Marţi,
05.07.2022
Ploi Scurte
Acum
21°C

Interviu cu antrenorul Iulian Merintean, Școala de Fotbal ”Alma”: Nici pe ''maidan'' nu prea se mai face sport

Interviu cu antrenorul Iulian Merintean, Școala de Fotbal ”Alma”: Nici pe ''maidan'' nu prea se mai face sport

Vara, în plină vacanță, e momentul perfect pentru copiii din Sibiu să meargă la o școală de fotbal. Am vrut să vedem care sunt condițiile, cât se plătește, și cum se mai face sport în Sibiu, în general. Am stat de vorbă cu unul dintre cei mai cunoscuți antrenori din oraș, profesorul Iulian Merintean de la Clubul Sportiv ALMA Sibiu.

Câți copii aveți înscriși în acest moment? De ce le recomandați sibienilor să își aducă copiii la această școală de fotbal?

În momentul de față avem înscriși aproximativ 280 de copii, număr care este într-o continuă creștere. Recomandăm oamenilor să vină înspre noi deoarece avem un grup de antrenori tineri licențiați UEFA, oferim condiții de pregătire optime pentru fiecare nivel de vârstă, facem calitate atât pe plan sportiv cât și uman - educație prin sport, participăm an de an în toate competițiile organizate de AJF (n. r. Asociația Județeană de Fotbal), iar de anul acesta și în cele organizate de FRF precum Campionatul National U19 și U17.

Colaborăm cu multe cluburi din țară și din afară prin diverse modalități: participări la turnee, schimburi de experiență, jucători transferați etc. La Alma vor găsi un loc unde copilul va învăța fotbal trecând prin toți pașii necesari fiecărei vârste, să câștige și să piardă, să îți facă legături de prietenie ce vor dura o viață, să facă față emoțiilor și situațiilor stresante, să nu renunțe atunci când e greu. Copilul se  va dezvolta din punct de vedere fizic armonios și sănătos. La Alma dorința copilului de a participa la activitățile clubului, meciuri oficiale, turnee, cantonamente, campionate, cu  entuziasm și dorința de performanță este importantă, de aceea prin antrenamente și comportament încercăm să nu pierdem acest factor.

Care sunt cele mai mari performanțe pe care le-a avut școala?

Cele mai notabile performanțe pe care pot să le evidențiez se referă la faptul că am fost campioni județeni la grupele 2003, 2005 și 2006. Și asta nu e tot, avem turnee câștigate în țară cât și afară: Cupa ''Djerap'' Kladova din Serbia, ''Juniors Cup'' din Albena, Bulgaria, Cupa ''Hagi Danone'' chiar din județul Sibiu sau Cupa ''Ariston'' din Russe, Bulgaria. Aș mai menționa locul șase în Cehia, la ”Roudnice Cup”, unde am avut adversari echipe puternice, precum: Hannover 94, Sparta Pragha, Victoria Plnzen, Staek Berlin, Dynamo Berlin și Tempo Praga. Nu în ultimul rând, avem jucători plecați la FC Hermannstadt, la Dinamo Bucuresti, la Ardealul Cluj și altele.

Ce condiții trebuie să îndeplinească copiii la înscriere?

Copiii trebuie să fie apți din punct de vedere medical și să le placă fotbalul. După selecție noi organizăm fiecare copil în grupe de avansați și începători la fiecare categorie de vârstă.

Ce taxe trebuie plătite de aceștia și cât sunt de mari? 

La noi taxa este 100 lei pe lună, această taxă reprezentând: antrenori licențiați UEFA, plata chiriei pentru stadioane, mingi, jaloane, materiale și participarea în toate competițiile oficiale.

iulian merintean

Aveți jucători antrenați aici în ultimii ani care au ajuns cunoscuți?

Pot să vi-l dau ca exemplu pe Niță Loren care a petrecut cea mai mare parte a junioratului la noi iar acum face parte din lotul celor de la FC Hermannstadt. Fiind înfințați din 2010, de aproximativ șase ani, suntem organizați pe grupe de vârstă, iar jucătorii în următorii ani vor ajunge la vârsta în care vor face pasul la echipe de seniori. Tocmai de aceea din acest an ne înscriem în Campionatul Național la U19 și U17.

Ce condiții oferă școala de fotbal? Cum e starea stadioanelor, sunteți mulțumiți de condițiile pe care le aveți?

Condițiile sunt bune, dar tot timpul e loc de mai bine. Avem trei locații de antrenament: stadionul Voința, care este în stare foarte bună, stadionul municipal 2, Cutiuța – cum i se mai spune, care este teren sintetic și mai sunt terenurile sintetice de pe Bulevardul Vasile Milea.

Ce părere aveți despre facilitățile sportive în Sibiu? Sunt copiii îndrumați să facă sport, au îndeajuns de multe locuri amenajate pentru asta? 

Părerea mea e că în Sibiu copiii sunt îndrumați către sport deoarece există un număr mare de practicanți, dar din păcate, din punct de vedere al facilităților și a locurilor amenajate eu cred că este sufocat.

Dar sportul în școală? Cum îl catalogați? 

Prea puțin, din păcate, având în vedere că nici pe ''maidan'' nu prea se mai practică, cluburile sportive rămân o alternativă necesară în dezvoltarea viitoarelor generații.

Interviu realizat de bianca Lăpădat

Foto: Alma Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

yyy

Acum 3 ani

e trist daca terenurile de pe Milea si Cutiuta sunt prezentate drept conditii bune. un copil crescut de la 12 la 17-18 ani pe sintetic iese din juniorat cu articulatiile distruse, mai joaca 2-3 ani maxim in div C si se lasa in afara de Vointa si Mecanica nu sunt terenuri pentru copii bune in Sibiu. mai era unul in Marmelada daca o mai exista...
Raspunde

Incompetenta

Acum 3 ani

Ai perfectă dreptate YYY. Sibiul în materie de infrastructură sportiva e la pământ. Nu s-a investit aproape nimic pentru segmentul de copii si juniori la niciun sport. Probabil ca dezvoltarea, educatia sportiva, sanatatea copiilor si poate chiar o cariera nu e importanta pentru administratia locală. Primăria, în incompetenta ei /domeniu, se lauda acum cativa ani cu "o bază sportivă noua" - terenul de antrenament de la Municipal, in care a investit mult, a pus sintetic, a iesit prost si denivelat, acum 30 de ani era acolo un teren mult mai bun decat e acum. Investim în balciuri si avem copii grași și cocosati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus