Sâmbătă,
11.07.2020
Innorat
Acum
26°C

Începe Transilvania Gastronomică. ”Luptăm cu două probleme: mândria și autosuficiența”

03 Septembrie 2019 14:06

Începe Transilvania Gastronomică. ”Luptăm cu două probleme: mândria și autosuficiența”

Demonstrații culinare, cursuri în domeniul gastronomiei, dialog cu autoritățile locale, lecții de business și branding în domeniu, prezentarea rutelor gastronomice, aceasta este doar o parte din oferta Festivalului Transilvania Gastronomică, ce va debuta în Sibiu din 4 septembrie.

Ținta organizatorilor este ca în cadrul evenimentelor culinare, participanții, profesioniști în domeniu, amatori sau simpli curioși să poată explora cultura gastronomică a diverselor comunități etnice din Sibiu (Neighborhood Cooking), a regiunilor rurale din județ (Rural County Brunch), a regiunilor vecine Transilvaniei (Five Regions Picnic) și a regiunilor istorice (Taste of Romania). În plus, pe toată perioada festivalului, participanții sunt invitați să guste preparate tradiționale la zece restaurante sibiene care s-au alăturat festivalului (Sibiu City Menu).

69218581_3372933956053714_4116601221207293952_o

”Încercăm să motivăm în fiecare an și oameni noi, din afara celor care participă de regulă în Sibiu la aceste evenimente. Mă bucur cel mai mult când se înscriu la cursuri tineri bucătari, proveniți de la restaurante la care nu mă așteptam să fie interesați de proiectul nostru. Dar recunosc că luptăm cu două probleme: mândria multor profesioniști din domeniu și autosuficiența lor. Cred că și atitudinea patronilor care spun că nu dau liber oamenilor să participe la cursuri se va schimba în timp. Deocamdată le este teamă să vadă altceva, în afara  farfuriei pe care o fac la ei în local. Sper ca în timp să schimbăm și asta”, spune unul din coordonatorii proiectului, Dana Mitea.

Mai multe ateliere

Dacă anul trecut evenimentul s-a concentrat pe ateliere, cursuri și pe dezvoltarea relațiilor dintre restaurante și producătorii locali, în acest an a crescut numărul atelierelor și cursurilor dar și mai multă deplasare în teren. ”De anul trecut am spus că e nevoie de ceva mai profund, și am început cu 20 de cursuri, cu o medie de 10 participanți pe fiecare curs. Anul acesta avem 30 cursuri, de câte două ore fiecare, 20 – practice și 10 - teoretice. Noi ne dorim pe viitor cursuri de jumătate de zi sau chiar o zi întreagă, în care să putem aprofunda anumite teme. Ne dorim să aducem împreună oameni care vor să împărtășească din cunoștințele lor cu cei care vor să învețe: profesioniști și pasionați”, explică Dana Mitea.

68906353_3350723518274758_8375872038987890688_o

Asociația My Transylvania a primit anul acesta premiul  ”Culinary Advocacy” din partea Gault& Millau pentru proiectele ”Transylvanian Brunch” și pentru ”Festivalul Transilvania Gastronomică”. Premiul se decernează în mai multe țări din rețeaua Gault&Millau și se atribuie asociațiilor și persoanelor fizice care au un rol important în propunerea și implementarea unor proiecte care susțin într-o manieră concretă gastronomia locală.

Programul festivalului:

Joi, 12.09.2019

Conferință agroturism și gastronomie, târg de produse certificate, live cooking

În parteneriat cu TMT PR București și Muzeul ASTRA Sibiu.

Vineri, 13.09.2019

MC 1:

Totul despre oaie – Ioan Bebeșelea, Syndicat Gourmet și Andrei Isac, Arrosticini, București

10:00-12:00, Syndicat Gourmet

MC 2:

PR si comunicare în gastronomie – Alexu Toader, Viscri 32

10:00 – 12:00, Bistro Jules

MC3:

Restaurant Branding – Alexandra Crăciun, Pinch of Salt Cluj Napoca

12:00-14:00, Bistro Jules

MC4:

Tehnici de preparare a cărnii (Angus) – Horia Simon, Clubul Gastronomic Transilvan, Cluj-Napoca & Karpatenmeat & DAAS România

12:00-14:00, Bistro Jules

MC5:

Charcuterie – Cristi Dăscăleanu, București

14:00 – 16:00, Hotel Împăratul Romanilor

MC6:

Dialog cu autoritățile publice

14:00 – 16:00, Bistro Jules

MC7:

România în farfurie – Alex Petricean, NOUA

16:00 – 18:00, Restaurant Local

MC8:

Nutriție în gastronomie – Elena Ucenic, Metabolic Balance

16:00 – 18:00, Bistro Jules

MC9:

Terroir – burduful de munte – Mihai Toader, Kombinat

18:00-20:00, Restaurant Local

MC10:

Cum concepem un meniu bazat pe cultura gastronomica locala? – Cristi Dascaleanu și Razvan Pop

18:00-20:00, Biblioteca Astra

20:00 – 23:00

Cină cu tasting menu cu 5 feluri printre care unul cu ingredient de bază burduf de munte

Locații: Biblioteca Astra, Bistro Jules, Syndicat Gourmet

Participare în baza rezervării pe www.eat-local.ro

 

Sâmbătă, 14.09.2019

MC 11:

Terroir trip – Valea Hârtibaciului,

09:30 Nocrich – Descoperă specificul teritoriului local: podișul transilvănean in Valea Hârtibaciului, Cristian Cismaru si Miruna Popa / My Transylvania

MC 12:

Sezonalitatea și prepararea legumelor locale – Petra Hianu, IDEAL Evolution Sibiu și Diana Mihalache Grădina Verde

10:00 – 12:00, Bistro Jules

MC 13:

Combaterea risipei alimentare – Food Waste Combat Cluj Napoca

10:00 – 12:00, Syndicat Gourmet

MC14:

Totul despre berea artizanala – Nembeer

12:00 – 14:00, Colegiul Terezianum

MC 15:

Bucătărie etnica din Dobrogea – Carmen Paraschivescu, Slow Food Dobrogea

12:00 – 14:00, Syndicat Gourmet,

Dine Out Sibiu

Presentation Event for restaurants and pubs

12:00 – 21:30 , Piața Huet

MC16: In curând

MC17:

Trufe românești în natură și în farfurie – Radu Rughinis, La Bottega del Tartuffo, Bucuresti si Jonas Schäfer, Valea Verde, Cund

14:00 – 16:00, Bistro Jules

MC18:

Secretele celui mai bun humus – Haya Molcho, Neni, Vienna

16:00-18:00, Bistro Jules

MC 19:

Deserturi în farfurie – Peter Schuller, Iris Delice

16:00 – 18:00, Restaurant Local

MC 20:

Cum să începi un business în street food? – Craciun Nicolae, Cimbru Meat and Flame, Cluj-Napoca & Andrei Isac, Arrosticini, București

18:00 – 20:00, Bistro Jules

MC 21:

Tehnici de preparare a peștelui și sustenabilitate în bucătărie – Radu Dumitrescu, Bistro Voila, București

18:00 – 20:00, Restaurant Local

MC 22:

Plante, flori si rădăcini comestibile – Miruna Popa, biolog My Transylvania

18:00 – 20:00, Kitchen Tailors

20:00 – 23:00

Cină în cadrul festivalului: Bistro Jules, Kombinat

Participare în baza rezervării pe www.eat-local.ro

69788141_3403146176365825_5481668907368448000_o

Duminică, 15.09.2019

MC 23:

Terroir trip to Hosman

09:30 Moara Veche Hosman

MC 24:

Organising operations in restaurants – Luis Serol, Serol Consulting Sibiu

10:00 – 12:00, Bistro Jules

MC 25:

Tot ce trebuie sa știi despre cereale integrale – Cornelia Popa

10:00 – 12:00, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Terezianum Sibiu

MC 26:

Atelier practic de făcut pâine – Cornelia Popa

12:00 – 14:00, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara Terezianum Sibiu

MC 27:

Marinarea peștelui si a legumelor – Adrian Neag, ANCBT

12:00 – 14:00, Bistro Jules

MC 28:

Thermomix pentru profesionist si pasionați – Radu Zapor

12:00 – 14:00, SIBIO

MC29:

Atelier de făcut paste – Cecilia Clarelli, chef comunitatea Italienilor din Romania, Sibiu

15:00-17:00, Bistro Jules

MC30:

Ciuperci sălbatice – Miruna Popa, biolog My Transylvania, Sibiu

15:00-17:00, Kitchen Tailors

MC31:

Sosuri, pesto – Oana Urdea, She’s green Sibiu si Aurora Sutea, My Transylvania, Sibiu

15:00-17:00, Shes Green

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

motanul garfield

Acum 10 luni

Au uitat sa-l invite pe ministrul Daea.
Raspunde

gospodina

Acum 10 luni

Daca nu e secret de stat sau de serviciu, se poate preciza pentru profani, ce inseamna MC 1., MC 2 si tot asa ...?
Raspunde

NaziChef

Acum 10 luni

Master Class
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Laura Predescu

Acum 10 luni

Mandria si autosuficienta sunt marci inregistrate sibiene! Daca le luati, sibienii adevarati raman fara nimic!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus