Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
24°C

Huawei, pe lista neagră în SUA și blocată de Google. În România este promovată „diversitatea tehnologică”

Huawei, pe lista neagră în SUA și blocată de Google. În România este promovată „diversitatea tehnologică”

Compania americană Google a restricţionat accesul dispozitivelor Huawei la unele actualizări ale sistemului de operare Android, în urma măsurilor luate de preşedintele american Donald Trump împotriva companiei chineze, relatează BBC.

Decizia companiei Google vine după ce Administraţia de la Washington a adăugat Huawei pe lista întreprinderilor cu care companiile americane nu pot avea contact economic fără o licenţă.

Ce înseamnă acest lucru pentru utilizatorii de telefoane Huawei?

Reprezentanţii Google au transmis, prin intermediul unui comunicat, că „se conformează legii şi revizuieşte implicaţiile” posibile.

Compania Huawei nu a comentat deocamdată decizia luată de Google.

De asemenea, dispozitivele Huawei nu vor mai beneficia de actualizările de securitate ale Google şi de suport tehnic. Printre aplicaţiile care nu vor mai putea fi accesate de utilizatorii Huawei se numără YouTube şi Google Maps, precizează sursa citată de Mediafax.

Huawei este al doilea cel mai mare producător din lume de smartphone.

În ultimul timp, mai multe țări din vestul Europei au catalogat produsele chineze ca fiind un pericol la securitatea cibernetică. La sfârșitul anului trecut, Guvernul american a transmis oficialilor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate un avertisment legat de utilizarea echipamentelor producătorului chinez Huawei. Americanii cred că firma chineză reprezintă un risc, iar echipamentele furnizate pot fi folosite pentru spionaj, conform Wall Street Journal.

Compania chineză a negat aceste acuzații, precizând că activează independent de guvernul de la Beijing.

Huawei este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente pentru rețelele de comunicații, cu operațiuni inclusiv în România, țară aliată SUA și cu baze americane la Deveselu, scrie profit.ro. Tot conform aceleiași surse, în 2018 peste 500.000 români au achiziționat smartphone-uri Huawei, cele mai căutate fiind modelele Huawei P10 lite, P9 lite și P9 lite 2017.

Reacția autorităților române față de interzicerea produselor Huawei

Problemele legate de producătorul chinez au ajuns și în Parlament, după ce în decembrie 2018 Cehia a interzis oficial produsele Huawei. În luna aprilie deputatul Pavel Popescu l-a întrebat pe ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) despre această situație: „Intenționați să luați măsuri cu privire la produsele realizate de chinezi?” și „Care este riscul la care se supune România dacă aceste produse au fost realizate și în scopul spionajului?” au fost două dintre întrebările trimise oficalului din Guvern.

În răspuns, ministrul a înșiruit obiectivele instituției menționate în Hotărârea Guvernului privind funcționarea MCSI, după care a precizat că „Ministerul, în activitatea sa, promovează respectarea principiului neutralității tehnologice, prin prisma fenomenului convergenței tehnologiilor și contribuie, în limitele competențelor sale, la asigurarea implementării politicilor care se bazează pe promovarea diversității tehnologice”.

Acesta a mai adăugat că „România, în calitatea sa de stat membru al UE, se va ralia poziției comune europene privind un posibil risc al produselor Huawei pe piața Uniunii Europene și implict în România”.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Bravo

Acum 5 ani

Acesti chinezi comunisti, precum scursurile noastre de Teleorman, NU RESPECTA NIMIC. Drepturile de autor pentru chinezi sunt doar niste ifose care nu cotneaza... faptul ca au FURAT toata tehnologia si fura in continuare, pentru ei e o mandrie nationala ! Chian e cel mai mare pericol care paste civilizatia. E una dintre cele mai corupte tari, isi sclavesc oamenii, fura tot de la alte natiuni, iar mai nou mai si ameninta. Probabil la un moment dat va fi razboi, din cauza lor...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus