Marţi,
28.09.2021
Innorat
Acum
13°C

A fost autorizat un nou ser antiviperin. Câte fiole au fost cumpărate de spitalul din Sibiu

A fost autorizat un nou ser antiviperin. Câte fiole au fost cumpărate de spitalul din Sibiu

Agenția Medicamentului de la București a autorizat un nou produs de ser antiviperin, după ce s-a constatat că lotul precedent importat era neconform. De data aceasta, autoritățile anunță că e vorba de un produs ce se găsește la un singur producător la nivel mondial „care să fie compatibil cu tipul de viperă, implicit de venin, prezent în România” și că prețul unui flacon este de 2.400 de euro. Șeful Direcției de Sănătate Publică Sibiu spune că acest produs este necesar, dar că în județ în ultimii 4-5 ani a avut loc doar un singur caz în care de acesta era nevoie, cu excepția celui din iunie, când un copil a fost mușcat de o viperă în Râu Sadului. La rândul său, reprezentanții Spitalului Județean   din Sibiu spun că au achiziționat în luna iulie două fiole de ser antiviperin.

După cazul de la Râu Sadului, subiectul privind existența serului antiviperinic în stocurile spitalelor a fost dezbătut intens o perioadă, inclusiv în Parlament. După acest scandal, a ieșit la iveală faptul că în luna iunie în România ar fi existat, oficial, 104 fiole de acest produs, dintre care 90 în București-Ilfov, care aveau termenul de expirare data de 29 iunie, conform informațiilor din Sistemul Electronic de Raportare. De fapt, acestea nu erau disponibile pentru comercializare spitalelor din țară, pentru că erau neconforme. Acest lucru a reieșit dintr-o scrisoare a producătorului Unifarm către Ministrul Sănătății:

„(...) nu există disponibil în vederea comercializării a produsului Viper Venom Antitoxin, soluție injectabilă 500 UA/fiolă. Cele 90 de fiole care apar disponibile la nivelul Regiunii de Dezvoltare București-Ilfov nu se pot comercializa având în vedere că au fost declarate neconforme de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, ca urmare a efectuării analizei fizico-chimice (produsul prezintă particule insolubile, în suspensie, de diferite dimensiuni, cu formă neregulată, de culoare albă)”.
Astfel, într-un răspuns dat în Parlament de conducerea Ministerului Sănătății, se menționează că autoritățile din domeniu au cerut de la direcțiile județene de sănătate publică și de la spitalele județene necesarul de fiole de ser antiviperin pentru o peroadă de un an - iunie 2019-mai 2020. La mijlocul lunii iunie acest necesar a fost clar: 683 de fiole (de cele mai multe a menționat că are nevoie Serviciul de ambulanță Olt - 100).

Mai mult decât atât, când ministerul a întrebat Unifarm dacă poate aduce în țară pentru comercializare serul antiviperin, cu aceeași denumire, compania farmaceutică românească a răspuns că în lume există doar un tip de produs care poate „lupta” cu veninul viperelor din România. Iar acel produs are altă denumire.

„Ca urmare a solicitării DPMDM, Unifarm SA a comunicat faptul că în urma cercetării pieței a identificat produsul cu DCI (denumire comună internațională) Ser antiviperinic la un singur producător la nivel mondial, care să fie compatibil cu tipul de viperă și, implicit, de venin, prezent în România, având prețul de 2.400 de euro/flacon și care este în acest moment singurul autorizat și existent la nivel european”.
Cu această informație a fost de acord și președintele Comisiei de Medicină de Urgență și Dezastre.

La 1 iulie, s-a decis autorizarea produsului Viperfav.

Am întrebat responsabilii din Sibiu ce necesar de fiole de ser antiviperin au transmis către minister. Gabriel Budescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, spune că achiziția produsului se face de către spitale, care știu de ce cantitate au nevoie. „Ministerul probabil că a făcut un necesar și probabil au făcut achiziția centralizată. Dar noi nu am primit, nu noi îl distribuim. Au solicitat dacă în județ există sau au existat zone în care se găsesc aceste vipere. Noi am spus că sunt și în zona Păltiniș, și în zona Cisnădioara, câte cazuri au fost în ultima perioadă. Noi am dat datele ca să-i ajute, nu noi le achiziționăm”, a spus Budescu.

Șeful DSP Sibiu a mai precizat că „serul acesta este destul de scump și el are o valabilitate foarte bine limitată, iar spitalul nu-și poate permite să cumpere zece doze și să folosească una, iar restul să expire. Ei de obicei au câte o doză-două. Dacă e vreo problemă, pot să aducă de la Alba, de la Brașov sau noi să trimitem acolo, cum s-a mai întâmplat. Sau în Hunedoara, unde sunt foarte multe vipere”.

La rândul său, reprezentanții Spitalului Clinic Județean  Sibiu spun că în prezent în instituție sunt două fiole de ser antiviperinic, achiziționate în luna trecută.

„În momentul de față noi avem două fiole de antiviperin. E achiziție directă de la Unifarm. Produsul este Viperfav. Achiziția se face pe baza unui istoric al folosinței. Am luat doar două pentru că în ultimii 5 ani cel puțin am avut istoric zero și atunci nu are rost să luăm pe stoc un produs care este scump și poate să expire. Avem două doze în caz de urgențe, iar dacă apar ipotetic alte cazuri, se reface stocul”, a explicat Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al spitalului, pentru Turnul Sfatului.
http://www.turnulsfatului.ro/2019/06/19/ministrul-sanatatii-despre-lipsa-vaccinului-antiviperin-la-sibiu-serul-expirat-mai-putea-fi-folosit/

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus