Sibiul, Davos-ul Europei de Est...frumos spus, jocurile se fac la Sibiu.
Raspunde

yyy

Acum 3 ani

dupa cum zici tu "si-a luat avant juniorul spre facultate Timisoara, apoi Viena, Bruxelles". mai pune acolo si Washington si altele. nu stiu daca pricepi sensul propriilor tale cuvinte dar omul asta pe unde "si-a luat avant" a si "intrat" pe steluta-steluta-*-*-le lui. probabil pe tine insusi te face mai fericit viorica cea neconflinctuala si genul asta de oameni, cu camasa desfacuta sa li se vada parul de pe piept si mirosind a mici dar macar ai impresia ca te poti trage cu ei de sireturi. daca parintii lui Stefanuta au facut ceva ilegal sa plateasca, dar daca tu gasesti nod in papura ca omul asta "si-a luat avant" si a "rupt" bancile in scoala (si le-a rupt...) esti cel putin ingramadit (ca sa nu folosesc alte stelute pe aici)
Raspunde

ce profesie si unde a mai lucrat domnul?

Acum 3 ani

ultima propozitie e din tenis!??
Raspunde

Sile

Acum 3 ani

A rupt bancile prin scoli, la 18 ani avea deja BMW, la 22 se plimba la cafenele prin Viena. pana acum nu a lucrat nimic, doar da din gura ca si Siegfried Muresan si alti panglicari sau papitoi. In urma tuturor studiilor sale care este specializarea finala? Ce stie sa faca de fapt un asemenea absolvent?!
Raspunde

:)

Acum 3 ani

inca unul de care nu auzi nimic doar in perioada electorala... si mai ales unul care toata viata probabil a fost doar "la stat"
Raspunde

Sile

Acum 3 ani

Nici o grija, o sa mai auzim de el, ca doar o sa sa isi deschida din mega-salarul care il va primi si un birou la Sibiu, sa vina sa isi viziteze parintii. Jobul ideal pentru acest tanar, Bruxelles si Sibiu...acum ramane de vazut ce servicii l-au racolat deja pe ficior! Jocuri periculoase. Tinerii, cu sperante voteaza USR, si "oamenii noi"..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus