Vineri,
17.09.2021
Parțial Noros
Acum
18°C

Bugetul FITS 2019: „A fost o bătălie uriașă pentru a fi similar cu cel de anul trecut”

Bugetul FITS 2019: „A fost o bătălie uriașă pentru a fi similar cu cel de anul trecut”

Pentru a reuși să se apropie de bugetul alocat Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu de anul trecut, Constantin Chiriac a decis să renunțe la anumite producții pe care TNRS ar fi trebuit să le prezinte publicului până la sfârșitul anului. 

Dacă anul trecut, înainte de debutul ediției cu numărul 25 a FITS, Constantin Chiriac anunța un buget de 13 milioane de lei, anul acesta directorul festivalului a spus că bugetul se apropie de cel de anul trecut, totul după o „bătălie uriașă” și un compromis din partea Teatrului Național Radu Stanca din Sibiu.

„A fost o bătălie uriașă pentru a putea avea un buget similar celui de anul trecut, la care s-a adăugat o contribuție specială de la Ministerul Culturii din Franța, prin Institutul Francez, precum și de la MAE, prin comisariatul creat special pentru sezonul româno-francez. E o contribuție mai mare din partea primăriei, pentru că am hotărât să renunțăm la producțiile pe care ar fi trebuit să le facem până la final de an și suma, prin hotărâre de Consiliu Local a fost adăugată pentru realizarea festivalului. Nu avem cum să vă dăm încă o mărime integrală a bugetului”, a spus Chiriac, în conferință de presă.
Așadar, în ceea ce privește banii veniți de la Primăria Municipiului Sibiu, anul trecut evenimentul a primit 7,4 milioane, iar anul acesta beneficiază de o finanțare de 8,1 milioane Lei. Potrivit informațiilor de la momentul actual, bugetul pe 2019 a suferit o scădere din partea Ministerului Culturii, de 800.000 de lei.

„Este un plus care vine prin Ministerul Afacerilor Externe și unul prin Ministerul Educației Naționale, iar cea mai importantă sumă vine de la primărie. Anul trecut au venit 4 milioane de la Ministerul Culturii – un milion pe bursă, din care anul acesta primim doar 500.000 și trei milioane pe FITS, din care anul acesta primim 2,7 milioane.

Cifrele FITS 2019

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se va desfășura pe perioada a zece zile (14-23 iunie 2019). La eveniment vor fi prezenți nu mai puțin de 3.300 de artiști și invitați, din 73 de țări.

Publicul se va putea bucura de 540 de evenimente, ce se vor desfășura în 75 de spații de joc, iar organizatorii estimează că festivalul ca aduna cel puțin 70.000 de spectatori pe zi.

Informații despre evenimente și spectacole veți găsi și pe sibfest.ro

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Papageno

Acum 2 ani

FITS sau FITSE? Dupa cum s-a desfasurat de vre-o 2 ani incoace, cred ca se potriveste mai bine al doi-lea acronim!
Raspunde

Frunze peste Morometi

Acum 2 ani

In ultimii ani au ajuns tot mai putine spectacole bune. E scandalos ca Primaria aloca 8,1 milioane de euro pentru 10 zile cand noi nu avem inca gropi si spitalele sunt la pamant. Scandalos! 8 milioane de euro!!! Cineva aude aberatiile astea? Voi stiti cate case pe persoana fizica are Costica?
Raspunde

MPT

Acum 2 ani

Toate că toate mai băieți dar noi nu avem încă o sală de teatru adevărată in Sibiu. Se tine un festival de teatru de nivel mondial într-un oraș fără o sală corespunzătoare. Bine că avem buget, avem Faust, avem numai mega giga de toate dar o SALĂ de teatru, pe când? Alo domnu' Chiriac? Mai lăsați gargara și faceți ceva care se și vede.
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Dar pentru constructia acelor sali multifunctionale nu duceti nici o batalie? Ca de vreo 10 ani se tot doresc construite. Propun ca anul viitor, cu banii alocati festivalului, sa incepeti macar studiile de fezabilitate si poate doua caramizi puse una peste alta. Altfel, o sa ramanem un oras plin de evenimente culturale care nu au unde sa se desfasoare. In alta ordine de idei, mi-ar placea sa castige alegerile locale un primar care sa verifice macar de doua ori unde, cum si daca merita sa aloce atata banet pentru niste spectacole care nici macar nu pot logistic sa ajunga la cei interesati. Aici nu ma refer la gargara facuta pe seamna zecilor de mii de participanti din fiecare an ai festivalului care sunt numarati numai Chiriac stie cum si cu cata lipsa de realism. Da, scena poate sa fie orice strada, piata, cafenea sau bodega, dar totusi...parca actul cultural desavarsit are nevoie de ceva mai mult.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus