Organizatorul Festivalului Internațional de Street Art, Andrei Oltean explică semnificația și istoricul mâzgăliturilor din Sibiu. Narv, Surp, lts, Hsk sau Troll sunt câteva dintre semnăturile prezente frecvent pe zidurile orașului. Deși aceste mâzgălituri, tag-uri, provin din cultura de artă stradală, SISAF nu promovează acest tip de atitudine de vandalism.
Andrei Oltean, în vârstă de 33 de ani, este organizatorul Festivalului Internațional de Street Art din Sibiu, cel mai mare festival de artă stradală din România. Festivalul se află la cea de-a cincea ediție și a adus în Sibiu 17 noi picturi murale, compoziții la care au lucrat unii dintre cei mai buni artiști din lume. Andrei Oltean este și muzician, fiind clăparul trupei Paradigma.
„Într-un fel, festivalul are de suferit pentru că oamenii confundă graffiti-ul cu picturile murale. Cred că toți ar trebui să facă diferența între artă și mâzgăleli. Din alt punct de vedere, ne ajută pentru că noi încercăm de fapt să educăm publicul. Eu sper ca în timp să facem totuși diferența între operele de artă și un throw-up (n.r.- un text cu marginea și cu fundalul literei de o singură culoare) aruncat aiurea”, explică Andrei.Tag-urile reprezintă un nume sau o semnătura stilizată iar pentru realizare se pot folosi diferite vopsele, dintre care cea mai frecvent utilizată este vopseaua la tub sub presiune, spray. Această formă de cultură stradală își are originea în Statele Unite ale Americii, unde erau folosite de mafioți pentru a-și delimita zonele în care activau. Cartierele erau împărțite depinzând de domeniul de activitate a grupului - un nume putea însemna că în zona respectivă protecția este asigurată de un anumit lider de grup, putea semnala o zonă cu trafic de droguri sau reprezenta manifeste politice.
„Tag-urile reprezintă prima formă de artă stradală care a apărut în 1920 în Satele Unite ale Americii. Acestea delimitau ariile gangsterilor în care activau. Tag-urile aveau și mari conotații politice și la noi au apărut cu <<Jos Ceaușescu>>. Plecând de la această formă de revoltă și tehnică de împărțire a teritoriilor au ajuns până la desăvârșirea stilului pe mai multe culori, pe umbre, pe scrisuri tot mai diverse. Din anii ’70 – ’80 au ajuns chiar să se întrepătrundă cu arta stradală, mai exact pictura murală. În concluzie, avem două drumuri care ne duc la arta stradală, primul și poate cel mai influent, drumul străzii adică graffiti, tag-uri și alte forme derivate ale acestora. Apoi drumul artiștilor plastici care termină universități de artă și aleg să părăsească zona de șevalet și ajung să picteze pe ziduri”, explică clăparul trupei Paradigma.
„Orașul are o anumită alură, haideți să nu ne batem joc”
Există locuri în lume, mai ales în America, unde tag-urile sunt considerate o formă de artă datorită unui stil foarte bine definit. În general acestea au o multitudine de detalii, umbre, forme de litere stilizate, grafică și diverse throw-up-uri. Un exemplu este grupul „1up” care a vopsit un vapor scufundat, iar la flux și reflux acesta devine vizibil. Un tag dus la rangul de artă. Din nefericire nu este cazul în Sibiu, unde tinerii aruncă litere pe ziduri fără a avea un stil artistic conturat, ceea ce conduce la umplerea clădirilor cu mâzgăleli.„Tag-urile în general se referă la cuvinte, forme, abrevieri sau alăturări de abrevieri. Stilul în sine poate fi dus la rang de artă prin umbre, bold-uri (n.r. -îngroșare) și alte metode. Dar tinerii din ziua de azi nu mai țin cont de clădirile pe care dau și în acest fel ajungem la o problemă pe care am văzut-o în toată țara. Sunt tot felul de copii care au impresia că dacă dau un tag undeva devin și ei cineva. Cumva cultura asta de graffiti te împinge și spre chestia asta, poate ei cred că numai așa se pot afirma. Festivalul de Street Art nu este de acord cu această formă de manifestare, mai ales pe monumente istorice sau pe clădiri proaspăt renovate. În schimb există zone dezafectate, fabrici în paragină unde nu mă deranjează când copiii merg și își încearcă mâna sau își definesc un stil. Mulți dintre cei care dau tag nici măcar nu au un stil, se semnează cu un nume care pare interesant și nu au un stil artistic în executarea literelor. Prin urmare, devine o mâzgăleală iar noi nu încurajăm o astfel de atitudine”, spune organizatorul SISAF.Cea mai gravă problemă legată de tag-uri este când sunt afectate zone istorice, monumente din patrimoniu și clădiri proaspăt renovate. În zonele istorice, pentru a acoperi un astfel de tag este nevoie de o multitudine de documente și avize. „Orașul Sibiu este datat din 1191 și oamenii care au locuit aici au adus orașul până în zilele noastre. Orașul are o anumită alură, haideți să nu ne batem joc de istoria lui, de compoziția cromatică, practic de tot ce înseamnă arhitectură. Să ne gândim numai câte avize necesită o reparație după un tag, mai ales în centrul istoric. Sunt alte moduri de exprimare, ei sunt bine veniți la Festivalul de Street Art să facă panouri, să le dăm noi ziduri pentru că aici au de învățat de la marii artiști. Dar preferă să rămână în anonimat cu gluga și să dea unde pot. Eu mă bucur de acest sistem de camere care a fost implementat în Sibiu pentru că astfel sper să se reducă și numărul infracțiunilor de genul acesta”, continuă Andrei.
Podurile sunt cele mai vânate locuri pentru graffiti în Sibiu, incluzând podul de la autostradă, podul de la gară și tunelurile din gară, podul proaspăt renovat de la Piața Cibin. Următoarele zone preferate de artiștii de graffiti sunt cele cu vizibilitate mare, adică ziduri, puncte înalte sau puncte de transformare electrică. „Cred că în primul rând pentru a opri acest fenomen ar trebui să ne referim la latura umană. Tag-iștii trebuie să înțeleagă că sunt zone în care e permis tag-ul, de exemplu la Skate Park, unde sunt amplasate panouri noi și unde își pot exersa mâna. Dar zonele protejate, centrul istoric sau clădirile de patrimoniu ar trebui lăsate în pace. Degeaba încearcă festivalul să educe gustul oamenilor cu opere de artă când de cealaltă parte vin acești copii care vandalizează”, explică organizatorul SISAF.
„Ar trebuie ca acești copii să poarte măcar măști”
Vaporii de spray-ul pentru graffiti pot fi periculoși pentru sănătatea oamenilor. În tuburile de spray sunt o multitudine de compuși chimici care pot provoca probleme respiratorii, vomă, dureri de cap sau iritații. De asemenea conțin peste zece gaze inflamabile. „Ar trebui ca acești copii să poarte măcar măști de protecție. Plămânii se încarcă foarte mult, ceea ce înseamnă că într-o anumită perioadă de timp poți să începi să ai probleme cu respirația, cancer sau diverse boli legate de căile respiratorii. Artiștii SISAF folosesc măști de gaze în momentul în care pictează. Spray-ul prin pulverizare degajă diluanții”, avertizează Andrei.Narv, Surp, lts, Hsk, Troll, Snot, Serio, Smurf sau Sala sunt doar câteva dintre numele frecvente pe care le vedem pe zidurile din Sibiu. Acestea sunt doar niște nume fără context sau mesaj, mâzgăleală. Para este un exemplu fericit care a dovedit că se poate face schimbarea. „Eu sper ca toți acești copii să vină, chiar și sub numele anonimatului, la festival și să învețe de la artiști mai mari. Para, este un exemplu bun și un caz foarte fericit, deși nu pot să spun că dădea tag foarte mult sau în zone nepotrivite, a ajuns să facă artă și să transmită un mesaj. <<Nu îți călca visele. Asigură-te>> este opera lui de artă și este tot un fel de tag, dar faci asta cu un mesaj”, conchide Andrei Oltean.
sura foto principal: Pradigma
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Statele Unite , Orașul Sibiu , Festivalul Internațional , Festivalului Internaţional , Piaţa Cibin , Radio Europa Liberă , Jos Ceauşescu , Andrei Oltean , Skate Park , Street Art , Satele Unite , Organizatorul Festivalului Int , graffiti , Teatrul Hermitage
Vizualizari: 6301
Ultimele comentarii
Acum 25 minute
Emil
Acum 33 minute
Matei
Acum 58 minute
Slanina
Acum 1 oră
S
Acum 1 oră
Parinte de la Peda