Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Încetarea mandatului lui Astrid Fodor. Alte înțelesuri

Sigur că poate fi ușor de speculat faptul că un prefect de Sibiu, ajuns pe funcție cu sprijinul PSD, va fi contribuit major la debarcarea din funcția de primar a unui reprezentant FDGR. Dar a afirma că ”prefectul susținut de PSD, Adela Muntean, i-a luat mandatul primarului Astrid Fodor” este mult prea simplist formulat.

Pentru că, în primul rând, prefectul Adela Muntean și-a asumat responsabilitatea ignorării unei legi-cheie în povestea debarcării lui Astrid Fodor. E vorba de legea apărută în martie 2019, care – pe românește – spune că poți fi pedepsit pentru o situație de incompatibilitate doar în mandatul în care această situație s-a constatat. Dar această lege (59/2019, pentru conformitate) a fost dată în martie, înainte ca Înalta Curte de Casație și Justiție a României să decidă, definitiv, faptul că Astrid Fodor, ca viceprimar în 2012 – 2014, a fost incompatibilă cu calitatea de membră a unor consilii de administrație școlare (alt ”românism”, din moment ce Legea educației naționale o obliga pe Astrid Fodor să facă parte din astfel de consilii de administrație, de unde nici nu primea vreun ban). Prin urmare, dacă Înalta Curte nu a luat în considerare, la hotărârea pronunțată în luna aprilie 2019, legea promulgată în martie 2019, și prefectul Adela Muntean a decis să nu o ia în considerare acum, când a emis ordinul.

A ales calea cea mai simplă – instanța să decidă. Căci, dacă e să dăm crezare discuțiilor ”off the record” de prin oraș, toată povestea cu suspendarea a fost adusă din timp la cunoștința reprezentanților Forumului, în sensul că unii au fost înștiințați că va veni acest moment. Că a venit într-un stil lipsit de decență – printr-un anunț făcut în direct la Antena3 – asta face parte, cel mai probabil, din scenariile pe care este capabil să le construiască încă șeful PSD Sibiu, Bogdan Trif.

Iar lucrurile ar trebui să fie rapid clarificate. Astrid Fodor a anunțat deja că va cere, în contencios-administrativ, atât suspendarea, cât și anularea ordinului prefectului Adela Muntean, referitor la încetarea mandatului de primar înainte de termen. Din ce spun juriști specializați în contencios-administrativ, șansele de suspendare ale ordinului prefectului sunt ca și inexistente: pentru suspendarea ordinului trebuie demonstrate o urgență și un pericol. Or, Sibiul are un primar interimar, iar administrația se mișcă așa cum poate. Deci nicio urgență, niciun pericol. Iar judecarea anulării ordinului dat de Adela Muntean va urma o procedură care este prevăzută în legislație: procesul nu poate dura mai mult de 30 de zile, iar hotărârea ce urmează a fi pronunțată de Tribunalul Sibiu va fi definitivă, deoarece nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Prin urmare, până la finele verii acestui an, speța va fi tranșată definitiv. Și, dacă magistrații Tribunalului Sibiu vor judeca nu doar în litera, ci și în spiritul legii, Astrid Fodor ar trebui să redevină primar al orașului. Căci toată povestea din ultimele zile este rezultatul generalizatului haos legislativ care menține ceața peste pășunea mioritică în aproape orice domeniu.

Însă, ceea ce ar trebui să îngrijoreze FDGR-ul și pe Astrid Fodor sunt, totuși, non-reacțiile care au urmat acestui eveniment. Adică, să suspenzi un primar municipiu de județ ales cu peste 57% din voturi, iar reacțiile să fie cel mult pe Facebook poate fi semnul unui dezinteres major al locuitorilor orașului față de conducerea executivului local. Nu că m-aș fi gândit neapărat la proteste (deși, cei de la Vă vedem organizează, în continuare, zilnic, acțiuni în fața sediului PSD), dar măcar nivelul de atenție acordat acestei situații să fie unul sesizabil. Mai apoi, iese clar în evidență și situația celorlalte forțe politice locale. De exemplu, doar pe Facebook a reacționat, târziu și timid, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Liberala care, cel puțin teoretic, este partenerul principal al orașului în ceea ce ar trebui să fie cel mai mare proiect al momentului, noul spital județean. USR-iștii, de altfel extrem de bătăioși în orice alte situații, au tăcut și ei. Semne clare că pentru liberali, dar și pentru useriști, înlăturarea lui Astrid Fodor cu mâna celor de la PSD a fost o situație care nici că le putea pica mai bine. Peste un an urmează o nouă rundă de alegeri locale, iar din calculele de până acum aceste alegeri vor duce cel puțin la eliminarea majorității pe care FDGR o are în Consiliul local Sibiu din 2004 începând.

Nu este exclus nici ca cei de la FDGR să mizeze, în acest context, pe un calcul politic. Unul în care Astrid Fodor, ieșită victorioasă din procesele care vor urma curând, să ducă la scăderea influenței pe care PSD o are în Consiliul local. Căci, în acest moment, PSD este a doua forță politică în legislativul local al orașului, după FDGR, dar înaintea PNL.

După cum nu este exclus nici ca cei de la PSD, prin ordinul asumat de prefectul Adela Muntean, să încerce să arunce o umbră de îndoială asupra lui Astrid Fodor, numele cu cele mai mari șanse de a candida din partea FDGR pentru Primăria Sibiu, în primăvara care urmează.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Alzara 1918

Acum 3 ani

1. Măi Traiane , judecătorul aplică legea , prefectul respectă decizia judecătorului - oricare ar fi aceasta ! 2. Este evident ca primărița va recâștigă funcția in justiție . 3. Paradoxal - are noroc cu modificarea adusă de Iordache și contestata ( pe drept cuvânt de președinte ) . 4.Punerea in execuție a unei hotărâri judecătorești MU se contestă in strada , chiar dacă e la ...Va Vedem 4. Cetățenii au fost prin urmare mai inteligenți ... 5. Niciun cuvânt despre condamnarea rămasă definitiva a lui Virgil Popa pentru exact aceeași faptă ( CA la o grădinița in loc de liceu...) ? 6. Care a fost atitudinea in Parlament la votarea acestei legi stupide ? Cică “ lupta anticorupție “ gestionata la vremea aceea de ex-cuplul politic Basescu -Kovesi !
Raspunde

dan perjovschi

Acum 3 ani

corect. sibienii sint la volei pe plaja. iar PSD face ce stie sa faca... mizerii. Ma intreb ce se asteapta sa cistige cu acest tip de politica? voturi? stima?
Raspunde

yyy

Acum 3 ani

nu stiu ce se asteapta dar stiu sigur ce primesc...iubire din suedia
Raspunde

bere gratis

Acum 3 ani

Dl. autor, o mica observatie: suspendarea "a venit într-un stil deloc lipsit de decență" inseamna ca a venit intr-un stil PLIN DE DECENTA si nu sugereaza nicidecum lipsa desavarsita a decentei, asa cum orientarea scrierilor tale ar fi vrut sa indice... Astept cu interes sa citesc un material de-al tau care sa nu indice grave lacune de scriere, total incompatibile cu activitatea pe care o prestezi! Vorba aia: scriem, gresim, jurnalisti ne numim!
Raspunde

bere gratis

Acum 3 ani

Bun, vad ca ati corectat! Nu v-ar strica un om care sa se ocupe de corecturile creatiilor voastre.... probabil ar fi cel mai ocupat om al redactiei! :)) P.S: Cu placere! chiar daca nu mi-ati multumit... ;)
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 3 ani

Mulțumesc acum.. :)
Raspunde

Huaba

Acum 3 ani

Bla bla blaaaa !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus