Sâmbătă,
24.02.2024
Parțial Noros
Acum
12°C

Prima trupă de pirotehnie din România, sibienii de la Crispus: „Ne înțelegem din priviri”

Prima trupă de pirotehnie din România, sibienii de la Crispus: „Ne înțelegem din priviri”

Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” din Sibiu a facilitat nașterea trupei de pirotehniști Crispus în 2003. De atunci au trecut 16 ani iar trupa este prezentă la fiecare ediție a festivalului. Membrii trupei sunt constanți de câțiva ani, devenind prieteni și familie în această perioadă, lucrează împreună inclusiv la confecționarea materialelor pirotehnice.

Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” din Sibiu îi aduce în Piața Mare pe pirotehniști din trupa Crispus încă din 2003. Trupa, care s-a născut exact în timpul festivalului medieval, a împlinit 16 de ani de activitate și este mai tânără și energică ca niciodată.

„În cadrul organizației Crispus am avut un atelier național cu aproximativ 60 de oameni veniți din șase țări pe animație. Fiecare persoană care venea trebuia să prezinte ce știe să facă, unii pictură, alții teatru, alții jonglerii și așa mai departe. La început am fost eu și Loredana, sora mea, ne-a plăcut foarte mult ce făceau niște francezi, anume jonglau și se jucau cu focul. Așa am început, apoi mi-am luat prietenii și am învățat singuri”, explică managerul trupei, Rareș Helici.
Crispus-Sibiu4-Echipa din spatele Crispus este mare, dar pe scenă sunt vizibili opt pirotehniști care reușesc să facă orice joacă cu focul să pară simplă. Pe parcursul anilor echipa s-a mai schimbat, au intrat oameni noi și au plecat oameni mai vechi, dar echipa a rămas constantă de câțiva ani. „Este foarte important ca la aceste spectacole cu foc artiștii să se cunoască, să fie prieteni. Iar echipa noastră este compactă, suntem o familie și momentan nu acceptăm membri noi. Ei se înțeleg din priviri și imediat se acoperă unul pe celălalt. E un avantaj mare faptul că suntem atât de apropiați”, completează Helici.
„Participăm la mai multe evenimente private, festivaluri mai mici sau mai mari, depinde unde suntem chemați. Avem o colaborare mai mare cu cei de la Cobzality,  pe care i-am cunoscut prima dată în cadrul FITS în urmă cu cinci ani. De atunci am continuat acest spectacol și îl prezentăm în mai multe locuri, cel mai recent l-am făcut în luna iunie în Istanbul. Spectacolul aceste este făcut cu muzică live”, detaliază Rareș Helici.
Oricine poate învăța cum se lucrează cu focul, singura regulă este să nu îți fie frică. „Mici arsuri mai pot apărea în timpul spectacolelor. Cei din trupă au fost și la spital cu arsuri de gradul doi, acum câțiva ani. Trebuie să știi care sunt toate măsurile de siguranță în cadrul unui festival. Pentru noi, cel mai important este publicul, apoi spectacolul în sine. Niciodată nu mergem cu capul înainte pentru a face ceva doar de dragul spectacolului și apoi să punem publicul în pericol. Trebuie să avem grijă dacă bate vântul, dacă suntem pe scenă să vedem ce înălțime are, ce lățime are, unde sunt monitoarele sau luminile, dar vântul este cea mai mare problemă”, spune Helici.

Crispus-Sibiu-Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” din Sibiu găzduiește de 16 ani trupa Crispus în Piața Mare, fiind unul dintre sigurele evenimente din oraș la care participă trupa. „Este singurul festival la care participăm cu drag în fiecare an și este singurul spectacol în Sibiu. Am avut o colaborare foarte bună cu festivalul medieval, suntem deschiși și avem deja o colaborare ca între prieteni. Toată lumea ne ajută, ne cunoaștem”, mai spune fondatorul trupei Crispus. Sunt foarte multe trupe pirotehnice acum în România, dar Crispus a fost prima trupă de acest gen în 2003. Publicul a devenit mai relaxat cu spectacolele de foc, rămânând la fel de interesat. „Lumea deja e obișnuită cu focul, totul depinde de spectacolul fiecărei trupe. Noi avem o colaborare cu Pyro Events, echipa care se ocupă de artificii la Untold, din 2005 sau 2006. Practic noi am crescut împreună, iar la festivalurile care au un buget mai mare venim cu ei”, explică Rareș.Crispus-Sibiu-3Din punct de vedere tehnic, membrii trupei își construiesc singuri materialele de care au nevoie. Torțele băieților sunt făcute din țeavă de cupru și kevlar, material din care sunt făcute vestele antiglonț. „Este un material bun care arde, este foarte sigur și nu mai riști desprinderea lui de pe ață. Unde există lanț folosim cărbune, dar acolo trebuie verificat mereu lanțul pentru că se poate uza. La un spectacol în Sicilia s-a desprins un lanț cu cărbune încins dar nu s-a întâmplat nimic, ne-am asigurat că publicul este bine și de atunci verificăm mereu de mai multe ori lanțurile”, încheie managerul Crispus.

Crispus-Sibiu-5jpg

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

1 comentarii

Semclean Vivi

Acum 4 ani

Da, am auzit de ei si imi plac foarte mult! Cum pot sa nu iti placa niste baietei draguti cu barbite, vegani, epilati si care conduc trotinete electrice? Ne bucura ca ne reprezinta orasul, sunt chintesenta sibianului mandru! Succes!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus