Demonstrații culinare, cursuri în domeniul gastronomiei, dialog cu autoritățile locale, lecții de business și branding în domeniu, prezentarea rutelor gastronomice, aceasta este doar o parte din oferta Festivalului Transilvania Gastronomică, ce va debuta în Sibiu din 4 septembrie.
Ținta organizatorilor este ca în cadrul evenimentelor culinare, participanții, profesioniști în domeniu, amatori sau simpli curioși să poată explora cultura gastronomică a diverselor comunități etnice din Sibiu (Neighborhood Cooking), a regiunilor rurale din județ (Rural County Brunch), a regiunilor vecine Transilvaniei (Five Regions Picnic) și a regiunilor istorice (Taste of Romania). În plus, pe toată perioada festivalului, participanții sunt invitați să guste preparate tradiționale la zece restaurante sibiene care s-au alăturat festivalului (Sibiu City Menu).
”Încercăm să motivăm în fiecare an și oameni noi, din afara celor care participă de regulă în Sibiu la aceste evenimente. Mă bucur cel mai mult când se înscriu la cursuri tineri bucătari, proveniți de la restaurante la care nu mă așteptam să fie interesați de proiectul nostru. Dar recunosc că luptăm cu două probleme: mândria multor profesioniști din domeniu și autosuficiența lor. Cred că și atitudinea patronilor care spun că nu dau liber oamenilor să participe la cursuri se va schimba în timp. Deocamdată le este teamă să vadă altceva, în afara farfuriei pe care o fac la ei în local. Sper ca în timp să schimbăm și asta”, spune unul din coordonatorii proiectului, Dana Mitea.
Mai multe ateliere
Dacă anul trecut evenimentul s-a concentrat pe ateliere, cursuri și pe dezvoltarea relațiilor dintre restaurante și producătorii locali, în acest an a crescut numărul atelierelor și cursurilor dar și mai multă deplasare în teren. ”De anul trecut am spus că e nevoie de ceva mai profund, și am început cu 20 de cursuri, cu o medie de 10 participanți pe fiecare curs. Anul acesta avem 30 cursuri, de câte două ore fiecare, 20 – practice și 10 - teoretice. Noi ne dorim pe viitor cursuri de jumătate de zi sau chiar o zi întreagă, în care să putem aprofunda anumite teme. Ne dorim să aducem împreună oameni care vor să împărtășească din cunoștințele lor cu cei care vor să învețe: profesioniști și pasionați”, explică Dana Mitea.
Asociația My Transylvania a primit anul acesta premiul ”Culinary Advocacy” din partea Gault& Millau pentru proiectele ”Transylvanian Brunch” și pentru ”Festivalul Transilvania Gastronomică”. Premiul se decernează în mai multe țări din rețeaua Gault&Millau și se atribuie asociațiilor și persoanelor fizice care au un rol important în propunerea și implementarea unor proiecte care susțin într-o manieră concretă gastronomia locală.
Programul festivalului:
Joi, 12.09.2019
Conferință agroturism și gastronomie, târg de produse certificate, live cooking
În parteneriat cu TMT PR București și Muzeul ASTRA Sibiu.
Vineri, 13.09.2019
MC 1:
Totul despre oaie – Ioan Bebeșelea, Syndicat Gourmet și Andrei Isac, Arrosticini, București
10:00-12:00, Syndicat Gourmet
MC 2:
PR si comunicare în gastronomie – Alexu Toader, Viscri 32
10:00 – 12:00, Bistro Jules
MC3:
Restaurant Branding – Alexandra Crăciun, Pinch of Salt Cluj Napoca
12:00-14:00, Bistro Jules
MC4:
Tehnici de preparare a cărnii (Angus) – Horia Simon, Clubul Gastronomic Transilvan, Cluj-Napoca & Karpatenmeat & DAAS România
12:00-14:00, Bistro Jules
MC5:
Charcuterie – Cristi Dăscăleanu, București
14:00 – 16:00, Hotel Împăratul Romanilor
MC6:
Dialog cu autoritățile publice
14:00 – 16:00, Bistro Jules
MC7:
România în farfurie – Alex Petricean, NOUA
16:00 – 18:00, Restaurant Local
MC8:
Nutriție în gastronomie – Elena Ucenic, Metabolic Balance
16:00 – 18:00, Bistro Jules
MC9:
Terroir – burduful de munte – Mihai Toader, Kombinat
18:00-20:00, Restaurant Local
MC10:
Cum concepem un meniu bazat pe cultura gastronomica locala? – Cristi Dascaleanu și Razvan Pop
18:00-20:00, Biblioteca Astra
20:00 – 23:00
Cină cu tasting menu cu 5 feluri printre care unul cu ingredient de bază burduf de munte
Locații: Biblioteca Astra, Bistro Jules, Syndicat Gourmet
Participare în baza rezervării pe www.eat-local.ro
Sâmbătă, 14.09.2019
MC 11:
Terroir trip – Valea Hârtibaciului,
09:30 Nocrich – Descoperă specificul teritoriului local: podișul transilvănean in Valea Hârtibaciului, Cristian Cismaru si Miruna Popa / My Transylvania
MC 12:
Sezonalitatea și prepararea legumelor locale – Petra Hianu, IDEAL Evolution Sibiu și Diana Mihalache Grădina Verde
10:00 – 12:00, Bistro Jules
MC 13:
Combaterea risipei alimentare – Food Waste Combat Cluj Napoca
10:00 – 12:00, Syndicat Gourmet
MC14:
Totul despre berea artizanala – Nembeer
12:00 – 14:00, Colegiul Terezianum
MC 15:
Bucătărie etnica din Dobrogea – Carmen Paraschivescu, Slow Food Dobrogea
12:00 – 14:00, Syndicat Gourmet,
Dine Out Sibiu
Presentation Event for restaurants and pubs
12:00 – 21:30 , Piața Huet
MC16: In curând
MC17:
Trufe românești în natură și în farfurie – Radu Rughinis, La Bottega del Tartuffo, Bucuresti si Jonas Schäfer, Valea Verde, Cund
14:00 – 16:00, Bistro Jules
MC18:
Secretele celui mai bun humus – Haya Molcho, Neni, Vienna
16:00-18:00, Bistro Jules
MC 19:
Deserturi în farfurie – Peter Schuller, Iris Delice
16:00 – 18:00, Restaurant Local
MC 20:
Cum să începi un business în street food? – Craciun Nicolae, Cimbru Meat and Flame, Cluj-Napoca & Andrei Isac, Arrosticini, București
18:00 – 20:00, Bistro Jules
MC 21:
Tehnici de preparare a peștelui și sustenabilitate în bucătărie – Radu Dumitrescu, Bistro Voila, București
18:00 – 20:00, Restaurant Local
MC 22:
Plante, flori si rădăcini comestibile – Miruna Popa, biolog My Transylvania
18:00 – 20:00, Kitchen Tailors
20:00 – 23:00
Cină în cadrul festivalului: Bistro Jules, Kombinat
Participare în baza rezervării pe www.eat-local.ro
Duminică, 15.09.2019
MC 23:
Terroir trip to Hosman
09:30 Moara Veche Hosman
MC 24:
Organising operations in restaurants – Luis Serol, Serol Consulting Sibiu
10:00 – 12:00, Bistro Jules
MC 25:
Tot ce trebuie sa știi despre cereale integrale – Cornelia Popa
10:00 – 12:00, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Terezianum Sibiu
MC 26:
Atelier practic de făcut pâine – Cornelia Popa
12:00 – 14:00, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Terezianum Sibiu
MC 27:
Marinarea peștelui si a legumelor – Adrian Neag, ANCBT
12:00 – 14:00, Bistro Jules
MC 28:
Thermomix pentru profesionist si pasionați – Radu Zapor
12:00 – 14:00, SIBIO
MC29:
Atelier de făcut paste – Cecilia Clarelli, chef comunitatea Italienilor din Romania, Sibiu
15:00-17:00, Bistro Jules
MC30:
Ciuperci sălbatice – Miruna Popa, biolog My Transylvania, Sibiu
15:00-17:00, Kitchen Tailors
MC31:
Sosuri, pesto – Oana Urdea, She’s green Sibiu si Aurora Sutea, My Transylvania, Sibiu
15:00-17:00, Shes Green
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Valea Hartibaciului , Alexandra Crăciun , Aurora Șutea , Cristian Cismaru , Piața Huet , Razvan Pop , Mihai Toader , Biblioteca ASTRA , Jonas Schäfer , Syndicat Gourmet , Colegiul Tehnic , Valea Verde Resort , Ioana Urdea , Petra Hianu , mancare sibiu , Elena Ucenic , cursuri suspendate , Sibiu City Menu , Ioan Bebeşelea , Cornelia Popa , She’s Green , Pentru Sibiu , Transylvanian Brunch , Colegiul Terezianum , Ioan Adrian Neagu , Bistro Jules , Neighborhood Cooking , Rural County Brunch , Evolution Sibiu , Hotel Împăratul Romanilor , Dine Out Sibiu , Chef Alex Petricean , Dana Mitea , Miruna Popa , Alexu Toader , Andrei Isac , Bistro Voila , Carmen Paraschivescu , Cecilia Clarelli , Cimbru Meat , Clubul Gastronomic Transilvan , Craciun Nicolae , Cristi Dascaleanu , Culinary Advocacy , Diana Mihalache Grădina Verde , Restaurant Local , Five Regions Picnic , Food Waste Combat Cluj Napoca , Haya Molcho , Horia Simon , Iris Delice , Kitchen Tailors , La Bottega , Luis Serol , Metabolic Balance , Moara Veche Hosman , Peter Schuller , Presentation Event , Radu Dumitrescu , Radu Rughinis , Radu Zapor , Restaurant Branding , Salt Cluj Napoca , Serol Consulting Sibiu , Slow Food Dobrogea , Asociația My Transylvania
Vizualizari: 5553
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Gastronomul
Acum 4 ore
Sibian
Acum 5 ore
Muresan
Acum 6 ore
Till Eulenspiegel
Acum 6 ore
Micu Klein