Miercuri,
29.11.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

10 ani cu 3 Cupe pentru baschetul sibian

10 ani cu 3 Cupe pentru baschetul sibian

Rezultatele la cel mai înalt nivel din baschetul sibian din ultimii 10 ani se remarcă prin trei Cupe ale României câștigate de echipele din Sibiu, de Gaz Metan Mediaș - cu două cupe, și de BC CSU Sibiu, actuala deținătoare a trofeului. 

În ultimii zece ani, baschetul din județul Sibiu a stat aproape tot timpul în vârf. Dublă campioană a României în 1995 și 1999, CSU Sibiu s-a găsit într-o continuă rivalitate județeană cu Gaz Metan Mediaș, echipă extrem de solidă financiar timp de multe sezoane și pentru care rezultatele nu au lipsit. Deși nu au reușit să câștige niciun campionat în ultimii zece ani, cele două echipe au reușit să câștige trei cupe ale României, două Gaz Metan Mediaș și una BC CSU Sibiu, chiar în sezonul precedent. Iar la umbra celor mari, încet-încet încep să crească alte două echipe, CSM Mediaș și ACS Magic Sibiu. BC CSU Sibiu evoluează în Divizia A din România de foarte mulți ani. Proiectul a luat formă începând cu anul 1971, sub îndrumarea lui Flaviu Stoica iar echipa sibiană este cea mai longevivă echipă de baschet din țară care, de când a ajuns în prima divizie, nu a retrogradat niciodată. În ultimii 10 ani echipa a crescut cu fiecare sezon, ajungând cel puțin în semifinalele competițiilor. Cea mai mare realizare a acestora a fost anul acesta când au câștigat Cupa României pentru prima dată. În ultimii 10 ani a lipsit din Play Off doar de două ori.

CSU CS Gaz Metan Mediaș  a fost înființată în anul 2003, dar după campionatul din 2015-2016, echipa a intrat în insolvență. În sezonul 2015-2016 echipa a terminat pe locul 12 și astfel a retrogradat în al doilea eșalon baschetbalistic al României. Prima mare performanță a clubului a venit în 2010 după ce a ajuns în finala Cupei României iar un an mai târziu, medieșenii au reușit să câștige competiția, acest rezultat oferindu-le dreptul de a participa într-o Cupă Europeană. La prima participare, CS Gaz Metan Mediaș a mers până în optimi, fiind foarte aproape de sferturile de finală.

Performanțele echipei sunt: finalistă Cupa României 2009-2010, câștigătoare a Cupei României în 2010-2011 și 2012-2013, un loc 4 în Campionatul Național și a participat în EuroChallenge Cup unde a atins optimi de finală în 2012-2013 și 2013-2014.  În prima parte a sezonului 2013-2014, CS Gaz Metan Mediaș s-a confruntat cu probleme financiare serioase, o bună parte din jucătorii de bază părăsind echipa tocmai din aceste considerente iar echipa a intrat, ulterior, în insolvență.

CSM Mediaș a fost înființată în anul 2017, în același an în care au fost puse și bazele clubului. Lotul inițial de jucători a fost format atât din jucători tineri, cât și din jucători care au evoluat în Liga Națională de Baschet. În acest moment, face parte din grupa galbenă, unde se întâlnesc locurile 7-8 din Grupa A + locurile 1-3 din Grupa B + locul 1 din Grupa C.

CSM-Medias

ACS Magic Sibiu a pornit la drum în anul 2006, când clubul sportiv a luat naștere. Pentru a doua oară în istoria clubului, aceștia au evoluat în Liga I în sezonul 2016-2017. În sezonul 2016-2017 echipa a terminat faza grupelor pe ultimul loc, fiind repartizată ulterior în grupa IV-C. A obținut o singură victorie și a acumulat 3 înfrângeri, iar în sezonul 2017-2018 nu s-a mai înscris în Liga 1.

magic-sibiu-1024x499

Cum tradiția trebuie dusă mai departe, nu trebuie să lipsească nici echipele de juniori. Ele sunt în număr de trei: Alpha Basketball Sibiu, CSU Sibiu Juniori și Eco Sport Team. Baschetul sibian are un viitor asigurat de micii sportivi care deja dau tot ce au mai bun. Aceștia vin din urmă cu mult curaj și încredere că se poate, ceea ce îi face de neoprit în drumul lor către titluri.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Bianca Laura Lăpădat

de Bianca Laura Lăpădat

Sport, Sănătate Telefon: 0769 28 1942 E-mail: bianca[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus