Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Polițiștii au astăzi „Summit-ul” lor, tot la Sibiu

Polițiștii au astăzi „Summit-ul” lor, tot la Sibiu

Polițiștii europeni se întâlnesc astăzi, la Sibiu, pentru a dezbate cele mai importante probleme profesionale, financiare și logistice din linia lor de muncă. Potrivit reprezentanților Poliției Române, data de astăzi a fost aleasă simbolic pentru această întâlnire, un factor de decizie fiind și refuzul Primăriei Sibiu de a da aviz favorabil protestului pe care autoritățile au vrut să îl țină în centrul orașului.

Problemele poliţiştilor europeni sunt analizate astăzi în Reuniunea anuală a EPU, care este găzduită  în județul Sibiu, mai exact în Păltiniș. Tema întâlnirii este „Without police-protection, no security” (n.r. „Fără protecția poliției, nu există siguranță”). Federația Europeană a Sindicatelor din Poliție (EPU), organizatoarea evenimentului, îl are în prezent ca președinte pe mr. Gerrit van de Kamp, polițist din Olanda.

„Tema reuniunii și data acesteia au fost stabilite simbolic - având în vedere faptul că Primăria Sibiu a refuzat cererea SNPPC, din luna februarie, de organizare a unui miting al polițiștilor, în data de 9 mai - pentru a atrage atenția șefilor de state sau de guverne prezenți, astăzi, la Summit-ul informal de la Sibiu, dar și mass-mediei și opiniei publice, asupra problemelor profesionale, financiare și logistice care grevează activitatea structurilor polițienești din Europa - autorități implicate nemijlocit în gestionarea ordinii și securității publice, prin misiunile cotidiene derulate în slujba cetățenilor și a societății, în ansamblu”, arată organizatorii.

Participanții vor dezbate, în detaliu, conceptul-suport pe care l-a dezvoltat și îl susține, în ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene, EPU: ,,Standarde minime pentru o securitate maximă", concept care are în centrul atenției modelul unei dotări minimale-standard pentru polițiști, în calitate de oamenii ai legii, aflați în prim-planul combaterii fenomenului infracțional.

„În viziunea EPU, susținută și de către SNPPC, prin demersuri concrete către factorii decizionali din România, dotarea minimală include: mijloace de protecție individuală și colectivă; echipament personal adecvat misiunilor, anotimpului și stării vremii; mijloace de intervenție și de mobilitate; mijloace de sprijinire/salvare a victimei; mijloace de răspuns la reacția violentă a infractorilor, inclusiv de neutralizare, imobilizare și transport la secția de poliție, atunci când situația și legea impun acest lucru etc”, spun aceștia.

Totodată, în cursul acestei zile, reprezentanții SNPPC, împreună cu ceilalți participanți la Reuniunea EPU, se vor deplasa în Municipiul Sibiu, pentru a monitoriza respectarea drepturilor polițiștilor implicați în misiuni, cu prilejul Summit-ului șefilor de stat sau de guvern.

IMG-20190509-WA0024

Informații de background

Demersul EPU – cea mai mare organizație polițienească din UE, care reprezintă interesele sindicale a circa 800.000 de poliţişti din 18 state – se circumscrie contextului european al ultimilor ani, marcat de migraţia masivă din unele regiuni islamice şi traficul ilegal de persoane, de terorismul exacerbat din unele state occidentale, de crima organizată transfrontalieră şi de criza încă actuală a refugiaţilor.

În acelaşi timp, EPU scoate în evidenţă nevoia unui climat adecvat de  securitate socială, la care au dreptul cetăţenii şi comunităţile din Statele Membre UE, nevoie care  nu se poate concepe în afara efortului colectiv al Poliţiilor / Poliţiilor de Frontieră din Europa.

La reuniune participă reprezentanți ai celor mai semnificative sindicate polițienești din: Lituania, Letonia, Polonia, Bosnia, Bulgaria, Ucraina, Olanda, Croația, Spania, Austria, Germania, Moldova și Romania.

SNPPC (n.r. Sindicatul National al Polițiștilor și Personalului Contractual) este partener al evenimentului, sprijinind logistic și operațional buna desfășurare a acestuia. Organizația este reprezentată de către președintele Dumitru Coarnă, vicepreședintele Mihai Zlat și președintele Biroului SNPPC din IPJ Sibiu, Angelin Ciobanu.

IMG-20190509-WA0023

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Anonymus

Acum 3 ani

poate ii invata pe politistii din Romania cum sa isi faca mai bine datoria si sa patruleze pe strazi si sa dea amenzi indiferent de statutul social si financiar al soferului si mai mult sa faca cu adevarat preventie si ordine in traficul sibian in care de cand s-a umplut de venetici este tot mai haos si mai multi nervi si agitatie... ar trebui un summit in fiecare saptamana poate asa vom vedea si noi mai multi politisti pe strazi si nu doar la trecerile de pietoni cu radarul ci si in trafic sa ii prinda pe adevaratii nelegiuiti...
Raspunde

IOAN MERES

Acum 3 ani

Disciplina ,trebuie sa existe in toate situatiile,si pt pieton si pt participantul la trafic,etc...De pilda pe str semafoarelor(sic!!!) exista un sin singur semafor la o singura trecere de pietoni...Oare costa atat de mult ca trecerile de pietoni di acest cartier supraaglomerat,sa fie semaforizate? Am sscris doar de strada semaforului pt. ca o cunosc si circul mai mult,in acea zona,dar sigur mai sunt si alte zone...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus