Luni,
28.11.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

Foto-Video În muzeul Astra s-au vopsit ouăle de Paști ca odinioară

Foto-Video În muzeul Astra s-au vopsit ouăle de Paști ca odinioară

În „joia verde” cum mai este denumită în popor ziua în care se vopsesc ouăle de Paști, în Muzeul Astra, s-a organizat un atelier de colorat ouă ca-n vremurile străvechi. S-au fiert coji de ceapă, s-au pus frunze pe ouă și au fost scufundate în culoare. Însă, s-a și pictat, spre bucuria celor mai mici participanți, care nu s-au sfiit din a se umple de culori până la coate.

Pentru prima dată, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, s-a organizat un atelier interactiv e vopsit ouă de Paști. Acestea au fost colorate după metoda străveche folosită în Rășinari încă din anul 1915.

vopsit oua pasti muzeu

Practic, într-un ceaun au fost puse la fiert coji de ceapă împreună cu două linguri de oțet și una de sare. Imediat după, au fost adăugate ouăle. În cele din urmă, acestea au fost pictate cu migală de toți participanții la atelier. Totodată, pe unele ouă au fost lipite frunze și abia apoi scufundate în culoare. La final, s-au dat cu slănină pentru un plus de culoare și strălucire.

„La gospodăria din Rășinari a muzeului am organizat un atelier interactiv folosind metoda de vopsire și pictare a ouălor de Paști exact cum o foloseau gospodinele din Rășinari în jurul anului 1915. După ce au fost degresate ouăle, le-am pus la fiert cu două linguri de oțet, sare și cojile de ceapă. Acestea produc un colorant natural iar noi știm că cojile de ou sunt poroase, deci folosind culori care nu sunt naturale pot pătrunde în interiorul oului”, spune Raluca Iliuț muzeograf.

vopsit oua pasti muzeu

La atelier au participat copii, dar și câțiva turiști curioși. Printre ei, și un cuplu stabilit în Franța. Aceștia au învățat cum să vopsească ouăle de Paști.

„Nu este deloc complicat. Am avut un profesor bun. Nu am mai întâlnit nicăieri un asemenea meșteșug. Noi, în Franța, nu avem. Cred că este unic în România”, spune Caroline din Franța.

vopsit oua pasti muzeu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus