Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Sibiul colectează selectiv! Amenzi de până la 600 de lei pentru cei care ”vor să păcălească” sistemul

Sibiul colectează selectiv! Amenzi de până la 600 de lei pentru cei care ”vor să păcălească” sistemul

Modificările aduse din această vară sistemului de colectare selectivă a deșeurilor au rolul de a încuraja sibienii să selecteze în mod cât mai corect deșeurile reciclabile. Cei care, însă, vor încerca să păcălească sistemul riscă amenzi de până la 600 de lei.

Din iunie 2019, sistemul de colectare a deșeurilor din Zona 1 a județului Sibiu a fost modificat prin aplicarea principiului “plătește pentru cât arunci“. Acest sistem este sustenabil având în vedere că cetățenii mai plătesc doar pentru descărcarea și transportul deșeurilor reziduale (cele din pubela neagră) și biodegradabile (cele din pubela maro). Iar acest lucru este contorizat prin intermediul cip-urilor amplasate pe fiecare pubele, sistem care permite monitorizarea digitalizată a descărcărilor realizate.

Ridicarea deșeurilor reciclabile (plastic și metal, hârtie și carton și, respectiv, sticlă) nu mai este taxată din acest an. Acest lucru a fost aprobat de către membrii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, împreună cu autoritățile locale, cu scopul de a încuraja populația să sorteze în mod corect și conștiincios deșeurile reciclabile, ca urmare a modificărilor legislative apărute în ultima perioadă. Totodată, pentru a descuraja tentația de a încărca recipientele pentru fracțiile reciclabile cu deșeuri reziduale vor fi demarate controale permanente.

Prima dată, avertisment. Apoi, amenzi

Toate localitățile componente ale Zonei 1 a județului Sibiu au luat decizia să aplice sancțiuni pentru cei care nu respectă regulile sortării deșeurilor. Sancțiuni care sunt, deja stipulate în regulamentul județean de salubrizare.

Echipe de control ale ADI Eco Sibiu și persoane din cadrul autorităților administrației publice locale vor fi prezente în spatele autospecialelor de colectare a deșeurilor. Prin sondaj, vor fi alese anumite pubele destinate deșeurilor reciclabile (care se ridică gratuit). Aceste pubele alese prin sondaj vor fi golite pentru a se verifica dacă înăuntru au fost sortate în mod corespunzător deșeurile reciclabile. Cei care ascund deșeuri reziduale în astfel de recipiente pentru reciclabile vor fi ușor de identificat o dată cu noul sistem. În primă fază, sibienii care nu selectează în mod corect vor primi doar un avertisment: ”Stimate locatar, din cauza faptului că deșeurile reciclabile din această pubelă au fost contaminate, pubela nu a fost descărcată. Vă rugăm să sortați în mod corect deșeurile, pentru a putea fi colectate. La a doua abatere sunteți pasibil de o amendă cuprinsă între 300 și 600 de lei”, este una din variantele de avertisment. Totodată, acești sibieni vor intra într-o ”listă scurtă” a celor depistați că nu colectează în mod corect, pentru a fi verificați mai des. La cea de-a doua abatere depistată, pubelele de deșeuri reciclabile nesortate corespunzător vor fi descărcate drept ”deșeu rezidual”, facturat ca atare și, în plus, va fi aplicată și o amendă în intervalul mai sus amintite.

În cazul celor care locuiesc la bloc și folosesc platformele publice, autoritățile recunosc că identificarea celor care nu sortează în mod corect este, în acest moment, imposibilă. În viitorul apropiat, însă, urmează a fi introduse noi sisteme – aflate acum în faza de studiu – prin care și în zonele de blocuri să poată fi identificate persoanele care nu sortează în mod corect deșeurile. Până atunci, autoritățile mizează și pe activismul civic al cel puțin unei părți din populație.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

7 comentarii

nu e OK

Acum 4 ani

Cata vreme unii ce nu selecteaza si arunca totul la gramada nu sunt amendati, altii sunt amendati cu 600 de lei. In plus pe cei de la case tocmai i-ati taxat suplimentar daca scot containerul negru mai des de 2x / luna
Raspunde

Calin

Acum 4 ani

Intrebare: este normal daca NU locuiesti si ai si declarat asta-deci zero persoane - confimata situatia si prin celelate facturi la utilizati care vin numai pentru abonament practic, fara consum, sa ai obligatia sa platesti automat taxe calculate pentru o persoana per locuinta?? ESTE ABUZ si personal am sa vad ce spun si juristii. Vrei sau nu vrei, platesti ca asa vor unii. La fel, reactualizari de preturi cu justificari grosolane ca si alti agenti economici cresc pretul. Pai daca nu faci fata economic vorbind, intra in insolventa si lasa pe altii. Asa cu ajustari si cresteri care oricum se aproba, suna a firma de stat nu privata..Soma imi lasa impresia unei firme care e puternic sustinuta. Si agreeata. Si tot asa.
Raspunde

anamaria

Acum 4 ani

daca cititi preambulul regulamentului... se contrazic singuri ...... referitor la cine are obligatia de a plati aceasta taxa ..... j
Raspunde

Nelutu

Acum 4 ani

In Europa , platesti pentru ambalaj, iar cînd îl returnezi ti se da banutii înapoi. O data pe luna , in fiecare cartier se preiau obiecte casnice , iar saptamînal hîrtia . Pui ziarele la usa si le ridică. Daca ai uitat sa scoti pubela in ziua respeciva , mai astepti o saptamîna. Daca nu selectezi , nu-ti ia pubela . Nu amenzi , dar vei sta cu gunoiul in curte pîna te adaptezi . Nu te amendeaza ca ai aruncat mucul de la tigara, dar daca ai lasat o doza sau o sticla , ai pus-o . Frunzele nu deranjeaza, ba chiar sunt lasate in jurul copacilor, dar alta mizerie nu este tolerata. Este ceva normal, sunt reguli care se respecta, este ceva cotidian , nu se lauda nimeni ca a ridicat o mizerie de jos. Cu timpul , va fi si la noi asa . Nu amenzile , ci educatia va forma omul. Prin reguli de buna purtare. Sasul nu moare daca plateste 20 euro amenda. Dar îi e rușinea mai mare daca il vede vecinul ca a facut ceva rau .
Raspunde

Octavian

Acum 4 ani

Amenzi intre 60 si 120 de euro?!! Credeti ca exista perfectiune in a selecta gunoiul? Oricine si orice pubela va fi pasibila de amenda. Din neatentie sau greseala poti inversa ceva. Mi se pare o afacere cu mult tupeu si ambalata frumos pentru naivi. Plati mai mari, obligatii mai mari, servicii mai proaste, atmosfera de scandal.
Raspunde

gospodina

Acum 4 ani

Vă rog in genunchi, din toata puterea sufletului meu, PUBLICATI legea sau actul normativ care permite lui ADI ECO sa aplice amenzi. Va implor cu lacimi in ochi, PUBLICATI
Raspunde

Evident

Acum 4 ani

Firma Soma din Bacău... Oare cin sa fie???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus