Din vara acestui an, în municipiul Sibiu și celelalte 20 de localități din Zona 1 a județului Sibiu, sistemul de colectare selectivă a deșeurilor va funcționa pe principiul “Plătește pentru cât arunci. Implementarea sistemului va fi precedată de o amplă campanie de informare asupra modificărilor implementate pentru a crește gradul de colectare selectivă.
Principiul “Plătește pentru cât arunci“ a fost implementat în localitățile din zona 1 a județului Sibiu ca urmare a modificărilor legislative adoptate la nivel național anul trecut. Acest sistem este sustenabil având în vedere că cetățenii vor mai plăti doar pentru descărcarea și transportul deșeurilor reziduale (cele din pubela neagră) și biodegradabile (cele din pubela maro). Iar acest lucru va fi contorizat prin intermediul cip-urilor amplasate pe fiecare pubele, sistem care permite monitorizarea digitalizată a descărcărilor realizate. Ridicarea deșeurilor reciclabile (plastic și metal, hârtie și carton și, respectiv, sticlă) nu va mai fi taxată din acest an.
În afară de aceste modificări, au fost implementate și o serie de noi instrumente pentru acoperirea costurilor generate de sistemul de colectare selectivă. Principalul astfel de nou instrument este abonamentul denumit “Pachet de servicii de salubrizare de bază“ (PSSB). Într-un limbaj mai puțin tehnic, PSSB este un fel de abonament pentru fiecare familie ori societate comercială, abonament care include număr de ridicări lunare ale deșeurilor reciclabile și biodegradabile (ridicarea deșeurilor reciclabile este gratuită). Numărul de ridicări inclus în acest pachet de bază diferă în funcție de numărul membrilor familiei sau al celor care locuiesc la o anumită adresă. Spre exemplu, pentru familiile cu cel mult două persoane, care locuiesc la casă, pachetul de bază presupune ridicarea deșeurilor reziduale de două ori pe lună. Pentru familiile cu trei, patru sau cinci persoane, numărul de ridicări lunare incluse în pachetul de bază este de trei, iar pentru familiile cu peste cinci persoane – patru.
În Zona 1 a județului Sibiu sunt incluse municipiul Sibiu, orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și comunele Vurpăr, Șura Mică, Rășinari, Șelimbăr, Sadu, Șura Mare, Orlat, Cristian, Boița, Râu Sadului, Gura Râului, Poplaca, Loamneș, Roșia, Slimnic, Păuca, Marpod și Nocrich.Monitorizarea numărului de ridicări se face automat, pe baza unui sistem digitalizat: recipientele pentru deșeurile reziduale (cele negre) au fost dotate cu cip-uri (operațiunea de montare a acestor cip-uri este în curs de desfășurare). Aceste cip-uri memorează adresa la care este folosit recipientul, iar la fiecare descărcare un scaner (cititor de date) amplasat pe autospecialele pentru ridicarea deșeurilor va înregistra efectuarea acestei operațiuni și o va transmite automat într-o bază de date centralizată.
Dacă pe parcursul unei luni, o familie sau locuitorii unui imobil generează mai mult gunoi și, prin urmare, este nevoie de mai multe descărcări lunare decât cele incluse în pachetul de bază, aceste descărcări suplimentare vor fi înregistrate și vor trebui plătite la regularizarea care va fi efectuată de două ori pe an. Taxele de salubritate au fost recalculate la nivelul fiecărei localități, fiecare autoritate locală stabilindu-și propriile taxe în funcție de cantitățile real generate de locuitori și agenți economici.
O campanie în toate localitățile
Nu doar introducerea sistemului “Plătește pentru cât arunci“ este singura noutate implementată din vara acestui an în sistemul de colectare selectivă. Spre exemplu, tot din vară va fi introdusă colectarea din poartă în poartă a deșeurilor de plastic și metal în întreaga arie rurală a zonei 1 Sibiu (până acum colectarea deșeurilor de plastic și metal din poartă în poartă se face doar în zonele de case din zona urbană), prin punerea la dispoziție a pubelelor galbene. În plus, va fi extinsă colectarea deșeurilor biodegradabile și în zona periurbană a Sibiului (Cisnădie, Cisnădioara, satele Șelimbăr și Șura Mică) unde au fost distribuite și pubele maro pentru deșeurile biodegradabile. Deșeurile din aceste pubele vor fi ridicate pentru început în perioada martie – octombrie. În fine, în municipiul Sibiu au fost împărțite locuitorilor de la case și recipiente albastre, destinate colectării hârtiei și cartonului.Toate aceste modificări ale sistemului de colectare selectivă vor fi însoțite de o amplă campanie de informare. Această campanie se va desfășura prin toate canalele de comunicare cu sibienii: presă, rețele de socializare, materiale informative tipărite etc. În plus, campania de informare va include – pe parcursul mai multor săptămâni – organizarea unei caravane în fiecare localitate și cartier. În afara materialelor informative, în cadrul acestor caravane sibienii vor putea primi lămuriri de la persoane care cunosc în detaliu modificările aduse sistem. “Colectarea selectivă a deșeurilor trebuie să înceapă de la locul de generare, adică din bucătărie, de exemplu. Dorim, prin urmare, să ajungem la fiecare familie, la fiecare abonat al sistemului, cu materiale informative clare, de la modul de sortare a deșeurilor, până la calendarul de colectare și informații despre «pachetul de servicii de salubrizare de bază». Este un efort comun al locuitorilor acestui județ și al instituțiilor implicate, un efort care suntem siguri că va genera rezultate de care vom fi mândrii“, arată reprezentanții Asociației de dezvoltare intercomunitară Eco Sibiu.
Campania de informare pregătită pentru vara acestui an se va adresa și celor tineri, inclusiv copiilor, adică și acelei categorii de populație mult mai receptivă la schimbări. Informațiile referitoare la perioada exactă în care vor fi organizate caravanele și distribuite materialele de informare vor fi aduse la cunoștința sibienilor în timp util.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Șura Mare , Ocna Sibiului , Gura Râului , sura mica , Râu Sadului , deseuri , Pentru Sibiu , cum se colecteaza selectiv , Adi-Eco , În Zona , Adi Eco Sibiu
Vizualizari: 8403
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Gigel
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Bitt Dannman
Acum 5 ore
Adrian
Acum 5 ore
Emil