Luni,
30.01.2023
Innorat
Acum
-3°C

Maraton Sibiu. Diana, câștigătoarea cursei de zece km și pasiunea ei de doi ani. ”Au zis că sunt prea mare”

Maraton Sibiu. Diana, câștigătoarea cursei de zece km și pasiunea ei de doi ani. ”Au zis că sunt prea mare”

39 de minute și 32 de secunde i-au trebuit Dianei Panța să termine cursa de zece kilometri din cadrul Maratonului de la Sibiu și să obțină, astfel, cel mai bun rezultat feminin la această competiție. Diana Panța are o poveste care poate reprezenta o inspirație pentru toți cei care cred că au șansa unui nou început.

La 20 de ani, Diana Panța este studentă la Facultatea de Științe Economice din cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu. Iar succesul ei în cadrul maratonului de la Sibiu vine în condițiile în care a început să se antreneze în atletism aproximativ doi ani.

”Am încercat să fac sport pe la 12 ani, m-am dus la stadion și am dat niște probe la CSȘ, dar m-au refuzat, au zis că sunt prea mare să mă mai apuc de sportul acesta. N-am insistat. Prin clasa a XII-a, m-am gândit că după ce termin liceul aș putea merge la Academia Forțelor Terestre. Pentru admitere însă aveam nevoie de pregătire fizică și am venit tot la stadion să alerg”, povestea Diana, pentru Turnul Sfatului, în urmă cu trei săptămâni. Pentru să se simțea bine alergând, în acea primăvară-vară s-a și înscris la două competiții locale: Semimaraton-ul și Night Cross Challenge. ”Am urcat pe podium, am luat locul 2 deși, la cum văd lucrurile acum, nu eram deloc antrenată”, spune Diana.

La antrenamentele de pe Municipal, Diana a cunoscut-o pe Daniela Cârlan, sibianca fostă vicecampioană europeană la atletism și participantă la Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena.”Când mi-a spus că are 18 ani și că vrea să alerge am fost puțin circumspectă, dar am chemat-o la stadion să văd ce poate. Adevărul este că sunt unele sporturi, cum este cel de anduranță, la care poți să începi și mai târziu. După ce am văzut-o la primul antrenament am știut că putem pleca la drum. De fapt, cred că a fost primul ei antrenament pe ceas și a avut un tempo foarte bun, într-un timp foarte bun. A fost o surpriză plăcută pentru mine”, amintea Daniela Cârlan.

O lună și jumătate mai târziu, Daniela a îndemnat-o să participe la proba de semimaraton a Maratonului București, unde primise cadou o înscriere gratuită. Diana nu doar că s-a prezentat foarte bine, dar a și obținut locul trei, cu un timp cu care s-ar mândri mulți sportivi.

Totul a culminat în aprilie 2019, când Diana a obținut locul 2 la Campionatele Naționale de Atletism de la București, reușind să alerge 10 kilometri în 36 de minute și 48 de secunde. ”Un timp excelent pentru ea”, spune Daniela Cârlan.

În prezent Diana continuă antrenamentele cu mai multă pasiune ca oricând și s-ar bucura să găsească sponsori care să o ajute cu deplasările la competiții.

”Am ajuns să fac, în medie, cinci antrenamente pe săptămână și aș face și mai multe dacă aș putea. Îmi place foarte mult și fac totul cu pasiune și bucurie. Chiar cred că se poate să mergi și la școală, la examene, la cursuri, și se poate și să faci sport. Mă bucur că familia mă susține, mă bucur că am descoperit această pasiune și sunt determinată să mă dedic sportului în următorii patru, cinci ani”, spune Diana Panța.

Antrenoarea ei crede că dacă va reuși să canalizeze această pasiune a Dianei într-un set de antrenamente specifice și sistematice, pe termen lung ar putea participa chiar la competiții de maraton.

”Sunt zile când dacă n-ar trebui să meargă la bibliotecă sau la școală și i-aș zice să alerge 25 de kilometri ar face-o și îmbrăcată în blugi, atât de mult îi place”, concluzionează antrenoarea Daniela Cârlan.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus