Vara, în plină vacanță, e momentul perfect pentru copiii din Sibiu să meargă la o școală de fotbal. Am vrut să vedem care sunt condițiile, cât se plătește, și cum se mai face sport în Sibiu, în general. Am stat de vorbă cu unul dintre cei mai cunoscuți antrenori din oraș, profesorul Iulian Merintean de la Clubul Sportiv ALMA Sibiu.
Câți copii aveți înscriși în acest moment? De ce le recomandați sibienilor să își aducă copiii la această școală de fotbal?
În momentul de față avem înscriși aproximativ 280 de copii, număr care este într-o continuă creștere. Recomandăm oamenilor să vină înspre noi deoarece avem un grup de antrenori tineri licențiați UEFA, oferim condiții de pregătire optime pentru fiecare nivel de vârstă, facem calitate atât pe plan sportiv cât și uman - educație prin sport, participăm an de an în toate competițiile organizate de AJF (n. r. Asociația Județeană de Fotbal), iar de anul acesta și în cele organizate de FRF precum Campionatul National U19 și U17.
Colaborăm cu multe cluburi din țară și din afară prin diverse modalități: participări la turnee, schimburi de experiență, jucători transferați etc. La Alma vor găsi un loc unde copilul va învăța fotbal trecând prin toți pașii necesari fiecărei vârste, să câștige și să piardă, să îți facă legături de prietenie ce vor dura o viață, să facă față emoțiilor și situațiilor stresante, să nu renunțe atunci când e greu. Copilul se va dezvolta din punct de vedere fizic armonios și sănătos. La Alma dorința copilului de a participa la activitățile clubului, meciuri oficiale, turnee, cantonamente, campionate, cu entuziasm și dorința de performanță este importantă, de aceea prin antrenamente și comportament încercăm să nu pierdem acest factor.
Care sunt cele mai mari performanțe pe care le-a avut școala?
Cele mai notabile performanțe pe care pot să le evidențiez se referă la faptul că am fost campioni județeni la grupele 2003, 2005 și 2006. Și asta nu e tot, avem turnee câștigate în țară cât și afară: Cupa ''Djerap'' Kladova din Serbia, ''Juniors Cup'' din Albena, Bulgaria, Cupa ''Hagi Danone'' chiar din județul Sibiu sau Cupa ''Ariston'' din Russe, Bulgaria. Aș mai menționa locul șase în Cehia, la ”Roudnice Cup”, unde am avut adversari echipe puternice, precum: Hannover 94, Sparta Pragha, Victoria Plnzen, Staek Berlin, Dynamo Berlin și Tempo Praga. Nu în ultimul rând, avem jucători plecați la FC Hermannstadt, la Dinamo Bucuresti, la Ardealul Cluj și altele.
Ce condiții trebuie să îndeplinească copiii la înscriere?
Copiii trebuie să fie apți din punct de vedere medical și să le placă fotbalul. După selecție noi organizăm fiecare copil în grupe de avansați și începători la fiecare categorie de vârstă.
Ce taxe trebuie plătite de aceștia și cât sunt de mari?
La noi taxa este 100 lei pe lună, această taxă reprezentând: antrenori licențiați UEFA, plata chiriei pentru stadioane, mingi, jaloane, materiale și participarea în toate competițiile oficiale.
Aveți jucători antrenați aici în ultimii ani care au ajuns cunoscuți?
Pot să vi-l dau ca exemplu pe Niță Loren care a petrecut cea mai mare parte a junioratului la noi iar acum face parte din lotul celor de la FC Hermannstadt. Fiind înfințați din 2010, de aproximativ șase ani, suntem organizați pe grupe de vârstă, iar jucătorii în următorii ani vor ajunge la vârsta în care vor face pasul la echipe de seniori. Tocmai de aceea din acest an ne înscriem în Campionatul Național la U19 și U17.
Ce condiții oferă școala de fotbal? Cum e starea stadioanelor, sunteți mulțumiți de condițiile pe care le aveți?
Condițiile sunt bune, dar tot timpul e loc de mai bine. Avem trei locații de antrenament: stadionul Voința, care este în stare foarte bună, stadionul municipal 2, Cutiuța – cum i se mai spune, care este teren sintetic și mai sunt terenurile sintetice de pe Bulevardul Vasile Milea.
Ce părere aveți despre facilitățile sportive în Sibiu? Sunt copiii îndrumați să facă sport, au îndeajuns de multe locuri amenajate pentru asta?
Părerea mea e că în Sibiu copiii sunt îndrumați către sport deoarece există un număr mare de practicanți, dar din păcate, din punct de vedere al facilităților și a locurilor amenajate eu cred că este sufocat.
Dar sportul în școală? Cum îl catalogați?
Prea puțin, din păcate, având în vedere că nici pe ''maidan'' nu prea se mai practică, cluburile sportive rămân o alternativă necesară în dezvoltarea viitoarelor generații.
Interviu realizat de bianca Lăpădat
Foto: Alma Sibiu
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Alma Sibiu , Campionatul Naţional , Iulian Merintean , Bulevardul Vasile Milea , Dinamo București , Ministrul Transporturilor , Clubul Sportiv Municipal Sibiu , fotbal , Școala Națională , Hagi Danone , Asociaţia Judeţeană , Ardealul Cluj , Raluca Merintean , Pentru Sibiu , stiri sibiu , Brașov Juniors Cup , Dynamo Berlin , Niță Loren , Roudnice Cup , Sparta Pragha , Staek Berlin , Tempo Praga , Victoria Plnzen , Gila Almagor , scoala de fotbal
Vizualizari: 6166
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Sibiu
Acum 2 ore
@Turnu Sfatului
Acum 3 ore
Un sibian
Acum 3 ore
@Emil
Acum 3 ore
SYLC