Miercuri,
25.11.2020
Cer Senin
Acum
4°C

Forbes: Sibiul urcă în clasamentul celor mai bune orașe pentru afaceri. „Orașul este un magnet pentru români”

05 Iunie 2019 18:27

Forbes: Sibiul urcă în clasamentul celor mai bune orașe pentru afaceri. „Orașul este un magnet pentru români”

Forbes România a publicat noua ediție a clasamentului Best Cities 2019, în care face un top al orașelor în care este el mai bine să dezvolți afaceri. În acest an, Sibiul, cu a sa „consecvență germană”, a ocupat cea mai bună poziție - locul 6, fiind pentru al treilea an consecutiv printre cele mai bune zece orașe pentru afaceri.

Antreprenorii din Sibiu spun că nu este o surpriză poziționarea Sibiului în vârful clasamentului, dar recunosc că a aduce afaceri în oraș nu este un lucru suficient.

Forbes scrie că Sibiu este unul din cele mai importante oraşe din Transilvania cu un remarcabil potenţial de dezvoltare economică, avantajat şi de poziţionarea sa pe Coridorul IV Paneuropean şi beneficiind de un modern Aeroport Internaţional.

„Datorită a 13 proiecte Sibiul a intrat, pe locul 8, în Top 10 orașe din România, în funcție de numărul de proiecte pentru un „oraș inteligent” (smart city) în plan, în curs de implementare sau livrate, potrivit raportului „Radiografia Smart City România”, realizat de integratorul de soluții inteligente Vegacomp Consulting. Încă de pe vremea când primar al orașului era Klaus Iohannis, în aprilie 2014, Primăria Minicipiului Sibiu a publicat „Planul de Acțiune pentru Energie Durabilă”, pe care l-a inclus în proiectul mai larg „Sibiu – Oraș Inteligent”.

Începând cu anul 2017, Primăria Sibiu poate emite și prelungi în format electronic certificatele de urbanism și autorizația de construcție/desființare, precum și certificatele de atestare fiscală pentru terenuri și case, solicitările pentru acestea putându-se face tot online. Tot de anul trecut, agenții economici sunt notificați pe email dacă le expiră acordul de funcționare” - mai scrie sursa.

Introducerea iluminatului inteligent în parcuri, ghidul virtual la Grădina Zoologică, automatele stradale pentru plata parcărilor și piloni mobili în zona pietonală din centrul Sibiului sunt printre proiectele care au atras atenția autorilor clasamentului. Printre criteriile care au stat la baza creării clasamentului se numără Produsul Intern Brut, salariul mediu, stocul de investiții străine directe, rata șomajului, numărul de firme active, cifra de afaceri și profitul net mediu, dar și rețeaua de drumuri publice modernizate și căile ferate, precum și stocul de locuințe sau numărul de unități de învățământ.

Nu este o supriză să vedem orașul atât de sus într-un clasament al competitivității. Atuurile orașului sunt foarte vizibile în viața de zi cu zi și sunt datorate locuitorilor cu educație peste media națională, deschiși spre vest și tehnologii noi. Dar a aduce afaceri în oraș nu este suficient.

Domeniul unde eu consider că Sibiul se clasează pe locul 1 în România este calitatea vieții. Dimensiunea orașului care permite deplasarea pe jos, accesul la spații verzi (există alt oraș unde pădurea începe la câteva minute de centru?), o primărie orientată spre cetățean, evenimentele variate și calitatea serviciilor peste media națională determină companiile nu doar să vina la Sibiu, ci să rămână pe termen lung. Orașul este un magnet pentru românii care doresc să găsească un loc mai bun în țară și nu vor să plece în străinătate. Iar acest fapt le permite companiilor existente să continue expansiunea în ciuda unei piețe a muncii concurențială” - a comentat la solicitarea Turnul Sfatului Florin Miron, fondatorul și președintele KeepCalling, unul dintre cele mai de succes business-uri dezvoltate de un sibian.

Sibiul are un PIB de aproximativ 19,2 miliarde de lei și o rată a șomajului de 2%, fiind unul dintre cele mai dezvoltate județe din țară.

Clasamentul Forbes Best Cities 2019 este deschis de București, „ora exactă”, urmat de Timișoara, „Timișoara rezistă”, Cluj-Napoca, „în dezvoltare permanentă”, Arad, „conectat la occident” și Alba Iulia, „cel mai inteligent oraș”. După Sibiu urmează Brașov, „tot mai atrăgător”, Oradea, „modelul de succes”, Constanța, „pe harta businessului global” și Iași, „speranța Moldovei”.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor
Telefon:
0757201737

Comentarii

15 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

A

Acum 1 an

Pentru nivelul asta de bullshit ar trebui amendate trusturile media care arunca cu informatii foarte putin cercetate. Sibiul nu are sedii sau mai bine zis nu mai are sedii de firme aici. Sunt doar puncte de lucru iar "dezvoltarile" care au dus Sibiul pe locul 6 sunt cel mai mare praf in ochi. Cine nu si-a dat seama ca e doar propaganda din motiv ca Sibiul a avut niste evenimente in ultima vreme ar trebui sa isi reevalueze putin inteligenta. Ordinea ar trebui sa fie asa im realitate: București, Cluj, Timișoara, Iași, Oradea, Brașov, Constanța, Craiova, Sibiu si Alba Iulia. Cine a facut topul asta a folosit cei mai prosti parametri posibil. E ca si cum a diagnostica si trata o boala in funcție de culoarea ochilor unei persoane.
Raspunde

sibian

Acum 1 an

Mai bine taceai !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Omg

Acum 1 an

Craiova și Consatanta?!! Eu cred ca tu ai ca și criteriu principal numărul de țigani in clasamentul tău... Frustrarea e boala grea!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Brasov

Acum 1 an

După Sibiu urmează Brasov.....ha ha ha
Raspunde

Zumz

Acum 1 an

La capitolul "Cel mai scazut nivel de pesedism". Si e suficient ca sa urcam 10 locuri inaintea Brasovului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ridichie Iglesias

Acum 1 an

La capitolul Fufe incompetente fosfor si ciumpan.
Raspunde

sibian mandru

Acum 1 an

La cam toate !!! Hahahaha
Raspunde

Micâsasa

Acum 1 an

Cam la orice, practic. Brasovul are, inca mai multa populatie, in rest nu cred ca s-a tinut vreun summit la Brasov, sau a fost desemnta vreo capitala culturala sau se intrevede altceva decat banaltiati. Brasovul e un oras turistic frumos, dar ca si asezare, Sibiu, Alba, sau chiar Deva au o pozitie mai buna. Inca o chestie... sa-i multumiti partidului penalilor inculti PSD si celuilalt cuib de penali, ALDE, ca nu s-a facut NIMIC in sensul continuarii autostrazii de la Sibiu spre Brasov... si nici nu se va face, cu asemenea ratati in fruntea tarii...
Raspunde

Sergiu

Acum 1 an

La capitol aeroport si autostradă
Raspunde

Omg

Acum 1 an

Mai ieși din Brașov , prietene, si o sa vezi de ce! Sau nu poți sa ieși pe strada de ursi:))))
Raspunde

Dan

Acum 1 an

Brașovul nu poate concura astăzi la nici un capitol economic cu sibiul. Cultural se află la ani lumină. Înainte de a crede pe cineva consultă datele oficiale ale Regiunii de Dezvoltare Centru!
Raspunde

Klm

Acum 1 an

Mulți prosti pe aici , Brașovul este de 2 ori mai mare decât Sibiul , iar statistic vorbind de turism , afaceri , etc.....sunt date clare ca Brașovul este mult superior Sibiului. In rest numai de bine.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

cara:)ulea

Acum 1 an

Sibiu - oras de hoti si borfasi !
Raspunde

Dia

Acum 1 an

Orasul e frumos, chiar recent am fost, insa mi s-a parut plin de oameni ai strazii, de tigani, de grupulete dubioase formate de cei care-si zic"interlopi"...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus