Sâmbătă,
03.12.2022
Ceata
Acum
1°C

FOTO Biserică nouă în Sibiu. A fost sfințită după 6 ani de construcții

FOTO Biserică nouă în Sibiu. A fost sfințită după 6 ani de construcții

În județul Sibiu a fost sfințită zilele trecute o nouă biserică, ridicată în ultimii ani. Este vorba despre o nouă biserică a schitului de la Păltiniș. Slujba de sfințire a locașului de cult a fost închinată Bunei Vestiri și Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Aceasta a fost oficiată de ÎPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu alți slujitori, printre care vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, starețul schitului, protosinghelul Valeriu Luca, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian.

biserica paltinis sfintita

biserica paltinis sfintire 2

Arhimandritul Ioachim Tomoiagă, vicar eparhial și cel care a rostit cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, ne-a spus că noua biserică a început să fie construită în anul 2013, iar de pe 6 august este deschisă pentru slujire. Însă mai urmează încă alți câțiva ani pentru finalizarea lucrărilor de interior, în ceea ce privește în special picturile.

„De atunci și până acum s-a reușit ridicarea mănăstirii, adică a bisericii propriu-zise și s-a pregătit pentru sfințire doar sfânta masă, adică locul unde se face Sfânta Liturghie în altar. Este pictat doar altarul și terminat iconostaul. Biserica practic nu este gata încă, urmează să se continue pictura, mai sunt câteva lucrări de făcut și în exterior. Ea va fi gata într-un viitor, nu știm exact când. Iar după ce se va termina pictura se va mai face o slujbă de resfințire a bisericii. În momentul de față, biserica a fost sfințită și deschisă spre slujire”.

biserica paltinis veche si noua

biserica paltinis 3

Preotul Tomoiagă spune de ce a fost necesară construirea unei noi biserici în ăltiniș: „pentru faptul că acolo este o biserică de lemn, mai veche, foarte mică. Stațiunea Păltiniș este cunoscut că e un loc foarte vizitat. De sărbători și duminica merg foarte mulți oameni la slujbă, așa încât biserica cea mică era neîncăpătoare, de aceea era necesară o biserică pe măsura locului și a cerințelor”.

Un element curios este că lângă biserica de lemn se afă mormântul cunoscutului român Constantin Noica.

biserica paltinis 4

În cuvântul său de învățătură de la Sfânta Liturghie arhimandritul Ioachim Tomoiagă a vorbit despre praznicul din 6 august, sărbătoarea în care cinstim clipele minunate de pe Muntele Taborului unde Mântuitorul Iisus Hristos Și-a arătat firea dumnezeiască față de ucenici.

biserica paltinis 6

După Sfânta Liturghie soborul slujitor condus de IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat un parastas pentru Mitropolitul Nicolae Bălan, ctitorul Schitului „Schimbarea la Față a Domnului” din Păltiniș, trecut la cele veșnice chiar în ziua praznicului.

În cuvântul de binecuvântare de la finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe toți cei care au contribuit la ridicarea noii biserici a schitului, după care a vorbit despre sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului.

„Dăm slavă Bunului Dumnezeu pentru că am încununat astăzi o lucrare mult dorită și acum adusă la desăvârșire de Mântuitorul Iisus Hristos și Maica Precurată, alături de Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (…) Lumina taborică este și darul lui Dumnezeu care se revarsă asupra noastră prin luminarea minții noastre, pentru că noi, ca să ne bucurăm de toate darurile pe care Dumnezeu ni le-a rânduit, trebuie să avem toate simțurile pregătite pentru receptarea frumuseții creației lui Dumnezeu. ”, a spus ierarhul, conform unui comunicat al Mitropoliei Ardealului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Liviu

Acum 3 ani

Exact asta era necesar in Paltinis, biserica langa biserica, cuiburi de trantori.... Nu infrastructura turistica....ce ne trebuie noua....
Raspunde

Anonymus

Acum 3 ani

alt loc de sifonat bani si invartit bani la negru? din ce a fost construita aceasta biserica, de unde provin banii? care este rostul ei avand in vedere ca acolo exista deja una... atatia indobitociti sunt in romania ca ne mai miram de ce merge asa rau tara asta. Dar o scoala de ce nu ati facut? un spital sau mai bine acolo in zona se preta un dispensar medical pentru turisti ca sa nu mai trebuiasca trimisa ambulanta din sibiu in sezonul de iarna pentru a acorda ingrijiri medicale de urgenta fie ele grave sau nu...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

sibian

Acum 3 ani

FRUMOS ! DOAMNE AJUTA !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cibi

Acum 3 ani

Bravo!
Raspunde

EU

Acum 3 ani

Impozitarea bisericii pe când ? Toți plătim impozite,numai bor care are cele mai multe averi,nu."" Sa nu îți faci palate pe pământ ca le mănâncă moliile"PAR'CA ASA ERA,NU?PAI ÎN CAZUL BOR DE CE NU SE APLICA?
Raspunde

S

Acum 3 ani

Bine ca avem biserici, dar stadioane...
Raspunde

Un simplu on cu credință în Dumnezeu !

Acum 3 ani

Întrebare sinceră pentru cei ce păstoresc schitul înființat de mitropolitul Nicolae Bălan ?! ați respectat întregul parcurs pentru obținerea tuturor avizelor necesare pentru aceste construcții ? Fără să vreau cunosc istoria acestei lucrări , începând cu certificatul de urbanism ! Restul poate fi doar un răspuns de bun simț și cât se poate de creștinesc !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus