Joi,
07.07.2022
Partial Noros
Acum
23°C

Autostrada Sibiu-Făgăraș a fost „desenată” în proporție de 85%

Autostrada Sibiu-Făgăraș a fost „desenată” în proporție de 85%

CNAIR menține termenul estimat pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, prin hotărâre de Guvern, pentru segmentul de autostradă Sibiu-Făgăraș, adică până la sfârșitul acestui an, spune ministrul Transporturilor Răzvan Cuc.

La începutul acestui an, CNAIR a anunțat că Studiul de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Făgăraș va fi revizuit cu bani europeni, solicitând finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Se întâmpla la 3 ani după semnarea contractului de revizuire.

Au urmat pe parcursul acestui an mai multe discuții, dar fără mari rezultate. În luna mai ministrul Cuc spunea: „contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate este în curs de derulare” și că „termenul contractual de finalizare a proiectului ”Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu – Făgăraș” este 8 august 2019”.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/05/30/autostrada-sibiu-brasov-ce-s-a-nascut-mort-nu-are-cum-sa-moara/

Într-o nouă informație prezentată recent în Parlament, ministrul Transporturilor nu amintește nimic despre derularea acestui contract de revizuire a studiului de fezabilitate, însă vorbește despre studiul de traseu, analiza multicriterială - care „este în curs de analiză și avizare în cadrul CNAIR”. După acest lucru ar urma să fie depusă și notificarea de mediu privind intenția de realizara a proiectului.

Potrivit ministrului, în prezent, „se efectuează investigații de teren pe zonele rămase neacoperite sau care necesită detaliere”. Oficialul de la Transporturi a detaliat stadiul lucrărilor de drum:

Autostrada - stadiu 85%

Noduri rutiere - stadiu 90%

Relocări - stadiu 100%

Poduri-viaducte, pasaje - stadiu 75%

Pasaje, noduri rutiere - stadiu 75%

Dotări autostradă - 65%

Siguranța circulației rutiere - stadiu 85%

Lucrări de consolidare - stadiu 85%

Lucrări hidrotehnice - stadiu 85%

Utilități - 50%.

Ministrul nu a răspuns dacă a fost aprobată varianta finală a autostrăzii și nici unde va începe aceasta, la Veștem sau la Boița. Răzvan Cuc nu a menționat nici care este stadiul de realizarea a studiului geotehnic, nici dacă finalizarea studiului de fezabilitate care include și obținerea acordului de mediu este realizabilă în trimestrul al III-lea din anul curent. În schimb, s-a arătat optimist de faptul că „CNAIR menține termenul estimat pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin hotprâre de Guvern” în trimestrul al IV-lea.

Amintim că întârzierea începerii realizării acestui proiect i-a determinat pe mai mulți primari din localitățile din județele Sibiu și Brașov, care nu mai cred că statul va construi prea curând o autostradă sau un drum expres între cele două municipii reședință de județ, să-și încerce altfel norocul. În luna februarie a acestui an aceștia au anunțat că vor să construiască un drum de mare viteză care să unească Mândra (jud. Brașov) și Șelimbăr (jud. Sibiu) cu bani europeni, în cadrul Microregiunii Țara Făgărașului.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/02/26/strategie-de-2-miliarde-de-euro-sibienii-si-brasovenii-nu-mai-asteapta-ca-statul-sa-faca-autostrada-sibiu-brasov/

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

6 comentarii

Sibian SB

Acum 2 ani

Si stati asa! Asta e doar inceputu. In astea 3 luni cat mai sunt la guvernare, sa vedeti acum desene proiecte si propuneri. Vor desena vreo 5 spitale regionale, vor impanzi tara de autostrazi desenate, vor propune ridicarea a 3-4 piramide (una in teleorman, restu unde vrea populatia), cred ca vor desena si un disneyland (da sa fie mai impunător ca restul de pe glob, ca doar psd a avut o crestere economica incredibila (evident din date masluite din stilou). Apoi ne-ar prinde bine si 1 resort mare de ski, pe asta il va desena trif, la balea, va fi genu zilertall, da tot asa, mai mare si mai fain. In primii 3 (30) ani de guvernare psd, n-a prea fost timp, a și plouat, dar acum in 3 luni, o sa vedeți de toate. Inflația, da-o dracu, ca nu ne interesează.
Raspunde

grig

Acum 2 ani

sibian În luna mai ministrul Cuc spunea: „contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate este în curs de derulare” asa si trebuie vreo 10 - 15 revizuiri la fiecare lucrare si ne-am scos paraindaratul.Studiul de fezabilitate la studiul de fezabilitate la studiul ..... etc .pana.....tuva-n ....
Raspunde

Ioag

Acum 2 ani

Ai uitat de studiul de prefezabilitate.
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

..cand va fi 100%,apare alt ministru ca nu ii place tusul de la schite si va face alt proiect in culori sa inteleaga mai usor conducatorii nostrii dragi si scumpi :-)))))
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 2 ani

Este nevoie de mai mute studii de fezabilitate,adica bagat bani multi in buzunar pentru niste desene,vor trece multi ani ai apoi poate se apuca cineva si de munca ! pana atunci cit mai multe studii si buzunare umplute pentru cine trebuie
Raspunde

Robert

Acum 2 ani

Daca au avut nevoie de 30 de ani pt a desena o autostradă( aici intra toate partidele) mă întreb de citi ani e nevoie pt a o da in folosință????? Nu cred că putem calcula... numără anii ăștia nici cu cel mai performant calculator!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus