PNL ar fi votat la alegerile europarlamentare de 27,6% dintre românii care ales o opțiune de vot, în cadrul unui sondaj realizat de INSCOP, la comanda Academiei Române. PSD ar fi votat de 25,5% dintre alegători, iar Alianța 2020 de 16,5%. Cu voturi ce ar permite accederea în Parlamentul European mai sunt ALDE (9,2%) și Pro România (9,1%). UDMR este cotat cu 4,8%, iar PMP cu 3,9%.
Dacă sunt luați în considerare doar respondenții care au susținut că vor merge sigur la vot, distanța dintre PNL și PSD se micșorează. 26,4% ar vota PSD, în timp ce 26,1% ar vota PNL. Alianța 2020 ar trece de 20%, în timp ce Pro România și PMP ar obține 8,5, respectiv 8,2%.
Barometrul de Opinie Publică al României lansat astăzi anunță că peste 39% dintre români vor merge „sigur” la vot, pe 26 mai. „Datele politice sunt cele mai generatoare de interes. Nimeni nu spune din ce prezenţă au fost calculate cifrele anunţate la televizor în ultima lună. Lucrul acesta trebuie explicat. Nu putem vinde publicului orice cifră ca prognoză electorală. Exit-poll-urile sunt altceva. Trebuie privite cu mare precauţie sondajele de dinaintea alegerilor”, a explicat Darie Cristea, conferenţiar Universitatea Bucureşti.
76,4% dintre repondenţi sunt de părere că lucrurile în România merg într-o direcţie greşită. Procentul este asemănător cu cel din ultimii doi ani. Legat de Europa, 54,7% sunt de părere că direcţia este bună şi 30,6% cred că merg într-o direcţie greşită. „Creşte percepţia că în Europa lucrurile merg într-o direcţie bună. O observaţia interesantă, având în vedere că Uniunea Europeană se confruntă cu scepticism”, a mai spus el. Nivelul corupţiei, diferenţele dintre cei bogaţi şi cei săraci şi situaţia mediului înconjurător se numără între subiectele ce îi preocupă pe români.
59% dintre români sunt de acord cu referendumul
Legat de referendum, 59% dintre cei chestionaţi au fost de acord cu faptul că preşedintele Klaus Iohannis a decis convocarea unui referendum privind situaţia Justiţiei, iar 23,8% nu au fost de acord. Armata, Biserica Ortodoxă Română şi Academia Română sunt instituţiile care suscită cea mai de încredere, urmate de Poliţie, în timp ce NATO (56,1%) şi Uniunea Europeană (55,3%) sunt instituţiile internaţionale cele mai de încredere pentru cei care au răspuns sondajului.
Barometrul a fost realizat de Academia Română, LARICS – Laborator pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu”.
Începând cu acest an, Academia Română va lansa, primăvara şi toamna, Barometrul de Opinie Publică al României. Datele au fost culese în perioada 12 aprilie - 3 mai 2019, iar la sondaj au participat 1.050 de persoane cu vârste de 18 şi peste 18 ani.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: sondaj de opinie , Parlamentul European , Biserica Ortodoxă Română , klaus iohannis , Comunicare Strategică , alegeri , Uniunea Europeană Guvernului P , Ştiinţe Politice , Academia Română , Academiei Române , Relații Internaționale , Universitatea Bucureşti , europarlamentare , Pro România , INSCOP , Analiza Războiului Informaţion , Darie Cristea , Opinie Publică
Vizualizari: 2171
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Ron
Acum 8 ore
Mișu Mare
Acum 9 ore
Newman
Acum 9 ore
Emil
Acum 10 ore
Xxx