Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
15°C

Scrisoare pentru Dăncilă, semnată și de un profesor de la Drept din Sibiu. Decan: „El nu exprimă punctul de vedere al facultății”

Scrisoare pentru Dăncilă, semnată și de un profesor de la Drept din Sibiu. Decan: „El nu exprimă punctul de vedere al facultății”

Mai mulți profesori de la facultăţile de Drept din ţară îi cer premierului, într-o scrisoare deschisă, să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanţă de urgenţă. Printre inițiatori se numără un profesor de la Facultatea de Drept a ULBS. Decanul facultății spune că nu știe despre această scrisoare și că opinia colegului ei nu reprezintă poziția instituției.

Profesorii consideră că adoptarea Codului prin OUG echivalează cu un exces de putere, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Vioricăi Dăncilă, scrie Mediafax. Profesorii atrag atenţia că, potrivit Constituţiei, ordonanţele de urgenţă pot fi adoptate numai în situaţia în care sunt întrunite în mod cumulativ trei condiţii: existenţa unei situaţii extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată şi urgenţa să fie motivată în cuprinsul ordonanţei.

„Codificarea prin ordonanţă de urgenţă a întregii legislaţii care vizează organizarea şi funcţionarea autorităţilor administraţiei publice din România este o adevărată contradicţie în termeni, fiind absolut imposibilă justificarea urgenţei într-o asemenea situaţie. În limbajul specific specialiştilor în drept administrativ, adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a Codului administrativ echivalează cu un exces de putere, anume exercitarea dreptului de apreciere al Guvernului României cu încălcarea limitelor competenţei prevăzute de însăşi Constituţia României, în art. 115 alin. (4). Nu în ultimul rând, în opinia semnatarilor acestei scrisori, opera de codificare a legislaţiei în materia organizării şi funcţionării autorităţilor administraţiei publice trebuie să fie rezultatul voinţei Parlamentului României, ca unică autoritate legiuitoare a ţării”, susţin semnatarii scrisorii.

Aceştia menţionează că, de altfel, Codul administrativ a fost adoptat de Parlament în 2018 şi declarat neconstituţional, iar în asemenea situaţii, procesul legislativ trebuie reluat.

Scrisoarea deschisă este semnată de Alexandru Sorin Ciobanu, Bogdan Dima, Simona Gherghina şi Monica Amalia Raţiu de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, de Cristian Clipa, de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative a Universităţii de Vest din Timişoara, de Dacian Cosmin Dragoş şi Ovidiu Podaru, de la Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi de Manuel Guţan, de la Facultatea de Drept a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.

Manuel Guțan a confirmat pentru Turnul Sfatului că este unul dintre semnatari, menționând că a fost cooptat de colegii săi de la București în grupul inițiatorilor scrisorii.

„Am fost un grup restrâns de inițiatori, încă nu s-a închis lista de semnături, posibil să mai semneze și alții. Am lansat cât de repede am putut acel apel, pentru că se zvonea că ar urma azi în ședința de guvern să se adopte . Dar se pare că se amână și cu siguranță se vor alătura colegi din țară”, ne-a spus Guțan. Profesorul sibian a mai spus că nu a apucat să vorbească decât cu foarte puțini colegii de la facultate despre scrisoare, dar că subiectul va fi discutat în următoarele zile.
La rândul său, decanul facutății, Diana Vesmaș, ne-a spus că nu știe nimic despre intenția profesorilor care au venit cu această idee. Decanul presupune că Manuel Guțan a semnat scrisoarea „pe filieră politică” și că a avut tot dreptul să o facă, însă „el nu exprimă punctul de vedere al facultății; e membru al colectivului care are dreptul la opinie”.
„Oficial, la facultate nu a venit nimic și nici personal nu m-a contactat nimeni. Am auzit câte ceva despre acest subiect, dar nu l-am urmărit, pentru că sunt tot felul de cancanuri și presiuni politice, care pe mine profesional chiar nu mă interesează. O anumită mișcare politică promovează astfel de chestiuni în același timp cu moțiunea de cenzură și așa mai departe. Dar eu personal nu am vreo afiliere, de aceea nu m-a contactat pe mine nimeni”, a mai cometnat Diana Vesmaș. Decanul facultății precizeazză că nu are nicio problemă dacă și alți profesori vor semna scrisoarea adresată premierului.
Amintim că premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a afirmat că avizul Consiliului Economic și Social este unul consultativ şi că va vedea la următoarea şedinţă a Consiliului care sunt obiecţiile acestuia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

2 comentarii

Ura si la gara

Acum 4 ani

Nu este prima data cand profesori de la Sibiu semneaza, in calitate de specialisti, scrisori deschise in atentia autoritatilor. Dar acele cazuri nu v-au interesat, acum ati gasit sau vi se pare ca ati gasit „samanta de scandal” si v-ati apucat sa scrieti. Cine citeste textul scrisorii, vede ca nu are niciun substrat politic, ci se invoca principii de drept care se gasesc in orice manual de anul I. Este cel putin ciudat cum doamna decan, care preda drept administrativ, nu are nicio parere despre principiile juridice invocate de autori, dar isi da cu parerea privind „filiera politica” a acestora. Iar ziaristii locali care se uita in curtea ULBS ar putea discuta, pana la astfel de initiative, cazurile recente de plagiat, care fac de ras anumite „partide” din sanul institutiei. Asta, daca ar fi profesionisti si nu simpli cautatori ai falsului senzational cu orice pret.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermanndorf

Acum 4 ani

La ce cosangvinizare e la universitatea sibiana, nici nu e de mirare ca sar toate rebuturile sa-si salveze posturile in care nu fac nimic, pe zeci de mii de lei lunar si excursii in Tailanda pe banii studentilor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus