Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Descoperire istorică în Piața Aurarilor: „Îi va crește valoarea”

Descoperire istorică în Piața Aurarilor: „Îi va crește valoarea”

Atunci când a cumpărat un imobil în Piața Aurarilor din Sibiu, proprietarul era conștient de faptul că este vorba de un monument istoric. Nu știa însă că în interior avea să găsească ceva care va crește valoarea imobilului chiar mai mult. Este vorba despre o frescă de secol 16, care trebuie conservată, spun specialiștii.

Un tânăr afacerist mutat recent în Sibiu, a cumpărat imobilul cu numărul 3 din Piața Aurarilor, la prima vedere o clădire simplă, chiar banală, situată pe partea stângă a scărilor, cum coborâm dinspre Piața Mică. Ceea ce a știut însă încă de la bun început a fost că se află într-o zonă istorică, în care investițiile la fațade sunt destul de mari, pentru că necesită o atenție mare la conservarea acestei zone a orașului Sibiu.

 

O casă deosebită prin poziționarea în inima orașului, proprietarului i-a incitat curiozitatea această clădire, la care a început să lucreze imediat după ce a cumpărat-o. A făcut o cercetare în interior, pentru a vedea în ce stadiu se află clădirea și ce trebuie reparat și nu mică i-a fost mirarea atunci când a descoperit câteva picturi istorice pe pereții dintr-una din încăperi, precum și un blazon pe o grindă.

„Practic, ideea inițială era de a schimba pardoselile, pentru că erau afectate de umiditate și erau denivelate, de a rezolva umiditatea în pereți, pentru că în zona scărilor tot timpul sunt probleme, precum și de a face o baie și o mini bucătărie. Discuțiile au început din toamna anului 2017 și lucrul efectiv a început în 2018. Autorizația am primit-o prin aprilie 2019”, spune Gabriel Roșca, arhitectul care se ocupă de apartament.
 

Tânărul proprietar a fost impresionat de ceea ce a găsit și a anunțat că ar vrea să păstreze pe cât posibil fresca și blazonul. Momentan nu se cunosc foarte multe informații despre aceste elemente, în afara faptului că par a fi vechi de câteva sute de ani.

„Doar pe un perete se vedea ceva la început, iar acum, pe tavanul original cu grinzi fasonate din lemn, se poate vedea un blazon. Proprietarul apreciază toate părțile acestea originale, autentice ale clădirii. Aici (n.r. arătând spre peretele cu cea mai mare frescă) nu se știe exact ce este. Pare a fi o pictură exterioară, o pictură decorativă destul de rar întâlnită în case. Poate mai sus dacă se desface vom găsi cerbi și căprioare. Elementele sunt din secolele 16-17 și unul din secolul 19. Proprietarul e obligat să facă o cercetare, ceea ce s-a și făcut. Mai mult de atât nu e obligat să facă. Apoi trebuie să spună dacă păstrează fresca sau nu”, arată arhitectul.

fresca imobil piata aurarilor (7)

Acesta spune că fresca va fi cu siguranță mult mai interesantă peste o lună, o lună jumătate, când vor ști exact ce vor face cu fresca.

 

Direcția de Cultură salută decizia proprietarului

Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Sibiu aplaudă inițiativa proprietarului și spun că rezultatul conservării elementelor istorice găsite va crește cu siguranță valoarea imobilului.

„Proprietarului i-am recomandat să conserve fragmentele de frescă și să continue studiile de specialitate. Vom urmări evoluția lucrărilor. Cert este că tânărul care deține imobilul este foarte încântat de descoperirea făcută și își dorește să se îngrijească de ea. Rezultatul va crește cu siguranță valoarea imobilului, într-un mod evident, deși nu știm la momentul actual cât de mult”, spune Valentin Delcă, directorul DJC Sibiu.
fresca imobil piata aurarilor (23)

Lucrările ar trebui să fie finalizate în aproximativ două luni. Proiectul ar fi avut un termen mult mai mic, însă toate aceste descoperiri au devansat lucrările.

fresca imobil piata aurarilor (22) fresca imobil piata aurarilor (14) fresca imobil piata aurarilor (15) fresca imobil piata aurarilor (12) fresca imobil piata aurarilor (9) fresca imobil piata aurarilor (10) fresca imobil piata aurarilor (5) fresca imobil piata aurarilor (3) fresca imobil piata aurarilor (2) fresca imobil piata aurarilor (1) fresca imobil piata aurarilor (6)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Cris

Acum 4 ani

M-a bucur din suflet ca aceste clădiri se renovează ușor , ușor . Sa fim sinceri si sa nu ne ascundem după deget, in acea zona este o mahala de nedescris . Foarte mulți indivizi care locuiesc acolo sunt de ultima clasa. Din păcate amprenta comunismului, activiștilor de partide etc .este foarte puternica de văzut si simțit. Vreau sa văd încă un centru unui oraș in aceasta lume unde oameni care nu au bani de o pâine sau Dinți in gura , câini care sunt mari cât vaca stau pe geam si le atârna balele pe zid unde lasă urme istorice , trăiesc in clădiri monumente istorice. Este o batjocorea pentru munca sașilor munca si talentul de a construi aceste minunății. Clădirea mare , ruina de lângă restaurantul sindicat este o toaleta publica pentru oameni si animale, mai mult pentru oameni. Este o Rușine sa trăiești intr- un oraș si in centrul istoric sa ai de a face cu așa ceva...așa cum este o Rușine ca acea clădire minunata unde este Posta pe strada Mitroploiei nu are nimeni de când sa o renoveze, precum si multe alte clădiri. Comunismul a creț Blocuri precum cutiile de chibrituri unde oameni trăiesc ca șobolanii unii peste alții iar sașii au creat case minunate care din păcate prea mulți comuniști încă trăiesc in ele . Dacă ar fi o dreptate ar trebui dați afara din aceste case așa cum criminalii lui caeausescu si iubitorii lui au dat sașii afara din casele lor ca sa între activiștii de partid si alți criminali de acest gen . RUȘINE MIZERABILOR CARE SUNT RĂSPUNZĂTORI PENTRU AȘA CEVA ! Paraziți si târatori .
Raspunde

wut

Acum 4 ani

mutat de unde? iar "bijnitari" din sud?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Urnul

Acum 4 ani

Ba Cristi ba... De mâine scrie ma bucur legat... Și sa ai grija sa nu te muste the nazi grammar dog
Raspunde

Sib

Acum 4 ani

Ma bucur din suflet ca se nimereste ca o astfel de casa sa-si gaseasca un proprietar pe masura, un om care isi doreste sa conserve o bucatica de istorie, chiar daca va fi singurul care o va vedea. Felicitari, domnule proaspat proprietar si spor la treaba! Cu siguranta o sa aveti parte de o viata frumoasa intr-o casa fericita ca ati salvat-o! Ati putea sa-i invatati si pe altii ce inseamna toate astea, sa le impartasiti din bucuria dumneavoastra... daca v-ar asculta cineva...
Raspunde

Ada

Acum 4 ani

Interesant, Directia de Cultura „recomanda”? Sau, fiind vorba de un monument istoric, aplica strict prevederile Legii 422/ 2001 republicata? Felicitarile se cuvin proprietarului care a inteles (si apreciat) atat prevederile legii cat si valoarea pe care, prin restaurare (asta pretinde un monument istoric, nu reparatii sau, si mai inadecvat, „reabilitare”!), o va castiga respectiva cladire.
Raspunde

Nelutu

Acum 4 ani

Dupa plecarea sasilor, unii au intrat in aceste case abuziv si nu s-au mai dat dusi . Stiu cazuri in care foloseau parchetul pentru facut foc in sobe. Parerea mea este ca de aceste case sa se ocupe o institutie ,o fundatie , ceva facut legal . A-i da afara ,,precum criminalii de comunisti " inseamna ca si noi vom fi la fel ca ei ! Solutii exista ! Noi le asteptam !
Raspunde

TiTi

Acum 4 ani

"Dupa plecarea sasilor, unii au intrat in aceste case abuziv si nu s-au mai dat dusi" Nelutu a fost si mai rau, in ani 50 veneai de la lucru si vedeai o tabla albastra cu trei litere in alb pe care scria "ILL", batute cu cuie pe casa inseamna ca jegurile comuniste ti-a confiscat casa, dadeau oamenii afara si bagau de ale lor. Una dintre casele familiei mele de pe strada Moldovei a fost "cumparata" de un inalt comunist al sibiului cu 500 DM si niste pasapoarte, daca nu------
Raspunde

Cris

Acum 4 ani

Aveți perfecta dreptate Domnul Nelutu , nu este o idee prea buna de a fi dați afara pentru ca atunci nu vom fi nimic altceva decât ca ei . Oricum speram ca ceva bun si frumos se va întâmpla cu aceasta situație neplăcuta .
Raspunde

ilie

Acum 4 ani

Cris in cea ce ai scris pot sa te sustin ai scris foarte corect ma mir cum nu sau gasit unii sa scrie ca toate frescele de pe pereti sunt de pe timpul dacilor.
Raspunde

Cris

Acum 4 ani

Din păcate nu pot arată o poza pe care am făcut-o astăzi de dimineata pe strada Movilei nr.1 casa părăsită si dărăpănată care a devenit o toaleta publica pentru oameni ! Înțeleg pentru bietele animale dar pentru oameni? Sper ca turiștii sa nu o considere “ shit street art” si sa publice poza prin blogurile lor. Un rahat imens si hârtia igienica lângă el iar mirosul de urina te întâmpina de la depărtare . Cultura nu înseamnă numai spectacole si expoziții in centru , mâncare si băutura si stat pe terase zile întregi dar si comportamentul uman care lasă foarte mult de dorit prin împrejurimile centrului istoric.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus