Sâmbătă,
05.10.2024
Innorat
Acum
14°C

INTERVIU Astrid Fodor, despre organizarea Summitului de la Sibiu: „Colaboratorii mei n-au făcut-o pentru bani”

INTERVIU Astrid Fodor, despre organizarea Summitului de la Sibiu: „Colaboratorii mei n-au făcut-o pentru bani”

În jur de 50 de angajați ai Primăriei Sibiu au fost implicați direct în organizarea Summitului UE de la Sibiu de pe 9 mai, care „au muncit de dimineață până seara” ca evenimentul să fie unul de succes. Aceștia nu vor primi sporuri, spune primarul Astrid Fodor, pentru că „ar însemna să-i umilesc”, precizează edilul orașului. În ziua în care consilierii locali au votat hotărârea care prevede ca mașinile să nu mai aibă acces în Piața Huet, am discutat cu Astrid Fodor despre concluziile organizării unui astfel de eveniment de anvergură.

Dna primar, câți angajați ai Primăriei din Sibiu au fost implicați în organizarea Summitului informal al liderilor UE de pe 9 mai? Spuneți-ne vă rog dacă ați prevăzut anumite prime sau sporuri pentru aceștia?

Grosso modo au fost implicați direct în jur de 50 de angajați din Primărie. Nu, nu sunt prevăzute sporuri, prime, pentru că toți au făcut-o cu drag și cu pasiune. Ei n-au făcut-o nici pentru premii, nici pentru suplimente, ci pentru că iubesc acest oraș și doresc ca acest oraș să crească, să se dezvolte, să aibă o imagine perfectă. În niciun caz nu se pune problema pentru colaboratorii mei. Să stai de dimineață până seara - niciunul n-a făcut chestia asta pentru bani.

N-am prevăzut și pentru că s-ar considera că i-aș umili. Am fost o echipă și ne-am comportat ca o echipă.

Din ce departamente au fost implicați cei mai mulți angajați?

Cei mai mulți care au fost implicați au fost din departamentele tehnice, spațiile verzi, domeniul public a fost extrem de implicat - cam din zona aceasta. Sper că nu uit pe cineva. Am avut și persoane speciale care s-au ocupat de voluntari, de cadouri etc. - pe fiecare i-am implicat acolo unde știe să facă cel mai bine lucrurile.

Ne puteți spune o sumă totală care s-a cheltuit din bugetul local pentru acest eveniment?

Nu vă pot spune o sumă și este foarte greu de stabilit, pentru că cele mai multe lucrări au fost de întreținere a orașului, pe care noi ni le-am planificat din timp. Acuma, noi le-am tras înainte. Bine, am făcut și niște achiziții speciale, dar tot ce am achiziționat se poate folosi în continuare. De exemplu, am achiziționat scaune, pe care le putem folosi inclusiv la Casa Căsătoriilor, covor - care se poate folosi în continuare la sala de ședințe. Deci, din tot ce am achiziționat nu e nimic ce va rămâne ulterior în depozit sau se aruncă. Am fost foarte atenți la cheltuirea banului public.

Acum trebuie să ne organizăm, să ne mutăm înapoi, avem alte priorități.

După toată această organizare, v-ați gândit să păstrați standardul, modificările care au fost făcute în oraș?

Modificări n-au fost multe: au fost niște restricții în circulație pe care nu dorim să le păstrăm. Însă ceea ce vom face acum după Summit, închidem Piața Huet. (...) Este o piață mult prea valoroasă, este cea mai veche piață din Sibiu și e păcat să fie acoperită cu mașini.

Există riscul ca în Piața Huet să dispară mașinile, dar să apară construcții de lemn care vor fi prezentate ca terase?

Nu există acest risc. În Piața Huet, dacă vor apărea terase, vor fi doar terase micuțe, drăguțe, cu scaune și mese și poate niște umbrele de soare. Deci, în niciun caz în Piața Huet nu vor fi aprobate structurile acelea de lemn. Piața nu este așa configurată pentru astfel de structuri de lemn.

Dar Piața Mică? Va deveni pietonală?

Nu putem totul deodată, pentru că trebuie să creăm și condiții de parcare. Când vom avea gata prima parcare subterană, cea de la gară, atunci urmează. Nu putem să dăm totul peste cap. Dar etapizat va ajunge și Piața Mică .

După organizarea Summitului, v-ați gândit ca Sibiul să mai poată găzdui evenimente de asemenea anvergură?

Orașul SIbiu este un oraș care se potrivește unor evenimente de anvergură și mai ales unor evenimente de ținută. Este unul dintre cele mai frumoase orașe din România - avem această minunată Piață Mare, avem piețele mici; acest centru istoric este unic. Și evenimente deosebite mi-aș dori să găzduiască cât mai multe.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Sibiul nostru

Acum 5 ani

Felicitări Primăriei și angajaților din ea; într-adevăr au dovedi profesionalism
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionut

Acum 5 ani

Niste fraieri,in capitalism muncesti pe bani!Daca Fodor pica ,cei care ii ia locul nu tine cont de aceste voluntariate!
Raspunde

Andrei

Acum 5 ani

D-na primar ori e mincinoasă ori trăiește într-o bula. Toată lumea se duce la lucru pentru bani, restul e can can. Sunt curios d-na primar își donează salariul și se duce la lucru benevol? Apropo in ce BMW-uri își plimbă dosul șefii din primărie? Să aibă vreo legătură cu summitul? Poate pun niște întrebări și așa zisii ziariști....
Raspunde

Luca

Acum 5 ani

Jalnic ... speram ca decizia inchiderii Pietei Mici sa coincida cu inaugurarea unei parcari subterane in Pta Mica . Dar probabil acest lucru se va face de catre un primar acceptat in Alianta Vestului .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus