Luni,
26.07.2021
Cer Senin
Acum
29°C

Reacția Comisiei Europene după ce mii de români din diaspora nu au putut să voteze pe 26 mai

Reacția Comisiei Europene după ce mii de români din diaspora nu au putut să voteze pe 26 mai

Comisia Europeană a comentat situația în care s-au pomenit mii de români din străinătate, care nu au putut să voteze în cadrul  alegerilor europarlamentare de pe 26 mai 2019.

În cadrul unei conferințe de presă, purătorul de cuvânt al executivului de la Bruxelles a transmis că regulile UE cer statelor membre să garanteze că cetăţenii UE îşi pot exercita efectiv drepturile de vot.

„Organizarea alegerilor ţine de responsabilitatea şi competenţa autorităţilor naţionale", a spus purtătorul de cuvânt, referitor la desfăşurarea procesului de vot la secţiile de votare din străinătate, citat de Agerpres.

"În privinţa alegerilor europene, regulile UE (Directiva 93/109/CE) cer statelor membre să garanteze că cetăţenii UE îşi pot exercita efectiv drepturile de vot. Autorităţile naţionale trebuie să îi informeze pe votanţii UE care locuiesc pe teritoriul lor în timp util şi în mod corespunzător asupra condiţiilor şi aranjamentele detaliate pentru exercitarea dreptului lor de vot", a precizat purtătorul de cuvânt.
"Aşa cum a făcut la precedentele alegeri europene, Comisia va redacta un raport care va evalua cu atenţie desfăşurarea alegerilor în toate statele membre şi va trage lecţiile ce trebuie învăţate", a mai adăugat sursa citată.

Amintim că cele mai mari cozi la scrutinul europarlamentar au fost la secţiile din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Belgia. La solicitarea Autorității Electorale Permanente, Biroul Electoral Central a anunțat că nu poate fi prelungit votul din diaspora după ora locală 21:00. Oamenii s-au plâns mai ales de faptul că în secții au fost puține ștampile de vot, ceea ce a îngreunat procesul electoral.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

Liviu

Acum 2 ani

Guvernul Romaniei, trebuie sa demisioneze si sa raspunda Penal .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus