Luni,
22.07.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Expoziție nouă în Sibiu, cu lucrări „arătate publicului după sute de ani”

Expoziție nouă în Sibiu, cu lucrări „arătate publicului după sute de ani”

O expoziție temporară a fost vernisată la Casa Albastră din Sibiu, 44 de lucrări sunt reunite sub titulatura „Frumusețea naturii, rafinamentul mesei. Alături de Ceres, Bacchus și Venus”. De la școala transilvăneană și românească provin 22 de picturi. O parte semnificativă dintre lucrările expuse au necesitat restaurări și nu au mai fost expuse în cadrul niciunei alte expoziții.

În perioada 7 august – 29 septembrie la Casă Albastră din Piața Mare este deschisă expoziția temporară „Frumusețea naturii, rafinamentul mesei. Alături de Ceres, Bacchus și Venus” pentru publicul larg. Expoziția se învârte în jurul meselor bogate aristocratice, a vânatului și a momentelor intime din cadrul mesei, toate stau sub titulatura Sibiu Regiune Gastronomică Europeană.

vernisaj-muzeul-brukenthal-3

Expoziția însumează tablouri din pictura europeană și românească a secolelor XVIII-XX, care prezintă preocuparea pentru procurarea hranei și servirea ei incluzând obiceiuri, atitudini, acțiuni și concepte dintre cele mai diverse. Printre artiștii care semnează lucrările de pe simeza expoziției se numără: Jacopo da Ponte Bassano, Jan Fyt, Franz Werner Tamm, Peeter Snyers, Carl Dörschlag, Elena Popea, Sabin Popp, Lucian Grigorescu, Theodor Pallady, Ion Țuculescu și mulți alți.

 „Sibienii ar trebui să vină să vadă orice expoziție de artă care se organizează în oraș, pentru că legătura cu arta ne face mai buni, mai frumoși, mai buni unii cu alții. Iar această expoziție în mod special trebuie văzută pentru că este formată din lucrări care au stat în depozit, multe dintre acestea nu au mai fost arătate. Majoritatea au fost restaurate și sunt arătate publicului după zeci, chiar sute de ani. Dacă ai văzut odată o expoziție de artă nu înseamnă că nu trebuie să o mai vezi, fiecare contact cu arta înseamnă o nouă experiență”, spune curatorul expoziției, Iulia Mesea.
De la știința pregătirii mesei și a alăturărilor savante, a gusturilor fine și rafinamentului servirii, la simplitate sau chiar grobianism, de la servirea unei mese fruste în singurătate, la masa ca activitate socială, la dineuri, banchete în interior sau în natură, orice astfel de moment este surprins și prezent în cadrul expoziției. Traseul expozițional începe de la „Festinul Zeilor” și se închei cu tabloul Elenei Popea, „Natură moartă cu sfeșnic”. „Din luna iulie a anului trecut am început planificarea acestei expoziții, înainte de a o propune, am început deja construirea conceptului. Foarte multe lucrări care s-ar putea integra în această tema sunt în expoziția permanentă de la muzeul Brukenthal de aceea a trebuit să ne descurcăm cu lucrările din depozit dar asta a generat și acest proces de restaurare care a început anul trecut în luna august și s-a întins pe un an”, detaliază Iulia.

vernisaj-muzeul-brukenthal-1

Picturile prezente în galerie au fost restaurate fiind scoase din depozit special pentru această expoziție temporară. Printre tablourile restaurate se numără două tablouri ale lui Peeter Snyers a căror restaurare a fost propusă încă din 2016.

„Cei care trebuie neapărat menționați și fără de care expoziția nu ar fi putut exista sunt cei de la secția de restaurare pictură și lemn, experți în restaurare și care fac lucruri spectaculoase. De multe ori, noi muzeografii, mergem la restauratori cu o lucrare care are culoarea ștearsă într-un loc mic, de exemplu. După ce intră în procesul restauratorilor se descoperă mult mai multe probleme și astfel intră într-un proces care poate să dureze luni de zile. Fără să aibă prea multe defecte o lucrare din această expoziție a stat în restaurare trei luni”, a explicat curatorul.
Expoziția îmbină siluri diferite din perioade diferite și este organizată în armonie. Armonie în mesajul transmis de expoziție dar și între privitor și artă.

vernisaj-muzeul-brukenthal-4

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

B.Utoru

Acum 4 ani

Denisa, ultima frază din articol are un cuvânt scris greșit. În loc de „siluri” cred că trebuia „siluiri”. Da, da, SILUIRI asupra limbii române și asupra inteligenței cititorilor, asta faci tu zi de zi. Deocamdată, că potențial de mai bine pari a avea...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus