Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Sondaj comandat de Academia Română. PSD și PNL, ”umăr la umăr” înainte de europarlamentare

Sondaj comandat de Academia Română. PSD și PNL, ”umăr la umăr” înainte de europarlamentare

PNL ar fi votat la alegerile europarlamentare de 27,6% dintre românii care ales o opțiune de vot, în cadrul unui sondaj realizat de INSCOP, la comanda Academiei Române. PSD ar fi votat de 25,5% dintre alegători, iar Alianța 2020 de 16,5%. Cu voturi ce ar permite accederea în Parlamentul European mai sunt ALDE (9,2%) și Pro România (9,1%). UDMR este cotat cu 4,8%, iar PMP cu 3,9%.

Dacă sunt luați în considerare doar respondenții care au susținut că vor merge sigur la vot, distanța dintre PNL și PSD se micșorează. 26,4% ar vota PSD, în timp ce 26,1% ar vota PNL. Alianța 2020 ar trece de 20%, în timp ce Pro România și PMP ar obține 8,5, respectiv 8,2%.

Barometrul de Opinie Publică al României lansat astăzi anunță că peste 39% dintre români vor merge „sigur” la vot, pe 26 mai. „Datele politice sunt cele mai generatoare de interes. Nimeni nu spune din ce prezenţă au fost calculate cifrele anunţate la televizor în ultima lună. Lucrul acesta trebuie explicat. Nu putem vinde publicului orice cifră ca prognoză electorală. Exit-poll-urile sunt altceva. Trebuie privite cu mare precauţie sondajele de dinaintea alegerilor”, a explicat Darie Cristea, conferenţiar Universitatea Bucureşti.

sondaj inscop 2

76,4% dintre repondenţi sunt de părere că lucrurile în România merg într-o direcţie greşită. Procentul este asemănător cu cel din ultimii doi ani. Legat de Europa, 54,7% sunt de părere că direcţia este bună şi 30,6% cred că merg într-o direcţie greşită. „Creşte percepţia că în Europa lucrurile merg într-o direcţie bună. O observaţia interesantă, având în vedere  că Uniunea Europeană se confruntă cu scepticism”, a mai spus el. Nivelul corupţiei, diferenţele dintre cei bogaţi şi cei săraci şi situaţia mediului înconjurător se numără între subiectele ce îi preocupă pe români.

59% dintre români sunt de acord cu referendumul

Legat de referendum, 59% dintre cei chestionaţi au fost de acord cu faptul că preşedintele Klaus Iohannis a decis convocarea unui referendum privind situaţia Justiţiei, iar 23,8% nu au fost de acord. Armata, Biserica Ortodoxă Română şi Academia Română sunt instituţiile care suscită cea mai de încredere, urmate de Poliţie, în timp ce NATO (56,1%) şi Uniunea Europeană (55,3%) sunt instituţiile internaţionale cele mai de încredere pentru cei care au răspuns sondajului.

Barometrul a fost realizat de Academia Română, LARICS – Laborator pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu”.

Începând cu acest an, Academia Română va lansa, primăvara şi toamna, Barometrul de Opinie Publică al României. Datele au fost culese în perioada 12 aprilie - 3 mai 2019, iar la sondaj au participat 1.050 de persoane cu vârste de 18 şi peste 18 ani.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ionut

Acum 4 ani

Se confirma ca referendumul lui Iohannis ajuta PNL la obtinerea unui scor mai bun la europarlamentare si implicit pe Manfred Weber la o pozitie mai buna pentru candidatura la presedintia Comisiei UE!Sondajul nu spune ca referendumul va fi validat sau invalidat,fapt ce ma determina sa spun cu siguranta ca va fi invalidat daca pe langa partidele de la guvernare ,care au anuntat ca l boicoteaza ,mai sunt si alte partide sau cetateni cu drept de vot!
Raspunde

bere gratis

Acum 4 ani

:))))) Sondaj comandat de Academia Romana??? Dl Bratu, poate ai vrea sa verifici informatiile in loc sa le publici.... ca la scoala asa te invata... dar trebuie sa ai si pe cine.. e drept! Cat despre rezultatele sondajului... nu mai e mult pana sa iti dai seama ce bullshit ai publicat!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus