Joi,
13.08.2020
Partial Noros
Acum
27°C

Miturile copilăriei, demontate de pediatru. „Nu face roșu în gât dacă mănâncă înghețată”

11 August 2019 08:37

Miturile copilăriei, demontate de pediatru. „Nu face roșu în gât dacă mănâncă înghețată”

Adesea părinții au tendința să fie supraprotectivi și să nu le permită micuților anumite plăceri ale copilăriei, de teama ca aceștia să nu răcească. Mai ales pe timpul verii, atunci când  temperaturile devin caniculare și tentațiile sunt la tot pasul, grija pentru odrasle este cu atât mai mare. Medicii pediatri sibieni explică însă faptul că părinții le pot permite copiilor să se bucure de plăcerile verii fără probleme.

„A făcut roșu în gât pentru că i-am dat înghețată”, este una din sintagmele foarte des întâlnite printre părinți, explică un medic pediatru sibian. Totuși, datele problemei nu sunt exacte, spune specialistul. Pentru ca un copil să aibă probleme cu gâtul, este nevoie de mai mulți factori.

„Copilul nu face roșu în gât dacă mănâncă înghețată. Va avea astfel de probleme dacă părintele îi creează virusului sau bacteriei mediul propice pentru a se instala. Vara avem tendința să îi lăsăm pe copii să stea mai mult seara treji, să mănânce mai multe nimicuri și să ajungă astfel malnutriți și obosiți. Astfel, corpul va lupta să suplinească aceste lipsuri ale micuțului, astfel că nu se va axa pe lupta împotriva virusurilor și a bacteriilor”, explică medicul pediatru din Sibiu O. Ș.,
Mai mult decât atât,  cel puțin teoretic există posibilitatea că însăși soluția pentru problemele în gât este o înghețată delicioasă.
 „Atunci când doare ceva, când este ceva inflamat, punem ceva rece, da? Ei bine, același lucru se aplică și în cazul durerilor în gât. Atunci când este roșu, inflamat, are nevoie de ceva rece pentru a-și reveni, așa că mitul că înghețata cauzează probleme este demontat putem spune.”
Lăsați copiii să se bucure de micile plăceri ale verii

Un alt mit urban des întâlnit în rândul părinților este că dacă merge și stă mult la piscină copilul răcește. Specialistul sibian arată faptul că nu există o durată anume pentru a lăsa copilul să se bălăcească atunci când mergem la ștrand. Totul depinde cât de mult durează până când micuțul face „palme de spălătoreasă”.

„De multe ori, când merge la plajă, părintele lasă copilul la apă, stă cu picioarele pe margine, se joacă în nisip, dar uită să-l mai și ia de acolo. Ei bine, dacă micuțul un timp îndelungat în apă fără pauze atunci există posibilitatea să creeze din nou acest mediu propice pentru virusuri și bacterii, de care discutam mai sus. Secretul este ca în momentul în care copilul face acele încrețituri pe piele, palme de spălătoreasă cum li se spune, să îl pună pe uscat până își revine pielea și apoi să îl lase din nou la apă”, completează medicul pediatru O. Ș..
De asemenea, medicul explică faptul că sănătatea celor mici ține de un stil de viață echilibrat - un somn adaptat vârstei, mâncare potrivită și echilibrată, mult aer curat și totul va fi în regulă.

Vizualizari: 2686

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus