Marţi,
02.03.2021
Cer Senin
Acum
-1°C

Bacșișul va fi impozitat: „Va stimula ospătarii să ofere servicii bune”

Bacșișul va fi impozitat: „Va stimula ospătarii să ofere servicii bune”

Odată cu creșterea plăților cu cardul, patronii de hoteluri și restaurante ar fi cerut o discuție cu ministrul Finanțelor pentru impozitarea bacșișului. Cele două părți au anunțat astăzi că acest lucru se va întâmpla.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avut astăzi o întâlnire neformală cu mai mulți patroni de hoteluri şi restaurante pentru discutarea impozitării bacşişului. Din declarațiile pe care le-au făcutpublice cele două părți a reieșit că impozitarea bacşişului a fost cerută de patronii din domeniu dintr-un motiv practic: în prezent nu se poate da bacşiş cu cardul bancar.

„Asociaţiile din industrie au cerut impozitarea bacşişului. Reglementarea bacşişului e o chestiune pe care industria şi-o doreşte şi crede că e benefică. Va duce la cre;terea veniturilor angajatilor din acest sector. Si va duce la o stabilitate a personalului”, a declarat Dragoş Anastasiu, şeful Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi un important afacerist din domeniul turismului, citat de Economica.net.

Bacşişul va rămâne în continuare o chestiune benevolă a clientului.

La modul practic, se vaproceda în felul următor: pe bonul fiscal va exista un spaţiu în care clientul poate scrie de mână suma de bacşiş. De asemenea, la plata cu cardul, bacşişul va avea o poziţie distinctă, loc care nu se regăseşte acum. Astfel, firmele şi angajaţii din horeca pierd bacşişul în cazul plăţii cu cardul, ceea ce pare să fie şi originea acestei cereri aparent neobişnuite de impozitare din partea patronatului către Ministerul Finanţelor.

Ministrul Teodorovici a spus ca bacșișul „va fi impozitat cu 10%”.

Potrivit asociaţiilor de profil, bacşişul mediu în industrie este 7,5% şi a scăzut de când s-au înmulţit plăţile cu cardul.

Am solicitat opinia unuia dintre proprietarii de restaurante din Sibiu despre această modificare. „Părerea mea este că e o măsură foarte bună, pentru că sunt stimulați inclusiv opătarii să ofere servicii bune. Oricum, nu e o obligativitate lucrul acesta . Dar important este ca să se ofere și servicii bune, pentru că la ora actuală este foarte slab din punctul acesta de vedere”, ne-a spus Florin Lantos, coproprietar al restaurantului Piano.

FOTO: cluj-am.ro

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

10 comentarii

Nelutu

Acum 1 an

Clientul poate lasa si acum , ori plateste cu cardul sau numerar, sau pe nr. camera. Acest mod de recompensare se foloseste în unele tari pentru a încuraja tinerii ,studentii sa munceasca sau sa se intrtetina pentru o munca pe care altii o considera ,,de jos". Nu e usor sa lucrezi duminica, de sarbatori sau cînd ceilalti au liber . Este alegerea ta si nu prea ...! Pe criza asta de personal in gastronomie, cred ca este o greseala. Nu am vazut nici un ospatar cu Q7 , asa cum nu am auzit de vreunul ca îl cauta DNA - ul sau ANI . Sa pui ANAF -ul pe urmele lor mi se pare cam mult . Totusi , all - inclusive va acapara acest domeniu , si incet incet aceasta meserie va disparea . Dar si placerea de a spune : hei , baiatu' , mai vreau o bere ! Iar ospatarul sa spuna : vine baiatu' !!!
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 1 an

Teodorovici ăsta pare din același film cu idioți congenitali precum Veorica, 2Dorel, Motocicleanu, Ioardache, etc. Specimene care demonstrează că manipularea mediului în care trăim și reducerea mecanismelor de selecții naturală e defavorabilă nouă ca specie pe termen lung. Unii dintre ei fac copii ...
Raspunde

Meianu Cătălin

Acum 1 an

Vor fugi ospatari din restaurante pt ca el din șpagă da procente (3%din vânzare) către sectii(bucătărie, bar, bufet) dacă mai da și impozite cel care are carnet de conducere fuge la Uber.
Raspunde

Retardorovici

Acum 1 an

Acest maimutoi cu par alb, a albit degeaba.... Dar, asa va trebuie baieti si fete, daca ati stat acasa si v-a fost lene sa votati... va face teodorovici, tudorel, viorica, dragnea si alti talibani fara creieri, adica psd si alde, legea. Felicitari...
Raspunde

///

Acum 1 an

Prietene, cand n-ai argumente, treci la jigniri! Da o replica serioasa, justificata, nu te lega de blana omului...
Raspunde

dancp2

Acum 1 an

veti impozita ciubucul in romania cind va face plopu pere/sau mere
Raspunde

Toma

Acum 1 an

Cum vor fi stimulati ospatarii sa ofere servicii mai bune cand,toata lumea stie,bacsisul se ofera(daca se ofera!) odata cu plata,adica la sfarsitul consumatiei?Ce servicii mai poate oferi atunci ospatarul?
Raspunde

Pisti

Acum 1 an

in romanistan, dai ciubucul la comanda, daca esti destept
Raspunde

Vasile Von Vasile

Acum 1 an

Bravo mă ăștia de mai sus. De ce nu cereți guvernului să vă scutească de taxe și impozite? Că altcumva fugiți la Uber? În toate țările civilizate (și cu apă caldă) bacșișul se impozitează. Scurt pe doi. Fără discuție. Și da bacșișul se împarte. Cu bucătarii care dacă n-ar fi tu ciumpalac care cară niște farfurii și pahare, n-ai primi nimic. Dacă clientul e mulțumit și lasă bacșiș nu e numai pentru că tu ești amabil și prezentabil sau îți fluturi țâțele/bucile (gen Hooters) printre mese, ci pentru că îi place ce-a consumat
Raspunde

@Vasile Von...

Acum 1 an

Sa intelegem ca tu esti cel care cara farfurii si pahare?Prea cu foc le spui! E bine sa fii si un ciumpalac daca iese banul.Asa ca,asta de mai jos, ciocul mic!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus