Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Rise Project: Primăria Sibiu, printre beneficiarii amnistiei lui Dragnea din 2013

Rise Project: Primăria Sibiu, printre beneficiarii amnistiei lui Dragnea din 2013

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost autorul unei scheme financiare în anul 2013, pe vremea când era vicepremier, salvând mai multe localități care au obținut fonduri europene pentru dezvoltare, dar n-au respectat apoi criteriile de atribuire a contractelor - se arată într-un articol al Rise Project. De această schemă ar fi beneficiat și primăria Sibiu, condusă atunci de Klaus Iohannis, scriu jurnaliștii.

„Schema financiară a început în 2013, când liderul PSD era vicepremier. Ordonanța Dragnea a salvat, la grămadă, localitățile care obținuseră fonduri europene pentru dezvoltare, dar n-au respectat apoi criteriile de atribuire a contractelor. Pentru nereguli au primit corecții financiare de 43 de milioane de euro, în total. Banii n-au mai fost însă plătiți de autoritățile locale, ci au fost returnați direct de la bugetul național. Adică, din buzunarele tuturor. Câte 2 euro și 20 de cenți de la fiecare. Însă, poate mai important este faptul că aceste corecții financiare indică deficiențe în calitatea construcțiilor efectuate cu bani publici, de la șosele în care apar gropile imediat după aplicarea noului strat de asfalt până la alte lucrări de infrastructură care intră în colaps la scurt timp după inaugurare”, explică Rise Project.

Potrivit sursei, printre beneficiarii amnistiei financiare s-au numărat Primăria Sibiu, condusă atunci de Klaus Iohannis, primăria Craiova în mandatul Liei Olguța Vasilescu, dar pentru un contract al predecesorului ei Antonie Solomon, primăriile din Constanța – fieful lui Radu Mazăre și al lui Nicușor Constantinescu, sau Sectorul 3 din Capitală pentru programul de izolare termică a blocurilor administrat de Robert Negoiță.

Rise Project scrie că cel mai mult a beneficiat de amnistia lui Dragnea Consiliul Județean Teleorman - suma de 7,3 milioane de euro a fost achitată din bugetul de stat pentru neregulile depistate în atribuirea contractelor. Banii însă trebuiau suportați de către Consiliul Județean Teleorman. În acest sens, Fiscul a trecut în 2013 la executarea silită a instituției ca să recupereze banii. Liviu Dragnea, ajuns între timp vicepremier, a promovat rapid, tot în 2013, un act normativ prin care a salvat instituția pe care o condusese în trecut de la plata sumelor respective, transferându-le la bugetul public. Așa s-ar fi întâmplat în mai multe localități din țară, inclusiv la Sibiu. Iată cum descrie Rise Project modul în care Primăria Sibiu a beneficiat de amnistia lui Dragnea:

„Pe 20 decembrie 2012, în ultima zi de ministeriat a lui Eduard Hellvig, Ministerul Dezvoltării aproba o finanțare de aproape 9 milioane de euro pentru primăria Sibiu condusă de Klaus Iohannis. Banii erau pentru construcția unui viaduct. După trei luni, primăria lui Iohannis a găsit și un grup de constructori care să preia lucrarea.

La finalul anului 2015, podul a fost finalizat, dar a venit la pachet cu o investigație a Comisiei Europene. Experții de la Bruxelles au constatat că licitația inițială a avut niște criterii prin care unele firme erau eliminate fără a putea concura cu adevărat pentru contract. Din șapte oferte, șase au fost eliminate.

Consorțiul câștigător ales de primăria lui Iohanis era format din companiile: Construcții S.A., Sinecon, Wilhelm Geiger GMBH&CO.KG, Geiger Transilvania.

Cele patru companii au avut în ultimii zece ani contracte de peste 300 de milioane de euro, mare parte din ele cu primăria Sibiu sau cu alte instituții publice din Transilvania. Construcții S.A. și Sinecon sunt deținute printr-o serie de alte firme ale sibianului Ioan Tuşinean și ale partenerilor săi Rozalia Maria Sitar şi Marius Mircea Sitar. Partenerii lor din Germania au o afacere de familie în domeniul construcțiilor, înființată în 1920.

Neregulile indicate de experții europeni au fost verificate și confirmate în iulie 2016 de departamentul de audit al Ministerului Dezvoltării condus de clujeanul Vasile Dîncu. Nota de plată a fost stabilită la 1,5 milioane euro. Supărarea a durat doar trei luni, pentru că același minister a folosit metoda Dragnea și a șters a amenda primăriei lui Iohannis”.

Am solicitat un comentariu al Primăriei Sibiu cu privire la cele menționate în articolul Rise Project. Vom reveni cu răspunsul când îl vom primi.

Mai trebuie să menționăm că printre lucrările din județul Sibiu care au mai beneficiat de amnistie - conform datelor analizate de jurnaliștii de la Rise - se mai numără modernizarea DJ 142E Dârlos - Alma - Dumbrăveni - Hoghilag - DN 14, km 0+000 - 20+130 (nereguli în valoare de 691.667 lei), modernizarea DJ 105G Sadu - Râu Sadului - Sadurel KM 21+250 - 41+425 (nereguli de 412.390 lei), crearea și modernizarea infrastructurii de valoare turistică a patrimoniului cultural al Muzeului Civilizației Tradiționale din Dumbrava Sibiului (nereguli de 145.122 lei) și modernizarea DJ 106 Sibiu-Cornățel-Alțâna-Bârghiș-Agnita (nereguli de 339 lei). În cazul acestor lucrări, este vorba despre contracte semnate de Consiliul Județean Sibiu între 2010-2014.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Eu

Acum 4 ani

O uitat Alamorul lui Arcas! Ce povesti, l.a iubit Dracnea candva pe Johannis...in viata anterioara!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus