Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
0°C

Directorul Filarmonicii de Stat, Cristian Lupeș: „Vrem să aducem generația tânără în filarmonică”

Directorul Filarmonicii de Stat, Cristian Lupeș: „Vrem să aducem generația tânără în filarmonică”

Noul director al Filarmonici de Stat din Sibiu, Cristian Lupeș, a fost instaurat în funcție în luna august. El va dirija orchestra simfonică a filarmonici la Festivalului Internațional ”George Enescu” în cadrul programului ”Muzica Secolului XXI”. Anul 2020 îl va celebra pe Ludwig van Beethoven, iar în Sibiu se vor organiza concerte cu întreaga sa operă.

Cristian Călin Lupeș este noul director al Filarmonici de Stat Sibiu, proaspăt instaurat în funcție la începutul lunii august. Printre numeroasele școli pe care le-a urmat de-a lungul vieții, acesta a urmat cursurile unui liceu cu profil de chimie-fizică și facultatea de informatică, lucru despre care vicepreședintele Consiliului Județean spune că îl face „nu doar un artist, un cap limpede”.

„Meseria de dirijor înseamnă mai mult decât să fi artist, înseamnă producție. Desigur, managementul unei instituții este diferit față de managementul artistic. Din 2009 am lucrat la logistica și infrastructura festivalului <<George Enescu>>, unul dintre cele mai mari festivaluri de profil, cred că cu toți înțelegem ce înseamnă o astfel de producție. Și tot din 2009 am fost atras de filarmonica din Sibiu. Vrem să păstrăm publicul fidel și vrem să aducem generația tânără în filarmonică”, explică Cristian Lupeș.
Cristian Lupeș a venit de o săptămână și se simte ca acasă. În București îi plăcea să meargă cu bicicleta, dar în Sibiu pe pistele de bicicliști se simte mult mai în siguranță. Pedalează în fiecare zi până la Filarmonica de Stat împreună cu soția, fredonând arii din simfonii celebre. „Sunt oficial în Sibiu de o săptămână, am mai fost chiar și trei săptămâni, așa că momentan nu pot spune că mă simt diferit. De câte ori ajung mă opresc și fac o poză cu plăcuța de la intrare pe care o trimit mamei mele. E un oraș efervescent, plin de evenimente”, spune noul manager.

Participarea orchestrei simfonice din Sibiu la Festivalului Internațional ”George Enescu”

Filarmonica de Stat va susține un concert în 13 septembrie la Sala Thalia și în 15 septembrie la Sala Radio din București. Concertul va fi dirijat de noul manager și este organizat în cadrul programului ”Muzica Secolului XXI”. Programul va include muzica compusă de Dan Dediu, rector al Universității Naționale de Muzică din București, o dramă muzicală de zece minute. Urmată de o lucrare a tânărului compozitor Francesco Tristano și a compozitorul Jörg Widmann, în cadrul căreia solist va fi violonistul Michael Barenboim. Concertul va fi încheiat cu o compoziție a lui Constantin Basica, numit „Concert pentru Dirijor și Orchestră”.
„Anul acesta voi dirija Filarmonica din Sibiu fiind invitat de acum doi ani. Este un concert care face parte din ciclul <<Muzica Secolului XXI>>, va fi un concert foarte inovator. Anul acesta filarmonica reușește să intre în programul dens al festivalului, care debutează pe 29 august cu Filarmonica de Stat din Berlin. Poate deveni o mândrie pentru sibieni că își pot prezenta muzica și în afară. Această prezență la festival poate însemna notorietatea orchestrei filarmonici”, detaliază Lupeș.

Anul 2020 va fi anul Beethoven

Anul 2020 este la nivel mondial un an dedicat lui Ludwig van Beethoven, împlinindu-se 220 de ani de la nașterea artistului. Din 10 octombrie se va deschide stagiunea cu un concert de Beethoven, iar pe parcursul stagiuni vor prima concertele celebrului compozitor. Vor fi programate toate cele nouă simfonii celebre ale artistului.
„Suntem pe cale de a face un parteneriat cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu iar în acest cadru îl vom marca prezență titanică a lui Beethoven. Sperăm să fie un spectacol inedit în colaborare cu teatrul”, spune dirijorul.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

7 comentarii

contedeluna

Acum 3 ani

Pentru Denisa Laicauf, autoarea articolului: in simfonii nu exista arii. Ariile sunt parte din opere. Opera este cu totul altceva decât simfonia. Înainte de a scrie ceva încercați să faceți o minima documentare. Altfel riscati sa cadeti in penibil.
Raspunde

decanul de varsta

Acum 3 ani

Si cu generatia mai varstnica ce faceti? Le platiti dvs. pensiile inainte de vreme?
Raspunde

Sebastian

Acum 3 ani

Incercati, deasemenea, sa mai recuperati din lipsurile mari de limba romana. Nu se spune, spre exemplu, `instaurat în funcție`.
Raspunde

oIo

Acum 3 ani

cum dracu vreti sa faceti din manelisti iubitori de muzica clasica ?
Raspunde

DAN

Acum 3 ani

Pentru domnişoara Denisa gramatica limbii române are încă multe necunoscute... Genitivul substantivului "filarmonică" a fost văduvit de 4 ori de al doilea "i", mult mai norocos fiind substantivul "stagiune", care a fost ciuntit doar o singură dată! Tot un singur "i" a pierdut pe drum şi expresia "cu toţii", precum şi verbul "a fi" la modul conjunctiv în formularea: să fi(?) artist... Şi ca să nu existe dubii doar vizavi de latura gramaticală a articolului, domnişoara Denisa o comite şi la disciplina Matematică, pentru că rezultatul scăderii: 2020 - 1770 este 250 şi nu 220:)... adică exact numărul de ani care se vor împlini de la naşterea faimosului compozitor! În altă ordine de idei, cred că instalarea (şi nu "instaurarea", aşa cum bine a remarcat Sebastian) unui nou director la Filarmonica de Stat din Sibiu ar fi meritat un articol fără greşeli, dacă tot este vorba despre o instituţie de cultură!!!
Raspunde

lingvist sibian

Acum 3 ani

Ar avea nevoie de un corect la gazeta... Jurnalistii sunt mereu sub presiunea timpului si pot lesne gresi...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus