Atunci când a cumpărat un imobil în Piața Aurarilor din Sibiu, proprietarul era conștient de faptul că este vorba de un monument istoric. Nu știa însă că în interior avea să găsească ceva care va crește valoarea imobilului chiar mai mult. Este vorba despre o frescă de secol 16, care trebuie conservată, spun specialiștii.
Un tânăr afacerist mutat recent în Sibiu, a cumpărat imobilul cu numărul 3 din Piața Aurarilor, la prima vedere o clădire simplă, chiar banală, situată pe partea stângă a scărilor, cum coborâm dinspre Piața Mică. Ceea ce a știut însă încă de la bun început a fost că se află într-o zonă istorică, în care investițiile la fațade sunt destul de mari, pentru că necesită o atenție mare la conservarea acestei zone a orașului Sibiu.
O casă deosebită prin poziționarea în inima orașului, proprietarului i-a incitat curiozitatea această clădire, la care a început să lucreze imediat după ce a cumpărat-o. A făcut o cercetare în interior, pentru a vedea în ce stadiu se află clădirea și ce trebuie reparat și nu mică i-a fost mirarea atunci când a descoperit câteva picturi istorice pe pereții dintr-una din încăperi, precum și un blazon pe o grindă.
„Practic, ideea inițială era de a schimba pardoselile, pentru că erau afectate de umiditate și erau denivelate, de a rezolva umiditatea în pereți, pentru că în zona scărilor tot timpul sunt probleme, precum și de a face o baie și o mini bucătărie. Discuțiile au început din toamna anului 2017 și lucrul efectiv a început în 2018. Autorizația am primit-o prin aprilie 2019”, spune Gabriel Roșca, arhitectul care se ocupă de apartament.
Tânărul proprietar a fost impresionat de ceea ce a găsit și a anunțat că ar vrea să păstreze pe cât posibil fresca și blazonul. Momentan nu se cunosc foarte multe informații despre aceste elemente, în afara faptului că par a fi vechi de câteva sute de ani.
„Doar pe un perete se vedea ceva la început, iar acum, pe tavanul original cu grinzi fasonate din lemn, se poate vedea un blazon. Proprietarul apreciază toate părțile acestea originale, autentice ale clădirii. Aici (n.r. arătând spre peretele cu cea mai mare frescă) nu se știe exact ce este. Pare a fi o pictură exterioară, o pictură decorativă destul de rar întâlnită în case. Poate mai sus dacă se desface vom găsi cerbi și căprioare. Elementele sunt din secolele 16-17 și unul din secolul 19. Proprietarul e obligat să facă o cercetare, ceea ce s-a și făcut. Mai mult de atât nu e obligat să facă. Apoi trebuie să spună dacă păstrează fresca sau nu”, arată arhitectul.
Acesta spune că fresca va fi cu siguranță mult mai interesantă peste o lună, o lună jumătate, când vor ști exact ce vor face cu fresca.
Direcția de Cultură salută decizia proprietarului
Reprezentanții Direcției Județene pentru Cultură Sibiu aplaudă inițiativa proprietarului și spun că rezultatul conservării elementelor istorice găsite va crește cu siguranță valoarea imobilului.
„Proprietarului i-am recomandat să conserve fragmentele de frescă și să continue studiile de specialitate. Vom urmări evoluția lucrărilor. Cert este că tânărul care deține imobilul este foarte încântat de descoperirea făcută și își dorește să se îngrijească de ea. Rezultatul va crește cu siguranță valoarea imobilului, într-un mod evident, deși nu știm la momentul actual cât de mult”, spune Valentin Delcă, directorul DJC Sibiu.
Lucrările ar trebui să fie finalizate în aproximativ două luni. Proiectul ar fi avut un termen mult mai mic, însă toate aceste descoperiri au devansat lucrările.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 12159
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ghița
Acum 3 ore
Emil
Acum 4 ore
Chitruta
Acum 5 ore
Ron
Acum 5 ore
Pop